Téli hírmorzsák

Miklós Edit Vonnt is legyőzte - Schlierenzauer verhetetlen

Bár Miklós Edit egyelőre pontot nem szerzett Lake Louise-ban, Lindsey Vonn "skalpja" azért mégis szép eredmény a lesiklásban.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, most az újabb Világkupa-dömpinget hozó szombati napot összegezzük nektek.

- Szombaton délelőtt a norvégiai Lillehammerben, az 1994-es téli olimpia pályáján folytatódott a sífutók Világkupa sorozata. A női 10 km-es klasszikus stílusú versenyben az egyik esélyes, a lengyel Justyna Kowalczyk győzött, aki 12,4 másodperccel előzte meg a meglepetésre ebben a stílusban is erős svéd Charlotte Kallát.  A dobogóra még a norvég Marit Björgen fért fel, aki honfitársnőjét, Therese Johaugot tudta megelőzni. A 29 éves lengyel versenyző - aki először nyert norvég földön hosszútávú Vk-versenyt - a mezőny összese többi indulójával szemben több, mint egy perces előnyt épített fel a verseny alatt, formája pedig biztató az olimpia előtt alig két hónappal. Az összetettben viszont továbbra is Björgen (369 pont) vezet Kalla (341 pont) és Kowalczyk előtt (314).

- A férfiaknál a 15 km-es klasszikus stílusú versenyben meglepetésre a norvég Pal Golberg volt a leggyorsabb. Az eddig inkább sprinternek tartott versenyző kereken harmincöt perc alatt tette meg a távot és pályafutása első Világkupa győzelmét aratta. A dobogón mellett a kazah Alekszej Poltaranyin és a norvég Didrik Tönset állhattak még. Az összetett Világkupát a most hetedikként végző Martin Johnsrud Sundby vezeti. Vasárnap a két váltó verseny (4x5 km, 4x7,5 km) következik a sífutók számára.

- A biatlon Világkupában az ausztriai Hochfilzenben a szombat a váltók napja volt. A nőknél a 4x6 km-es versenyt a kiválóan lövő és jól futó ukránok (Julija Dzima, Vita Szemerenko, Valj Szemerenko, Olena Pidrusna) nyerték meg, megelőzve az ezúttal Miriam Gössner nélkül felálló német illetve a francia stafétát. A férfiaknál a Vetle Sjastad Christiansen, Ole Einar Björndalen, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen összeállítású norvég négyes diadalmaskodott, amely a svédeket és az oroszokat megelőzve nyerte meg az évad első váltóversenyét. A női mezőny nagy híre erre a hétvégére, hogy visszatérését tervezi a svéd Helena Ekholm, aki gyermeke születése után most újra motivációt érez a versenyzésre. Az egykoron Helena Jonsson néven versenyző klasszis Szocsiban még TV kommentátorként lesz jelen, jövő áprilisban viszont már a svéd bajnokságon indulni szeretne testvérével közösen.

- A síugrók is Lillehammerben versenyeznek ezen a hétvégén, náluk szombaton a normál sáncon rendeztek versenyt. A már az első sorozatban 105,5 méterig jutó, mesze a mezőny előtt járó Gregor Schlierenzauer győzött ezúttal is, aki immáron karrierje 52. Világkupa győzelmét ünnepelhette. Mögötte a japán Takeucsi Taku és a lábközépcsont sérülésből visszatérő német Richard Freitag zárták a versenyt. Az összetett Vk-ban három viadal után Schlierenzauer vette át a vezetést, előnyét pedig a vasárnapi nagysáncversenyen tovább növelheti. A szombat a német síugrók dominanciáját hozta, hiszen mind a hét ugrójuk a legjobb húsz között fejezte be a versenyt.

- A női síugróknál a világbajnok amerikai Sarah Hendrickon távollétében nem volt kérdés, hogy a japán Takanasi Sara nyeri meg a lillehammeri szezonnyitót. Az összetettben címvédőnek számító japán ugró mögött a korábbi világbajnok osztrák Daniela Iraschko-Stolz zárt másodikként, aki meglepetésre holtversenyben lett ezüstérmes a mindössze 14 és fél éves német Gianina Ernst-tel, aki pályafutása első Világkupa versenyén szerepelt. A svájci születésű, de június óta német színekben versenyző Ernst ezzel a német női síugrók valaha volt legjobb Vk-helyezését érte el.

- Az északi összetett Világkupa sorozat szintén Lillehammerben folytatódott, ahol az ugrás után már sejthető volt, hogy Jason Lamy Chappuis lesz a győztes. A normál sáncon 101 méterig eljutó Lamy a sífutást a második helyről kezdhette meg, de félnie a 10 km-es sífutásban igazán csak a másfél perces hátrányból induló norvég triótól (Moan, Graabak, Kokslien) kellett. Végül csak Mikko Kokslien tudott a 28. helyről előrejönni a dobogóra, de így is Lamy valamint a japán Vatabe Akito mögött maradt. Az összetett versenyben a második egyéni viadal után Lamy Chappuis átvette a vezetést a most 10. helyen záró Eric Frenzeltől - folytatás vasárnap egy újabb egyéni versennyel.

- Brutális hideg, mínusz harminchat fokos időjárás fogadta Lake Louise-ban a női alpesi sí Világkupa mezőnyét. A pénteken magyar idő szerint késő este rendezett lesiklásban a német Maria Höfl-Riesch győzött, hét tizeddel megelőzve a svájci meglepetés embert, Marianne Kaufmann-Abderhaldent. Riesch pályafutása során ez volt a 25. Világkupa siker. Az ezen a versenyen visszatérő olimpiai bajnok Lindsey Vonn számára nem alakult igazán jól a verseny kedvenc helyszínén, ahol csak 40. lett, az amerikai világbajnokot még a 38. helyen záró Miklós Edit is megelőzte négy századmásodperccel.

- A hasonló hideg miatt Kanadában elmaradt a síkrossz Világkupa sorozat nyitánya. A Nakiskában tervezett pénteki futamokat törölni kellett, amelyet a tervek szerint szombaton pótolnak majd - feltéve, ha az időjárás is engedi...