Angol foci

A Chelsea esélyesebb a holland bajnoki címre?

Gigakeretből gazdálkodhat a Chelsea a 2013-2014-es szezonban (is). 27 játékosból válogathat José Mourinho, 24 labdarúgót pedig kölcsönadtak a Kékek szerte Európába.

Sam Hutchinson sem kapta meg a lehetőséget a Kékeknél- Fotó: chelseafc.com

Jelenleg 51 játékos tartozik így vagy úgy a londoni Kékek keretébe, közülük 27-en máshol pallérozódnak. A "huszonhetekből" kilencen a Chelsea saját nevelésű játékosai, akik bevett szokás szerint alsóbb osztályú angol csapatoknál szereznek tapasztalatot annak reményében, hogy egy napon lehetőséget kapnak a nagyoknál. Kivételt Jhon Pírez képez, aki a szigetországon kívül, a spanyol harmadik ligában kergeti a bőrt.

Rajtuk kívül 19 futballista felesleges a Stamford Bridge-en. A klub ezen a nyáron három tehetséget szerződtetett, Christian Atsut, Cristián Cuevast és Stipe Pericát szemelték ki megfigyelőik, hogy aztán egyből kölcsönadják őket. A Chelsea feleslegéből leginkább a holland Vitesse Arnhem profitál, hat futballistát kaptak kölcsön. A ghánai és a chilei csatáron kívül három olyan játékos került Peter Bosz együtteséhez, akik a Chelsea-ben nevelkedtek, de a nagyoknál alig jutottak szóhoz. Patrick van Aanholt, Lucas Piazón, Gaël Kakuta és Sam Hutchinson is Gelredome-ban bizonyíthat José Mourinhónak - vagy másnak.

A Chelsea-Vitesse vonal - nem véletlenül - az arnhemiek riválisainak is feltűnt. "Nem akarok ítélkezni a klubok felett, mert nem szegtek szabályt. Mégis, ez egy új helyzetet teremtett a holland fociban és beszélni kellene róla. Hat labdarúgó került a Chelsea-től a Vitesséhez, és ha ez a trend folytatódik, kilencen, tízen is alkothatják ezt a különítményt" - figyelmeztetett Carlos Aalbers, a Nijmegen technikai igazgatója.

A kölcsönjátékosok jó része sosem lesz a világklasszisoktól hemzsegő Chelsea játékosa, ha jól teljesítenek állomáshelyükön, a Kékek csinos összegért, vételáruk vagy éppen nevelési költségük sokszorosáért adják el őket. Steve Coppell még a Bristol City menedzsereként "vágóhídhoz" hasonlította a rendszert.

Michael Emenal, a londoniak technikai igazgatója cáfolta, hogy pusztán az üzérkedés lenne a céljuk. "A Chelsea kölcsönadási rendszere profi módon működik. Nem azért küldjük el játékosainkat, hogy pénzt keressünk rajtunk, hanem azért, hogy játéklehetőséghez jussanak, fejődjenek, ezt folyamatosan ellenőrizzük."

Nem a Chelsea az egyetlen klub, amely az átigazolási szabályokat jogilag betartva, ám etikailag megkérdőjelezhető módon adja-veszi futballistáit, a Manchester City, a Tottenham és a Manchester Unitednél is ez a bejáratott szisztéma. A másodosztályú Watford az előző szezonban egy hajszállal maradt le a feljutásról, 14 kölcsönemberrel a soraiban. A klubot a Pozzo család birtokolja, akárcsak az olasz Udinesét és a spanyol Granadát, a három egyesület között oda-vissza áramoltak a labdarúgók...

Az átigazolási szabályok legális kijátszása mellett az angol labdarúgás jövőjének sem tesz jót ez a rendszer. Greg Dyke, az Angol Labdarúgó Szövetség új elnöke a 2022-es világbajnoki győzelmet jelölte meg célkitűzésként, ehhez pedig a változás évtizedét hirdette meg. Ehhez például az angol klubok kölcsönadási rendszerét kellene megreformálni, de ez szinte lehetetlen lépésnek tűnik a világ legnézettebb bajnokságában, ahol már jó néhány éve 50 százalék alatti az angol játékosok aránya.

Az egykori válogatott védő, Paul Parker szerint amíg a tehetséges angol fiatalok nem a legjobb csapatokban kapnak fejlődési lehetőséget, addig nem lehet áttörést várni a nemzeti csapattól. A helyzetet elnézve, a változás lehetetlennek tűnik.

A Chelsea kölcsönadott játékosai a 2013-2014-es szezonban:
Christian Atsu ghánai támadó Vitesse Arnhem
Cristián Cuevas chilei középpályás Vitesse Arnhem
Stipe Perica horvát támadó NAC Breda
Matej Delac horvát kapus Vojvodina
Thorgan Hazard belga támadó/szélső Zulte Waregem
Thibaut Courtois belga kapus Atlético Madrid
Wallace brazil szélső Inter
Ulises Dávila mexikói középpályás Cordoba
Marko Marin német középpályás Sevilla
Romelu Lukaku belga támadó Everton
Victor Moses nigériai támadó Liverpool
Oriol Romeu spanyol középpályás Valencia
Patrick Bamford angol támadó Milton Keynes Dons
Saját nevelésű, a nagycsapatban már bemutatkozott játékosok kölcsönben
Patrick van Aanholt holland védő Vitesse Arnhem
Lucas Piazón brazil támadó Vitesse Arnhem
Gaël Kakuta francia szélső Vitesse Arnhem
Sam Hutchinson angol védő Vitesse Arnhem
Saját nevelésű játékosok kölcsönben
Sam Walker angol kapus Colchester
Todd Kane angol védő Blackburn
Billy Clifford angol középpályás Yeovil Town
Daniel Pappoe ghánai védő Colchester United
George Saville angol középpályás Brentford
Milan Lalkovic szlovák támadó Walsal
Jhon Pírez uruguayi támadó Leganes