Riói olimpia

Nehéz helyzetben Kapás

Kapás Boglárka az éremért, Hosszú Katinka és Kozma Dominik a döntőért ugrik vízbe hétfő hajnalban.

A nap elején bizakodóak voltunk a 400 gyorson Kapás Boglárkát illetően, ám a délutáni előfutamok után távolinak tűnik az érem. 4:04.11-gyel kvalifikálta magát a döntőre, ami nem egy rossz idő, viszont ezzel is csak a hetedik helyet szerezte meg. Hatan is bementek 4:04 alá, ami azért probléma, mert Kapás egyéni csúcsa 4:03.47. Persze előzetesen is számítani lehetett rá, hogy ennek megdöntése kell a dobogóhoz, de most úgy tűnik, hogy jócskán kell ezen faragni. Nem biztos, hogy ez most benne van, ráadásul a Magyar Úszó Szövetségtől megtudtuk, hogy doppingvizsgálatra is elvitték, ami nagyon nem szerencsés egy ilyen megterhelő számban két futam között. Jelenleg abban sem vagyunk biztosak, hogy a 4-6. hely valamelyikét sikerül megcsípnie. Rettentő erős a mezőny, többeknek is jól sikerült a formaidőzítés, például a brit Jazmin Carlinnak, akivel előzetesen kevésbé számoltunk. 

Hol végez Kapás Boglárka 400 gyorson?
1-3. 4-6. más
TippmixPro @ 4.40 TippmixPro @ 1.75 TippmixPro @ 3.00

Más döntőben nem leszünk érdekeltek, két elődöntőben viszont igen. A 400 vegyesen világrekorddal olimpiai aranyat nyerő Hosszú Katinka 100 háton a negyedik idővel jutott tovább délután.

"Most csak az számított, hogy továbbmenjek, és ez sikerült. Hajnali fél négykor kerültem ágyba, addig tartott az egész procedúra, média, doppingvizsgálat, vacsora... Külön ünneplés nem is volt, sem időm, sem erőm nem volt rá. Egyébként kifejezetten jól aludtam, bár azt gondoltam előtte, hogy hú, ha megnyerem, és pláne így nyerem meg, akkor biztos forgolódni fogok... De nem, kipihentem magam, már amennyire egy ilyen úszás után, ilyen időbeosztás mellett lehetett. Most persze kérdezgetik, na, hogy ízlik a reggeli olimpiai bajnokként, milyen a víz olimpiai bajnokként? Hát, ugyanolyan. Nincs különbség. És nem is szabad ezzel foglalkoznom, nekem most szigorúan a következő versenyeimre kell koncentrálnom, úgyhogy most megyek, hogy pihenjek egy jót megint." - nyilatkozta Katinka a Magyar Úszó Szövetségnek. 

Látszódott, hogy nem szaggatta szét magát, ugyanakkor a riválisai sem, ehhez képest elég jó időket úsztak. Nem valószínű, hogy a döntőbe jutás problémát jelent majd számára. 

Kozma Dominik 200 gyorson harcolta ki az elődöntőt, ami gyönyörű teljesítmény. Hatalmas bravúr lenne a finálé, főleg ebben az erős mezőnyben. De nagyon bizakodó, úgy érzi a végében legalább félmásodpercet otthagyott. Ha azt megtalálja, akár még reménykedhetünk is.

Hétfő (augusztus 8.) hajnali program:
Kezdés Versenyszám Magyar induló
3:00 Női 100m pillangó döntő -
3:08 Férfi 200m gyors elődöntő Kozma Dominik
3:24 Női 100m mell elődöntő -
3:47 Férfi 100m mell döntő -
3:55 Női 400m gyors döntő Kapás Boglárka
5:06 Férfi 100m hát elődöntő -
5:29 Női 100m hát elődöntő Hosszú Katinka
5:42 Férfi 4x100m gyors döntő -