Vélemény

Ütős egy lista, avagy itt az MLSZ szakmai bizottsága

  • VP

Szóval ma reggel azt olvasom a hírekben, hogy Pintér Attila mögül kihátrált az MLSZ, pontosabban annak szakmai bizottsága. Az a bizottság, amely pár hónapja még támogatta kinevezését. Na, nézzük kik ezek a karakán egyének.

"Én csináltalak, én eszlek meg"

Vasárnap telt ház előtt idehaza kikapunk az északírektől, ahogy annak lennie kell, forrnak az indulatok. Hétfőn Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondja, Pintér sorsáról egyeztetni fog a szakmai bizottsággal és a válogatott rutinos játékosaival. Kedden reggel Gellei Imre, a szakmai bizottság elnöke elmondja, hogy a szakma elfordult a kapitánytól, ergo a bizottság javaslatot tesz az új szövetségi kapitány kilétére. Szinte biztos, hogy Pintér megy. Vagy mégsem, majd kiderül, döntés folyamatban.

Az MLSZ Szakmai bizottsága
Elnök:
Gellei Imre
Tagok:
Benczés Miklós
Bozsik Péter
Garami József
Halmai Gábor
Herczeg András
Illés Béla
Kovács Zoltán
Róth Antal
Szalai László
Titkár:
Király Gábor

Szóval itt van ez a grémium, amely a jelek szerint igen komoly befolyással bír a magyar válogatottra. Megnéztük hát kik is ülnek benne és egy-két szubjektív gondolattal megpróbáltunk választ adni arra, milyen kompetenciákkal segíthetik a magyar futball fejlődését.

Haladjunk hát abc-s sorrendben. Itt van mindjárt Benczés Miklós, a fiatal feltörekvő magyar edzőgeneráció egyik tehetséges tagja, aki immáron második esztendeje szállítja a jobbnál jobb eredményeket az ország legjobb körülményei között készülő Puskás Akadémia élén. A csapat az eredeti célkitűzéseknek megfelelően tele van fiatal magyar tehetségekkel - néhány idősebb tapasztalt játékos olykor bekerül a kezdőbe és hát pár minőségi légiós is akad azért a keretben, na - akik hamarosan a válogatottnál is számításba jöhetnek. Benczés szakmai felkészültsége mellett kiváló pedagógia érzékéről is híres, az, hogy a felcsútiaknál egyelőre hatalmas blama az élvonalbeli szereplés, az minden bizonnyal a játékosok hibája és a mentális gyengeség jele.

Aztán ott van Bozsik Péter, a legendás Bozsik József fia. Bozsik szakmai felkészültsége szintén megkérdőjelezhetetlen, annak idején bajnokságot nyert a ZTE-vel, sőt még a Manchester Unitedet is sikerült két vállra fektetnie a Puskásban, így ha nemzetközi sztárcsapat ellen kell mérkőzni, mindenképpen érdemes hozzáfordulni egy-két tanácsért. Az se felejtsük el, hogy Bozsik birtokában van annak a tudásnak, hogyan kell Máltát mindössze két gólon tartani!

A bizottság legidősebb tagja Garami József, az MTK megunhatatlan sikeredzője. Józsi bá'-nak jó szimata van a tehetséges ifjak megtalálásához és ezt immáron hosszú évek óta bizonyítja is a Hungária körúton. Az, hogy ennek ellenére a nemzeti csapatban alig jutnak szóhoz ifikorú vagy húszas évei elején járó fiatalok, az minden bizonnyal Garami arrogáns és akaratos stílusa miatt lehet. Hisz' köztudott, hogy Garami egy nehéz ember, alig lehet vele szót érteni, így hát meglátásait többnyire lesöprik az asztalról.

Halmai Gábor. Játékosként olyan korszakos magyar csapatokban játszott, mint a Honvéd és az MTK, majd a rendkívül színvonalas izraeli bajnokság egyik ügyeletes sztárja volt a kétezres évek elején.  Az én emlékeimben Halmai játékosként a szürke eminenciás szerepet vállalta magára, mára azonban olyan egyedi meglátásokkal tűnik ki a szakmából, hogy abszolút helye van egy ilyen bizottságban. A nyári vb alatt szakértőként besegített a köztévének, így viszont szerencsére az egész ország láthatta frenetikus lexikális és szakmai tudását.

Herczeg András az utóbbi évtized legsikeresebb magyar edzőjének számít, hiszen a Debrecennel sikerült felkerülnie a Bajnokok Ligája főtáblájára és az Európa Liga csoportkörébe. Vitathatatlanul ő ebben a bizottságban az ász, hiszen pontosan tudja milyen nemzetközi (kupa)meccset nyerni, amit rajta kívül a magyar szakmában kevesen mondhatnak el magukról.

Illés Béla? A legnagyobb király. A Honvéd majd az MTK játékosa soha nem vágyott külföldi karrierre, holott számos lehetőség adódott előtte, ám saját bevallása szerint idehaza megbecsült státuszát nem szívesen adta volna fel egy bizonytalan jövőért. A megfontolt, bölcs ember mintapéldánya. Illés játékosként kiváló megoldásokra volt képes, ám a karrierje után sem kell panaszkodnia, hiszen jelenleg Szombathelyen, a Haladásnál dolgozik. Illés a szombathelyi klub egyik tulajdonosa, saját labdarúgó-akadémiával büszkélkedhet, nem csoda hát, hogy a Hali közel két évig egyetlen légióst sem foglalkoztatott. Illés szerepvállalásának hála - gondolom én - olyan játékosokat láthattunk címeres mezben futballozni, mint Devecseri Szilárd vagy Guzmics Richárd - (szombathelyi) arcokat is neki köszönhetjük.

Kovács Zoltán, az újpesti legenda, aki jelenleg sportigazgatóként dolgozik a Megyeri úton. Kovács játékosként 20-szoros válogatottságig vitte, tizenhat éves karrierje során 428 bajnoki mérkőzésen 145 gólt szerzett nyolc csapatában. 14 meccs erejéig megfordult a görög PAOK-ban, és játszott a francia másodosztályban is, de minden bizonnyal kínai kiruccanására a legbüszkébb. Szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, 2009-ben hat hónapon keresztül felelt az Újpest utánpótlásáért, azóta inkább a fotelből irányít, mint klubvezető.

Róth Antal a magyar utánpótlás "pápája". Számos sikerre ítélt generáció dolgozott a kezei alatt, vagy úgyis mondhatnánk, aki megfordult az elmúlt évtizedben a magyar up-válogatottakban, azt ő kívülről-belülről ismeri. Emellett óriási tapasztalatot sikerült felhalmoznia a sikeresen megvívott selejtezősorozatok terén, amelyet a bizottságon keresztül is szeretne átadni másoknak.

És hát akkor itt van még Szalai László, a magyar edzőképzés nemrégiben kinevezett vezetője és Király Gábor, aki jelenleg még a Championshipben szereplő Fulham csapatában véd. Elképesztő nemzetközi rutinja mellett szintén komoly tapasztalatokat gyűjtött a sikeres selejtezősorozatokról. Karrierje során védjegyévé vált a szürke melegítőalsó, de a szurkolók inkább a nagy meccsek embereként, a fontos pillanatok győzteseként emlékeznek rá.

És akkor végül, de nem utolsó sorban jöjjön az elnök, Gellei Imre. Játékosként elért sikerei mellett edzőként bronzéremig vezette a Vasast, megfordult a Fradinál és volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Az ő ideje alatt ikszeltünk vb-selejtezőn az olaszokkal, és értünk el bravúros döntetlen Moldávia ellen. Gellei remek vezető - egy igazi "leader" - akinek folyton forr a vére, ég benne a tűz, és megőrül a munkáért. Jobbat nem is kívánhatnánk e bizottság élére.

Összegezve a fentieket, láthatjuk, hogy a szakmai bizottságban nem kispályások ülnek, szerepvállalásuk teljesen indokolt, így pedig a jövő sikeressége is garantált. Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!