Bundesliga

Újrajátszhatják a fantomgóllal nyert meccset

A Bayer Leverkusen 2-1-re nyert a Hoffenheim otthonában a német labdarúgó-bajnokság 9. fordulójának pénteki esti nyitómeccsén. A győztes gól a kiszakadt hálón keresztül jutott a kapuba, a sinsheimi csapat megóvta a találkozót.

Fantomgól...

A Wirsol Rhein-Neckar-Arenában a 70. percben vett érdekes fordulatot a mérkőzés: szöglet után Stefan Kiessling fejese oldalról, az oldalháló résén furakodott be a kapuba, a játékvezető, Felix Brych megadta a gólt. A a német csatár először a fejét fogta a kihagyott helyzet miatt, majd nagyot csodálkozott, amikor társai elkezdték ünnepelni...

Később kiderült, Kiessling "gólja" döntött a három pont sorsáról, mivel pár perccel később Roberto Firmino büntetőt hibázott a hazaiaknál, Sven Schipplock 88. percben szerzett találata csak a szépítésre volt elég.

Németországban és a nemzetközi sportsajtóban azóta vitatkoznak a fantomgólról. A Bundesligában a legtöbb európai bajnoksággal ellentétben nincs gólvonali bíró. Az összecsapás előtt elvileg ellenőrizték a hálókat és rendben találták.

"Nagyon nehéz szituáció volt, de a játékosok reakciója nem annak volt a jele, hogy szabálytalan gól esett. Beszéltem Kiesslinggel is, de ő sem mondta nekem, hogy szabálytalan találat volt. A labda a hálóban volt" - mondta a bíró.

Kiessling a Facebookon kért elnézést. "Száz százalékig megértem a többségetek reakcióját. Nagyon ideges vagyok. A tévéfelvételek alapján számomra is világossá vált: ez nem volt szabályos gól. A meccs közben nem láttam tisztán a fejesem, és azt, hogyan került a labda a hálóba. Valahogy bejutott. Pontosan ezt mondtam a bírónak is. Elnézést kérek minden sportszertő embertől. Természetesen nem ilyen győzelmet kívánunk. A sportszerűség fontos dolog a sportban, a klubunknál és nekem is" - írta a támadó.

A Leverkusen sportigazgatója, Rudi Völler másképp közelítette meg a kérdést. "A Hoffenheim rengeteget költött erre a szép stadionra. Talán legközelebb megfelelő hálókat is vehetnének."

Egy későbbi interjúban aztán árnyalta a képet: "A lelátóról nem láttam a helyzetet, de később nyilvánvalóvá vált, hogy nem szabályos úton jutott a hálóba. Kellemetlen, de nem tehetünk semmit."

A Hoffenheim rögtön a lefújás után jelezte, megóvják a találkozót. Markus Gisdol vezetőedző az újrajátszásban bízik. "A sportszerűségnek érvényesülnie kell. Meg vagyok győződve arról, hogy megismételjük a meccset, ennek kell történnie. Minden más vicc lenne. Helmer esete precedenst teremtett. A játékosokra nem haragszom, Stefan (Kiessling) remek sportember."

 Az 1993-1994-es idényben Thomas Helmer, a Bayern München futballistája szerzett érvénytelen gólt a Nürnberg ellen, a bajor együttes 2-1-re nyert. Az újrajátszott meccsen viszont 5-0-ra nyert a Bayern. A dobogóért küzdő Leverkusen minden bizonnyal ellenezni fogja a "repetát".

A meccs összefoglalója:

[1479065] 2013-10-18 20:30:00 Hoffenheim - Bayer Leverkusenx;