Magyar válogatott

Elöl Rudolf, hátul Bogdán, középen semmi - értékelés

  • Göbölyös János

Bemutatkozott a félig-meddig átalakított magyar válogatott. A mérkőzés előtt a finnek agyondicsértek minket, utána viszont nekünk kellett elismerni, hogy most ők a jobbak. Akkor mi az igazság? Novemberig, amikor - már tétmérkőzésen - újra találkozunk velük, választ kapunk a kérdésre. Pintér Attilának sok dolga lesz őszig, meg kell találnia a megoldást - és a csapatot...

Rudolf Gergelyen és Bogdán Ádámon kívül senki nem tudott felnőni a feladathoz

KEZDŐCSAPAT

6
BOGDÁN ÁDÁM
(27 éves, Bolton Wanderers, 19/0)

Legutóbb Amszterdamban állt (sokszor tehetetlenül) a kapuban, a vb-selejtező sorozat utolsó mérkőzését, Andorra ellen kihagyta. Öt hónap telt el a hollandiai nyolcas óta, s bár az ő posztján a legnehezebb feldolgozni a súlyos vereséget, neki sikerült. Parádéznia ugyan nem kellett, az első félidőben alig volt dolga, a szünet után azonban többször játékba kellett avatkoznia, hol kifutva szedte fel a labdát, hol pedig a vonal előtt védett. A két gól nem az ő sara, a 11-esnél jó irányba vetődött, mindössze egyszer hibázott, amikor a 63. percben ellenfélhez passzolta a labdát. Ennyi azonban belefért, az pedig, hogy a 40. percben időhúzásért sárga lapot kapott, sokkal inkább a csapat(játék)ot minősíti, mint őt.

5
VANCZÁK VILMOS
(31 éves, Sion, 77/4)

Hetvenhetedszer ölthette magára a címeres mezt, a hetedik szövetségi kapitányt fogyasztja, ő tehát a magyar labdarúgó-válogatott egyik nagy túlélője. Hol többet, hol kevesebbet tett azért, hogy tizedik éve tagja nemzeti csapatnak, ezúttal az átlagot hozta. Alapfeladatát, a jobb oldali védekezést az esetek többségében megoldotta, amikor viszont lemaradt az emberéről, mellé állt a szerencse, a 17. percben például Eremenko lövése éppen telibe találta őt az ötösön. Azt eddig is tudtuk róla, hogy hatékonyan tudja segíteni a támadásokat, most erre kevesebb lehetősége volt, néhányszor azonban így is sikerült elfutnia a szélen és egy-két beadást is láthattunk tőle.  

4
LIPTÁK ZOLTÁN
(30 éves, Győr, 15/1)

Ha szemből fogadja az ellenfelet, ha ki kell lépni elé, vagy el kell fejelni a csatár elől a labdát, túl nagy baj nem történhet. Ha viszont futni és fordulni kell, akadnak gondjai. Márpedig a gyorsaság és a dinamika ma már a belső védő posztján is alapkövetelmény, és ezek hiánya néhányszor kiütközött a játékából. A 38. percben remek ütemben szerelte Riskit, öt perccel később azonban rossz helyre csúsztatott egy beadást, ha Leandro nem kapcsol időben, gólt kaphattunk volna. A második félidőben tíz perc után combizom-húzódás miatt cserét kért - és kapott. Jobb is volt így, nem csak neki... 

4
JUHÁSZ ROLAND
(31 éves, Videoton, 79/6)

Vanczákhoz hasonlóan ő is régi bútordarab a válogatottban, a finnek ellen hetvenkilencedszer volt tagja a csapatnak. Rutin dolgában tehát nem áll rosszul, ezért is érthetetlen, hogy többször kereste a helyét és az ellenfél csatárait. Leginkább Eremenko és Pukki mozgása zavarta, ha meg nem, akkor az azt jelentette, hogy lemaradt róluk. Az egyenlítő gól előtt leblokkolt, később Hetemajról lemaradt, a finn bokájáról viszont nem, így 11-es lett a belépő vége. A szerdai teljesítményénél sokkal többre képes, a nyolcvanadikon talán be is bizonyítja.

5,5
LEANDRO DE ALMEIDA
(32 éves, Omonia Nicosia, 11/0)

Ha valaki hét év szünet után újra válogatott lesz, az jelent valamit. Mondjuk azt, hogy már nem siheder...Nos, a ciprusi Omoniában légióskodó Leandro két hét múlva tölti be a harminckettőt, azt tehát túlzás lenne állítani, hogy ő a jövő embere a magyar nemzeti tizenegyben. A jelen viszont mindenképpen jár neki, a tizenegyedik fellépésén ő nyújtotta a legmegbízhatóbb produkciót a védelemben. Ez már csak azért is dicséretes, mert pályafutása döntő részében támadóként futballozott, és az így szerzett tapasztalatokat néhányszor ezúttal is kamatoztatta. Az látható, hogy az idő múlásával kissé lelassult, de balhátvédként lesz még módja felvillantani képességeit.

3,5
VARGA JÓZSEF
(26 éves, Middlesbrough, 26/0)

Szűrőnek állította őt a kapitány a védelem elé, a feladat nem idegen tőle, sőt, otthonosabban teszi a dolgát a pálya ezen részén, mint az Egervári-érában, amikor sokszor jobbhátvédként foglalkoztatták. Szerdán azonban tőle szokatlanul nagy hibaszázalékkal futballozott, többször sem megelőzni, sem szerelni nem tudta a finneket, akik jó néhány alkalommal akadálytalanul fickándozott mellette. Mindkét gólban vastagon benne volt, bántóan lemaradt emberéről. 

3,5
LOVRENCSICS GERGŐ
(26 éves, Lech Poznan, 3/0)

Poznanban ő az egyik kedvenc, nem érdemtelenül, hiszen gyorsaságával, robbanékonyságával rendszerint uralja a jobboldalt. Valami hasonlót vártunk tőle most is, ám sajnos szinte semmit nem kaptunk vissza abból, amit klubcsapatában hétről-hétre mutat. Mentségére legyen mondva, nem tömték őt labdával a társai, de az is kitűnt, hogy nincs ínyére a védekezés, vagy csak nem szokott hozzá a plusz feladathoz. A támadásainknál szűk volt előtte a terület, egyszer sem tudta lendületből rávinni a labdát ellenfelére, addig meg el sem jutott, hogy (lövő)helyzetbe kerüljön.

3
SÁNDOR GYÖRGY
(30 éves, Videoton, 9/0)

Komannal együtt neki kellett volna irányítani, mozgatni a csapatot, már amikor lehetőség adódott támadásvezetésre. Ahhoz, hogy ennek a kívánalomnak megfeleljen, sokkal agilisabban kellett volna játszania, ennek híján nem meglepő, ha akadozik a labdaszerzés, nehézkes a labdatartás, hiányoznak a pontos passzok, az indítások. Sokszor csak kóválygott a pályán, képtelen volt felvenni a ritmust, pedig az korántsem a szambát idézte, de még a csárdástól is messze volt.

2,5
KOMAN VLADIMIR
(25 éves, FK Krasznodar, 35/7)

Nem tudhatjuk, hogy Pintér Attila milyen taktikai feladattal küldte őt pályára, adott-e neki olyan instrukciót, ami esetleg háttérbe szorítja a kreativitását. Gyanítható, hogy belső középpályásként a támadások szervezésére nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetnie, ehelyett alig akadt pontos passza, a könnyű labdákat is elszórta, a nehezeket meg sem kísérelte megszerezni. A legmeglepőbb az volt, hogy ilyen gyenge produkció után kijött a második félidőre, ennek ellenére akár nyerő ember is lehetett volna, ha az 51. percben hat méterről betalál a finnek kapujába. A lövése(?) jócskán mellé ment, ő maradt még tíz percig, de mintha ott sem lett volna.

5
DZSUDZSÁK BALÁZS
(28 éves, Dinamo Moszkva, 59/14)

Tőle, egészen pontosan a bal lábától tartottak a leginkább a finnek. Kétszer meg is mutatta, milyen az, ha rákészül egy lövésre, hiányérzetünk csupán amiatt lehet, hogy mindkét próbálkozása után elakadt a védőkben a labda, de ennél is nagyobb baj, hogy az idézett mozgássorhoz több, mint egy órának el kellett telnie. Addig csak néhány elfutással és még kevesebb beadással jelezte, hogy pályán van, bár ez a mennyiség is jóval nagyobb volt annál, mint amit a túloldalon futballozó szélső társa mutatott. Reménykedjünk benne, hogy a jövőben többször felhívja magára figyelmet, és nem csak azért, mert rajta van a kapitányi karszalag.

6,5
RUDOLF GERGELY
(29 éves, Győr, 24/10)

A meccs embere lehetett volna - ha nyerünk. Így csak a magyar válogatottból emelkedett ki, ami persze dicséretes és a következő mérkőzésekre gondolva biztató. A felkarjával megsegített gólja legyen az osztrák bíró (meg a finnek) baja, mi csak a lövésére emlékezzünk...Szinte csak ő jelentett veszélyt az ellenfél kapujára, az összjátékban is tevékenyen kivette részét, és bár messze van még a három évvel ezelőtti csúcsformájától, őszre, amikor nagyon kell, elérheti azt. Egyedül persze kevés lesz ahhoz, hogy a válogatott eredményesen vegye az akadályokat, de legalább van olyan játékos a keretben, akihez már most lehet csatlakozni.

CSERÉK

4
GYURCSÓ ÁDÁM
(23 éves, Videoton, 8/1)

A Videotonban kevesebb lehetőséget kap, mint korábban, ezért kérdéses volt, hogy ha pályára küldi őt a szövetségi kapitány, mire lesz képes. Nos, annál többet nyújtott, mint a posztján futballozó Lovrencsics, annál viszont halványabb volt, mint amikor rendszeresen játszott a klubcsapatában és amire egyébként a képessége illetve a képzettsége predesztinálja. Huszonhárom évével a szerdán pályára lépők közül ő volt a legfiatalabb, az idő tehát neki dolgozik. Neki pedig azon kellene munkálkodnia, hogy kihagyhatatlan legyen a Vidiből, és akkor a válogatottban is meghatározóbb szerephez juthat.

4,5
ELEK ÁKOS
(26 éves, Diósgyőr, 28/1)

Sándor Györgyöt váltotta, és bár nem váltotta meg a világot, a bő félóra alatt többet tett, mint elődje. A védőmunkájába becsúszott néhány bántó hiba, Eremenkóékat nem igazán szomorította el, hogy tíz centivel és tíz kilóval többek lettünk. A magassági fölénye a 70. percben gólt eredményezett volna, ha az ötös sarkáról kicsit pontosabban fejeli meg a labdát. A finnek egyenlítése, majd vezetése után aktívabban vett részt az akcióinkban, érdemben azonban nem tudott hozzátenni azok eredményes befejezéséhez.

4
KÁDÁR TAMÁS
(24 éves, Diósgyőr, 16/0)

Kényszerű csere volt, a megsérült Lipták helyett kapott lehetőséget. Vele sem vált meggyőzőbbé és stabilabbá a védekezésünk, mert bár Pohjanpalo beadását hatástalanította, ugyanabban a percben többedmagával végigasszisztálta ugyanannak a játékosnak az egyenlítő gólját. A sokat emlegetett összeszokottság hiányát felejtsük el, hiszen ekkor csak Leandro volt a környékén, akivel korábban nem játszott együtt a válogatottban.   

5
FUTÁCS MÁRKÓ
(24 éves, Diósgyőr, 1/0)

A hórihorgas diósgyőri csatár személyében Pintér Attila újoncot avatott, azzal, hogy Futács Komant váltotta, szerkezeti módosítás is történt a csapatban. Lett egy klasszikus centerünk és bő negyedóráig, amíg Rudolf a pályán volt, két csatárral támadtuk a vendégek kapuját - már amikor erre lehetőség adódott. Beállásával többször megpezsdült az addig nem túl mozgalmas élet a finnek kapuja előtt, erőfölényét kihasználva okozott némi gondot Moisanderéknek, a legnagyobbat amikor ollózva a háló tetejére emelte a labdát.   

0
NIKOLICS NEMANJA
(27 éves, Videoton, 3/1)

Tíz perc jutott neki a meccsből, a pályára lépése után nem sokkal megszerezték a vezetést a finnek, mi meg abban reménykedtünk, hogy mivel benne azért ott van a gólszerzés lehetősége, sikerül neki betalálni és ezzel legalább döntetlenre hozni a meccset. Leandro baloldali beadása után közel volt ehhez, a fejese azonban - mint ezen az estén több más próbálkozás - célt tévesztett.

0
SZAKÁLY PÉTER
(28 éves, Debrecen, 5/0)

Vendégvezetésnél a 87. percben beállni nem igazán hálás feladat, volt azonban már rá példa, hogy éppen az utolsónak becserélt játékos vált főszereplővé. S lám, mindez vele is megtörténhetett volna, ha a hosszabbítás első percében, miután tisztára játszotta magát, hamarabb, okosabban és pontosabban lő. A forgatókönyv azonban nem így alakult, a védőkben elakadt a labda, ami végül azt jelentette, hogy Rudolf gólján kívül nem volt kapura tartó lövésünk a finnek ellen. Na, ez az, amit lehet ugyan csűrni-csavarni, megmagyarázni azonban lehetetlen...

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

(Fotók: mlsz.hu)