Sanghaj Masters

Megismétlődik Federerrel a két évvel ezelőtti "szégyen"?

  • Cesc18

A svájci géniusz 2015-ben már az első körben búcsúzott Sanghajban, könnyű rajtra pedig szerdán sem számíthat a nagy küzdő argentin Diego Sebastian Schwartzman ellen.

A US Open óta a héten először láthatjuk Roger Federert élesben teniszezni. A 19-szeres Grand Slam-bajnok helvét naptárában a Sanghaj Masters mellett még két torna szerepel 2017-ben, Bázel és London, míg a párizsi szereplése egyelőre kérdőjeles. Lőtávolon belül van Rafa Nadalhoz képest az év végi világelsőséget illetően, de miután a spanyol riválisának sem nagyon kell már innentől pontokat megvédenie, így vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy Federer eltüntesse a közöttük lévő 2370 pontot, igaz, nem is különösebben célja ez. Sokkal inkább szeretne további címeket nyerni és egészséges maradni. 

"Meglepett, hogy jobban érzem magam a nyári amerikai viadalok és Kanada után. Jó lenne még egy címet nyerni, majd visszatérni az edzésekhez és készülni a következő idényre."

Azt gondolom, hogy a kilenc hetes pihenővel a salakszezonban könnyebbé tettem magamnak a szezon hajráját. Remélem profitálni tudok ebből, míg a többiek kicsit fáradtabbak lesznek. Én teljesen fittnek érzem magam. Néha 70-90 meccset játszok egy évben, most ez nagyon nincs így. 

- mondta Federer, aki 2017-ben csupán kilenc tornán indult. 

A US Openen nem érezte tökéletes állapotban magát, és döcögött rendesen a játéka. Elverekedte magát a negyeddöntőig, de ott Juan Martín del Potro négy szettben megálljt parancsolt számára. Azóta csak a többek között általa menedzselt Laver Cup-on láthattuk, ahol igen felszabadult, élvezetes teniszt nyújtott a nagyérdemű előtt. 

Sanghajban egyszer tudott eddig pályafutása alatt nyerni, 2014-ben, ezen kívül egy döntője van még 2010-ből.

A legutóbbi látogatásakor finoman szólva sem jött ki neki a lépés, hiszen már az első meccsén kiesett a spanyol Albert Ramos-Vinolas ellen, akinek akkori győzelmére 20-szoros pénzt fizettek a fogadóirodák. 

Hasonlóan kínos vereséget aligha szeretne újra átélni, ha már ezen egy torna kedvéért átruccant Ázsiába. Könnyű rajt azonban nem vár rá, hiszen Diego Sebastian Schwartzman élete szezonját futja. A mélynövésű argentin a top 50-en kívül kezdte meg az évet, mostanra azonban ott tart, hogy a legjobb 20 kapuján kopogtat. Alapvetően salakpályás játékosként van elkönyvelve, de a montreali és a US Open-negyeddöntőjével erősen bizonyította, hogy a gyorsabb borításon sem elveszett. Az ázsiai idény is jól indult számára, hiszen múlt héten Tokióban elődöntőzött, Sanghajban pedig már túl van egy nyertes meccsen. 

Schwartzman nagyon éli, amikor nagy közönség előtt nagy sztárral játszhat. Federerrel már több meccse is volt, ugyan borítani nem tudta a papírformát, de bőven okozott kellemetlen pillanatokat a svájci zseninek. 

Fogadás a győztesre    
Diego Sebastian Schwartzman Roger Federer
4.60 1.12

Sétagaloppnak ez a meccs sem ígérkezik Rogernek, ugyan a sanghaji gyors pálya kedvez a teniszének, de az argentin óriási küzdő és nem ismer elveszett labdát. Az első ponttól az utolsóig maximum fordulaton fog pörögni Schwartzman, és ha Fed nem koncentrál eléggé, akár még egy váratlan vereség is becsúszhat. Nyilván erre nincs azért óriási sansz, de egy szoros derbi egész nyugodtan kerekedhet ebből, túlszárnyalva a 19,5-ös határt.