Nemzetközi foci

Pár éve a YouTube sztárja volt, most egy kicsapatba sem fér be

  • MVB80

Tanulságos történet Hasim Maszturé, aki néhány éve a YouTube nagy sztárja volt, most viszont egy holland kiscsapatban küzd, hogy játszhasson.

A marokkói származású, de Olaszországban született Masztur még csak 14 éves volt, amikor már sorban álltak érte az európai sztárcsapatok, a Real Madridot, a Barcelonát, az Intert, a Manchester Cityt is emlegették vele kapcsolatban, végül a Milan lett a befutó, amely 500 ezer eurót fizetett érte klubjának, a Reggianának.

Masztur Milan-játékosként kezdte el meghódítani az internet népét, szenzációs cselei és látványos góljait nézve sokan a jövő nagy sztárját látták benne, annyira kiemelkedett a saját korosztályából.

2014 májusában a Milan akkori edzője, a klub korábbi zseniális középpályása, Clarence Seedorf beválogatotta az idény utolsó bajnokijára, a Sassuolo elleni keretbe, de Masztur végül a kispadról nézte végig a meccset.

A következő szezonban szintén elmaradt a várt debütálás, és az lett a vége, hogy Maszturt 2015 nyarán a spanyol Malagának adta kölcsön a Milan. Bár a spanyol bajnokság jobban kedvez a támadófutballnak, mint a Serie A, Masztur nem tudott kibontakozni a Málagában, mindössze öt perc jutott neki, így a spanyolok a felajánlott opcióval sem éltek, hogy megvegyék.

Tavaly nyáron Masztur ügynöke, a többek között Zlatan Ibrahimovicot és Paul Pogbát képviselő Mino Raiola révén országot váltott, és Hollandiában próbált szerencsét, az a PEC Zwolle szerződtette, amely nyolcaddiként zárt 2016 májusában.

„Tud mindent a labdával, ez már két évvel ezelőtt is világos volt, amikor a YouTube-on láttuk a videókat róla. A legnagyobb veszély a vele szemben lévő nagy elvárás. Nagyon fiatal még, úgyhogy szeretnénk megóvni őt” – nyilatkozta Ron Jans, a Zwolle edzője Maszturról a leigazolásakor.

A még mindig csak 18 éves ifjonc egyelőre Hollandiában sem varázsol, öt találkozón mindössze 150 perc jutott neki, és január közepén, az Ajax elleni 3-1-es vereség alkalmával kapott utoljára lehetőséget.

Jans szerint Maszturnak még időre van szüksége, mert túlságosan egydimenziós a játéka. Mivel gyors és remekül cselez, egy az egyben nagyon erős, ennek ellenére nem tud sokat hozzátenni a támadásokhoz, ráadásul a védőmunkája meglehetősen sok kívánnivalót hagy maga után. Sokan a korábbi amerikai csodagyerekhez, Freddy Aduhoz hasonlítják, legalábbis olyan téren, hogy hiába villogott a Milan korosztályos csapataiban, a felnőttek között teljesen beleszürkült a mezőnybe.

2014 decemberében tagja volt annak a Milannak, amely barátságos meccsen 4-2-re verte a Realt

Leírni persze nem kell őt, az is lehet, hogy valóban időre van szüksége, hogy felvegye a felnőttfutball ritmusát, és letisztuljon a játéka, hogy a sok látványos, de nem túl hatékony driblizés helyett inkább azon ügyködjön, hogy tud valóban hasznos lenni a pályán. Valószínűleg az sem tesz jót neki, hogy évről évre új országokhoz, csapatokhoz, edzőkhöz kell alkalmazkodnia, ebben a korban az állandóság sokkal többet érne neki.

Masztur azt már elmondhatja magáról, hogy ő lett a marokkói válogatott legfiatalabb játékosa – 16 évesen és 363 naposan mutatkozott be Líbia ellen -, most azon kell dolgoznia, hogy ne csak egy újabb elkallódott tehetség legyen.