Vélemény

Pintér kinevezése komoly, viccnek durva lenne

  • Szabó Tamás

Pintér Attila lett a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. Tegye fel a kezét, aki meglepődött!

Csányi és Pintér boldogsága, cél a 2016-os Eb - fotó: MTI

Miután Egervári Sándor zátonyra futott a magyar válogatottal, az MLSZ vezetősége olyan kapitányban gondolkozott, akit nem lőnek rommá a nemzetközi vizeken. Aki nem bánik kesztyűs kézzel a dologtalan és hisztire hajlamos legénységgel, hanem rendet tart a fedélzeten. Csányi Sándor elnök október óta mutatta az irányt, ami kivételesen tökéletes összhangban volt a közvéleménnyel.

"Több mint húsz külföldi edzővel álltunk kapcsolatban; Hét–nyolc név van a kalapban, három–négy olyan, aki már vezetett európai topcsapatot vagy válogatottat. Nem látom, itthonról ki tudná ellátni ezt a munkát; Nem akarunk kapkodni, várjuk a javaslatokat. Jól képzett, tapasztalt és kemény edző kell; Olyan szakemberben gondolkodtunk, aki már vezetett válogattat, méghozzá vb-n vagy Eb-n is járt. Ismerje a magyar futball múltját és jelenét, rá lehessen bízni az utánpótlást, értéket teremtsen a magyar futballban éppen úgy, mint a válogatottnál."

Rendben, ebbe senki sem fog belekötni. Képzett, tapasztalt, kemény? Naná, parancsoljon tiszteletet, elegünk van az Egervári Sándor kontra Huszti Szabolcs ügyekből, amelyeknek kizárólag a válogatott itta meg a levét. Eb-n és vb-n is járt? Hűha, akkor itt tényleg tekintélyes szakember lesz a befutó, attól nem kell tartani, hogy Szalai Ádám ismét kifakad. Kikre illik a személyleírás? Dungára, Sven-Göran Erikssonra, Guus Hiddinkre, de Bölöni Lászlónak is örülnénk. Dobpergés. Hölgyeim és uraim! Pintér Attila!

Hagyok időt. Nem vicc, tényleg őt jelentették be. Titkon abban bíztam, hogy csak mókáznak, vártam a pezsgőt és a kész átverést, áprilisi tréfát azonban nem szoktak decemberben elsütni. Teljesen komoly, megkaptuk Pintér Attilát. Tapasztalt? Egy frászt! Kemény? Védőnek az volt, edzőként inkább modortalan. Nemzetközi sikerek? A Montpellier kiejtése a legnagyobb fegyverténye, de mi inkább a Maccabi Tel-Aviv elleni sima BL-selejtezős kiesésre emlékszünk. Eb-n és vb-n nem járt, ha csak nem számítjuk az 1984-es ifi kontinenstornát, amelyen játékosként vett részt és aranyéremmel zárt a ma már 47 éves szakember. Szóval pont nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyekkel Csányi Sándor bénított minket.

"Végiggondoltam még egyszer, és rájöttem, hogy rövid az idő, hiszen szeptemberben már játszani kell - indokolta a megdöbbentő bejelentést Csányi. Milyen idő szorít? Az, amit Csányi a 2010-es beiktatásakor megjelölt, ugyanis célként tűzte ki a 2016-os Eb-részvételt. Ebbe pedig nem fér bele egy külföldi, aki mostantól komótosan építkezne. Ehhez olyan figura kellett, aki tisztán látja miből főzhet. Pintér ilyen, akár holnap keretet hirdethetne, de fájdalom, ezzel együtt sem vagyunk beljebb, mert ő is abból az iskolából érkezett, amely 30 éve folyamatosan csődöt jelent. Sőt, amelyből október óta, tiszta indokokkal az MLSZ sem kért. A magyar edzők azóta védték a mundér becsületét és végül csatát nyertek. Szalai Ádám és Huszti Szabolcs nyilatkozata érvényesebb, mint valaha. Nem lepne meg, ha Huszti mellett mások is bedobnák a törölközőt.

Kemény év volt, sokkolt minket az amszterdami 8-1 és a bukaresti szégyen, zárásként pedig kaptunk egy magyar edzőt. Reménykedjünk, hogy legalább a karácsony nyugodtan telik. Pintér kinevezése komoly, viccnek ugyanis durva lenne.