Spanyol foci

Villas-Boas is pályázik a Barca kispadjára

Egyre erősödnek azok a hangok, melyek Gerardo Martino esetleges távozásáról szólnak, a katalán sajtóban pedig már meg is indultak a találgatások a lehetséges utódról.

A Barcelona edzőjének lenni nem egyszerű feladat, ezt alighanem Gerardo Martino is kezdi megtapasztalni, legalábbis a katalánokhoz a nyáron érkező argentin szakember már több ízben is tett burkolt utalást arra vonatkozóan, hogy a szezon végén esetleg elválnak útjaik a Barcával. A rosáriói születésű szakember kétéves megállapodást kötött a gránátvörös-kékekkel, de meglehet, csak az első felét tölti ki a kontraktusának.

Legalábbis erre enged következtetni a katalán Sportban megjelent cikk, amely Tata Martino lehetséges utódait taglalja. Az újság szerint a Barcelonánál egyesek nem tartják elég felkészültnek a dél-amerikai trénert a többfrontos helytállásra, a Real Sociedad elleni vereség után pedig ezek a vélemények új erőre kaptak. A Sport szerint a katalánok sportigazgatója, Andoni Zubizarreta már össze is állított egy minilistát azokról a szakvezetőkről, akik szóba jöhetnének Martino utódjaként.

Zubizarreta listájának első helyén a jelenleg az Athletic Bilbaót dirigáló Ernesto Valverde áll, aki játékoskorában két évig csapattársa volt a legendás kapusnak és KEK-et is nyert a Barcával, edzőként az Olimpiakosszal háromszoros görög bajnok lett, 2007-ben pedig az UEFA Kupa-döntőig vezényelte az Espanyol gárdáját. Valverde ellen szól, hogy jelenleg remekül érzi magát Bilbaóban, az Athetic kiváló szezont fut, a szurkolók imádják, ha pedig sikerül tartani a jó formát jövőre akár a BL-ben is indulhatna a baszkokkal.

A második helyen az a Luis Enrique áll, aki játékosként nyolc évet húzott le a klubnál, 2008 és 2011 között pedig a Barcelona B-t is irányította. Az ambiciózus tréner azóta már megfordult a Románál is, ám jelenleg a Celta Vigo trénere, ahol nem is végez rossz munkát. Luis Enrique mellett szól, hogy fiatal és törekvő, a klub egykori ikonja, ráadásul már Tito Vilanova lehetséges utódaként is felmerült a neve.

A legmeglepőbb "jelölt" alighanem André Villas-Boas. A Tottenhamtól decemberben menesztett portugálnak kevés sikerélményben volt része Angliában, így a hírek szerint jövő nyártól ismét az Ibériai-félszigeten vállalna munkát. Az eddigi pletykák alapján korábbi sikerei helyszínére térne vissza és ismét átvenné a Porto irányítását, ám egy barcelonai felkérés esetén valószínűleg mérlegelné a lehetőségeket. Az újság megemlíti, hogy bár a Spurstől is idő előtt kellett távoznia, AVB neve még mindig jól cseng a szakmában.

A lista negyedik és ötödik helyén Diego Simeone és Jürgen Klopp áll, ám egyikük érkezésének sincs sok realitás alapja, mindketten saját elképzeléseik szerint építették fel csapatukat és saját bevallásuk szerint is terveik vannak még a jövőre nézve jelenlegi állomáshelyükön.

A spanyol bajnokságban jelenleg a második helyen álló Barcelona a hétvégén hazai pályán fogadja az újonc Almeríát, miközben a két madridi rivális egymás ellen mérkőzik a Vicente Calderónban.

[1506069] 2014-03-02 21:00:00 Barcelona - Almeriax;
2014-02-28;87
2014-03-01;87
2014-03-02;87
145832