Nemzetközi foci

Mit csinálnak a németek, ha nincs elég csapat? Szólnak a kínaiaknak!

  • MVB80

A kínai U20-as válogatott is indul majd a német negyedosztályban az ősztől.

Képzeljünk el egy német negyedosztályú futballmérkőzést, gondosan előkészített gyeppel, takaros kis lelátóval, a büfében kolbászt és sört fogyasztó drukkerekkel – valamint egy csapatnyi kínai fiatallal, akik a vendégcsapatot képviselik.

Nem, ez nem valami Monthy Python-epizód jelenete, hanem ősztől maga a valóság, miután kiderült, hogy a Regionalliga délnyugati csoportjában páratlan mezőny gyűlt össze, legalábbis olyan értelemben, hogy csak 19 csapat nevezett. Innentől kezdve pedig szinte adja magát, hogy a megüresedett helyet a közeli Kína U20-as válogatottjával töltsék fel.

Kiváló fejlődési lehetőség ez a kínai fiataloknak

A liga igazgatója, Felix Wiedmann azt nyilatkozta a Bild nevű lapnak, hogy a bajnokság mind a 19 csapata lelkesen támogatta az ötletet.

Amin azért se csodálkozunk, mert kiderült, hogy minden klub 15 ezer eurót kap a két meccsért a kínaiaktól.

A mostani kínai beugrás része annak az ötéves együttműködésnek, amiről az ázsiai ország szövetsége novemberben egyezett meg a némettel. Hogy a kínai futballban milyen pénzek mozognak, arról egy ideje rendszeresen meggyőződhetünk, hiszen Jackson Martínez 42, Hulk 55, Oscar 61 millió euróért igazolt az ottani bajnokságba.

1x2    
Guangzhou Evergrande Döntetlen Hebei
1.40 4.10 5.75

Az ország célja, hogy a klubok mellett a válogatott is tényező legyen, és a kínai csapat 2050-re a világbajnokság egyik esélyesének számítson. Az ázsiai csapatok közül eddig Dél-Korea jutott a legtovább, amely 2002-ben a Japánnal közös rendezésű vébén nem kevés bíró hátszéllel elődöntőt játszhatott, és végül negyedikként zárt.

A mostani kínai kezdeményezéshez hasonló egyébként más sportágban is megtörtént, a Kunlun Red Star nevű jégkorongcsapat például csatlakozott a kanadai női ligához (CWHL), mivel Peking 2022-ben téli olimpiát rendez, és addig szeretnék felzárkóztatni a kínai hokit az elithez, vagy legalábbis annak a közelébe.