VB 2014

A pótselejtezők igazi vesztese

  • PKJ

Nem Ibra, de nem is az ukránok. Eidur Gudjohnsen az apjával is játszott együtt a válogatottban, most a történelmi siker küszöbén búcsúzott. Könnyek között.

Izlandon már a pótselejtező elérése is nemzeti ünnepbe torkollott, de amikor az odavágón emberhátrányban is kihúzták 0-0-val a horvátok ellen, talán egy pillanatra az egész ország elhitte, ott lehetnek a brazíliai foci vb-n. Zágrábban azonban 2-0-ra kikaptak, a csoda nem jött össze, a kis sziget legnagyobb futball-eredménye a pótselejtező maradt.

Nem úgy a gárda csapatkapitányának, Eidur Gudjohnsennek, aki fénykorában Európa legjobb csapataiban villogott, és a BL-ben rugdosta a gólokat. A most 35 éves csatár a pótselejtezővel búcsúzott a válogatottól (ha továbbjutnak, akkor persze vélhetően kihúzta volna a vb-ig), ez pedig a vereséggel együtt már sok volt, a lefújás után úgy meghatódott, hogy hosszú másodpercekig nem tudott válaszolni a riporter kérdéseire. A könnyeit nyelte, nem is kérdés.

Megható videó, sem a kérdező, sem a könnyeivel küszködő támadó nem jut szóhoz, hosszú másodperceken keresztül majd szétrobban a csönd. Egy érthetetlenül alulértékelt legenda nagy pályafutásának méltóra sikerült utolsó taktusai ezek.

Gudjohnsen 1996-ban, 18 évesen mutatkozott be a szigetország felnőtt válogatottjában, még édesapjával is szerepelt együtt a csapatban. 78 válogatottságán összesen 24 gólt szerzett, évekig egymaga cipelte a vállán a csapatot. Klubszinten először a PSV-ben tűnt fel, de igazán ismert játékos a Boltonban lett. Innen igazolta le a Chelsea, ahol hat szezon alatt összesen 54 gólt szerzett. 2006-ban, Henrik Larsson pótlására szerződött a Barcelonához, és utolsó spanyolországi évében, 2009-ben BL-t nyert a csapattal. Az utóbbi négy évben a Monacóban, a Tottenhamben, a Stoke-ban, a Fulhamben és az AEK Athénban is megfordult, jelenleg a Club Bruges játékosa Belgiumban.