Válogatás

Deco vagy Navratilova intő példa lehet Wilshere-nek

Az Arsenal középpályása, Jack Wilshere a minap elutasítóan fogadta a Manchester United csatártehetségének, Adnan Januzajnak az esetleges honosítását. Ennek kapcsán körbenéztünk a nemzetközi sportvilágban, kik azok, ilyen-olyan okból országot váltottak.

Alfredo Di Stéfano

A Real Madrid ikonja Buenos Aires-ben született, hatszor szerepelt szülőhazája válogatottjában. 1949 és 1953 között a kolumbiai Millonariost erősített, ezalatt a kolumbiai nemzeti csapatban négyszer lépett pályára. 1953-ban igazolt a királyi gárdába, a spanyoloknál 31 meccsen játszott. Az 1954-es világbajnokságon nem vehetett részt a FIFA döntése miatt, az 1958-as tornára nem jutott ki Spanyolország, az 1962-es vébéről sérülés miatt maradt le.

Puskás Spanyolországban lelt otthonra

Puskás Ferenc

A legismertebb magyar 1956-ban emigrált, 18 hónapos eltiltásának lejárta után a Real Madridban folytatta pályafutását. Arra esély sem volt, hogy visszatérjen a magyar válogatottba (az országba is csak 1981-ben engedték be), a spanyol válogatottban négy mérkőzésen játszott 1961 és 1962 között, ebből hármat az 1962-es chilei világbajnokságon. "Pancho" gólt nem szerzett a hispánoknál.

Tony Cascarino

A most 51 éves egykori csatár Angliában született, de egyik nagyapja jogán az ír válogatottat erősítette, a háromoroszlánosokhoz valószínűleg nem fért volna be. Édesanyja később elmondta neki, hogy őt (az asszonyt) örökbe fogadták, így valójában nem csörgedezik ír vér az ereiben, de anyja adoptálásával is jogosult volt az ír állampolgárságra. 1988-ban Európa-bajnokságon, 1990-ben és 1994-ben világbajnokságon vett részt a zöldemezesekkel, 19 gólt szerzett 88 nemzetközi fellépésén, utóbbival egy ideig ő volt a rekorder.

Deco 2004-ben második lett az Aranylabda-szavazáson

Deco

A brazil születésű irányító 1997-ben a portugáliai Alvercához szerződött, később a Porto, a Barcelona és a Chelsea alkalmazottja volt. A luzitánok lecsaptak rá, felmenői között amúgy volt portugál,. 2003-2010 között 75 találkozón viselte a portugál trikót. 2003-ban éppen Brazília ellen debütált, szabadrúgásból gólt lőtt, új hazája 2-1-re legyőzte a régit, 36 év után. Eb-ezüstérmes Portugáliával. Dél-Amerikába visszatért, 2010-ben a Fluminensébe igazolt, az előző szezon végén vonult vissza.

Lennox Lewis

A nehézsúlyú ökölvívás korábbi egyeduralkodója Londonban született, angol és jamaicai szülőktől. 12 évesen Kanadába költözött, amatőr bokszolóként az észak-amerikai ország színeiben bunyózott, a szöuli olimpián aranyérmet nyert. Profiként visszatért Angliába és minden címet és övet begyűjtött. Napjainkban, 48 évesen visszatérését fontolgatja.

Lester "Bo" McCalebb

A Fenerbachce kosarasa New Orleans-ben látta meg a napvilágot, de Macedónia honosította 2010-ben, Borche McCalebbovskiként. A 2011-es Eb-n az angol Luol Deng mögött a torna második legjobb dobója volt.

Ottey ötven felett is elnyűhetetlen

Merlene Ottey

A futónő kilenc érmet nyert olimpiákon (aranyat egyet sem) és háromszor lett világbajnok jamaicaiként. 1998-ben Szlovéniába költözött és ott edzett, 2002-ben vette fel az állampolgárságot. Az athéni olimpián elődöntős volt 100 méteren, 2008-ban mindössze két századmásodperc hiányzott neki, hogy teljesítse a szintidőt a pekingi játékokra, viszont részt vett 2010-ben és 2012-ben Európa-bajnokságon, utóbbin 52 évesen.. Minden idők egyik legnagyobb, de ellentmondásos megítélésű atlétája, 1999-ben doppingbotrányba keveredett, végül fölmentették, emiatt is költözött másik országba, mivel Jamaicában nem válogatták be.

Navratilova az amerikaiaknak szerzett dicsőséget

Martina Navratilova

Minden idők egyik legnagyszerűbb teniszezője, 32-szeres egyéni, 37-szeres páros és 16-szoros vegyes páros Grand Slam-bajnok. Csehszlovákiából származik, 1975-ben, 18 évesen disszidált az Egyesült Államokba, a US Open alatt, az FBI segítségével. Hat évvel később kapta meg az állampolgárságot. 1978-ban nyerte első GS-címét Wimbledonbant, ettől fogva Csehszlovákiában szinte a nevét is tilos volt kiejteni. 2008-ban kapta vissza a cseh útlevelet.

Kevin Pietersen

Dél-afrikai születésű angol krikettjátékos. Anyja brit, 1997 óta szerepel az angol csapatban, miután nyilvánosan bírálta a bőrszín miatti kvótarendszert Dél-Afrikában.

Saif Saaeed Shaheen

Junior világbajnok akadályfutó kenyaiként, 2003-ban igent mondott Katar hívására, állítólag egymillió dollárért. Azóta kétszeres világbajnok, világcsúcstartó 3000 méter akadályon.