Riói olimpia

Vasárnap érem nélkül maradtunk

A szombati történelmi rajt után vasárnap visszafogottabban szerepeltek a magyar versenyzők.

A szombati álomkezdés után vasárnap sokkal szerényebb napot zártunk. Magyar szempontból a legnagyobb főszerepet a női 400 métere gyors kapta, amelynek Kapás Boglárka éremesélyesként vágott neki. Az előfutam után már látszódott, hogy pokoli nehéz dolga lesz, de a doppingvizsgálat ellenére gyönyörűen összerakta az úszását a fináléra, és egyéni csúcsot úszva, 4:02.37-tel csapott a célba. Az éremhez azonban ez is kevés volt, ugyanis a hatalmas világrekordot repesztő Katie Ledecky mellett az ezüstöt megcsípő brit Jazmin Carlin is megjavította a legjobbját, a másik amerikai, Leath Smith pedig hozta, amit tud.

"Nagyon elégedett vagyok az úszásommal, több mint egy másodpercet javítottam a legjobb eredményemen. Az elsődleges célom ez volt, hogy magamhoz képest javuljak, érezzem a fejlődést, ez sikerült" - mondta a vegyes zónában Kapás, akit akárcsak a délutáni futamot követően, ezúttal is doppingellenőrzésre hívtak. Kapás ugyanakkor elismerte, picit csalódott volt, amikor felnézett és látta, hogy nem világít a gép, azaz megtudta, hogy nem dobogós. Saját bevallása szerint azt hitte, ez az idő elég lesz egy bronzéremre az elképesztően erős mezőny ellenére. Hozzátette, a világcsúccsal győztes amerikai Katie Ledecky "meghúzta" a futamot, de tudta, hogy neki nem szabad erősen kezdenie. "Nagyon okosan kellett taktikázni. Azt gondolom, ez nagyon biztató a 800 méter előtt, hiszen négyszázon inkább erő kell, mint állóképesség, nekem inkább az utóbbi van. Ha 400-on ilyen eredménnyel negyedik tudtam lenni, akkor nyolcszázon nagy dolgokra lehetek képes és el is hiszem ezt. Várom már, hogy világítson a kis piros égő..." - utalt az eredményjelzőn éremszerzést jelző piros fényre Kapás.

Bogin kívül más magyar döntőt nem úszott hétfő hajnalban, a 100 hát elődöntőben viszont a 400 vegyesen világrekorddal aranyat nyerő Hosszú Katinka érdekelt volt. A pécsi sztár magabiztos úszással, a második legjobb időt elérve jutott be a fináléba.

"Picit jobbat vártam magamtól, de az egész mezőny meglepően lassan úszott most... Azért összeszedettebb voltam, mint délelőtt, amikor még a kivetítőn is néztem magam picit, azonban még így sem volt jó az úszás, sokat hibáztam, holnapra még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti... Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián." - mondta Katinka a Magyar Úszó Szövetségnek.

A második nap döntői egyébként fantasztikus színvonalúak voltak, hiszen mindhárom egyéni fináléban világcsúcs született. Sarah Sjöström nyitotta a sort 100 pillangón, majd Adam Peaty követte 100 mellen, aki saját rekordját döntötte meg, mint ahogyan Katie Ledecky is 400 gyorson. 

Asztaliteniszezőink remekül rajtoltak Rióban, bravúrt azonban nem sikerült bemutatniuk. Pattantyús Ádám, Lovas Petra és Póta Georgina sem tudott megbirkózni a náluk előrébb rangsorolt ellenfelekkel. Különösen Gina lehet csalódott, hiszen kétszettes előnyből maradt alul. A sportlövőknél, teniszben és tornában volt még magyar érdekeltség a mai napon. Tobai-Sike Renáta a 17., Egri Viktória pedig a 36. helyet szerezte meg légpisztolyban. Kovács Zsófia 54,598 pontot szerzett a tornászok egyéni összetett selejtezőjében, mellyel nem jutott döntőbe.

A teniszezőknél Babos Tímea nem tudott meglepetést okozni Petra Kvitová ellen, ám a 6:1, 6:2-es eredménynél mindenféleképpen szorosabbat vártunk. Csalódás a páros teljesítménye is, ahol Jani Réka-Lucával favoritként kaptak ki a Mitu/Olaru román kettős ellen. A nap meglepetése szintén a teniszezőkhöz köthető, búcsúzott a világelső, legnagyobb favoritnak tartott Novak Djokovics. A szerb klasszis egyszer sem tudta elvenni a 2009-es US Open-bajnok Juan Martín del Potro adogatását, a rövidítésben pedig az argentin bírta jobban idegekkel.


A magyar sportolókhoz hasonlóan, Tippmestereink is visszafogottabb teljesítményt nyújtottak. Cipolla ökölvívás-asztalitenisz-tenisz nyertes kombi-szelvényén kívül nem sok mindennek örülhettünk...

Kattints a képre a játékhoz!