Síugrás

Jövőre magához térhet a szunnyadó amerikai óriás

  • VNA

Húsz év szünet után újra megnyithatja kapuit a világ hatodik sírepülő sánca, a Copper Peakben található amerikai "óriás".

Nem bővelkedik a világ sírepülő létesítményekben, hiszen csupán öt olyan sánc található a Földön, amely alkalmas ilyen jellegű versenyek megrendezésére. Nem véletlen, hogy a kétévente sorra kerülő sírepülő világbajnokságok helyszíneit is rotációs jelleggel osztja ki a Nemzetközi Síszövetség (FIS). Az Oberstdorf, Planica, Harrachov, Vikersund, Bad Mitterndorf ötösfogat hamarosan újra visszakaphatja azonban "kistestvérét", az egyesült államokbeli Copper Peaket, amely szintén rendelkezik óriás síugró sánccal, ahol azonban közel húsz éve nem rendeztek már versenyt.

Erről adott ki legalábbis közleményt az amerikai szövetség, amely jelezte, hogy 2014-ben újra aktivizálná a Michigan államban található, még 1970-ben épült ironwoodi létesítményt. A konkrét tervek is elkészültek már, amely szerint február 28 és március 2 között - egyelőre főleg amerikai és kanadai ugrók bevonásával tervezett -  bemutató jellegű sírepülő versenyt rendeznének az amerikaiak. A tervek azt követően váltak aktuálissá, hogy a Copper Peak-i sánc vezetését az 1992-es olimpián is szereplő Bryan Sanders vette át, aki szeretné a sportágat Európa szerte övező népszerűséget átvinni (pontosabban visszahozni) az Egyesült Államokba is. A létesítményt körülvevő park amúgy kiemelt szabadidősport központ volt már az utóbbi években is, ahol kiváló hegyikerékpáros pályát üzemeltettek az amerikaik.

"Elég régen volt már az 1994-es utolsó versenyünk itt, de szeretnénk most ledolgozni ezt a komoly időbeli és szakmai hátrányunkat is, amit azóta a versenyek rendezése terén felhalmoztunk. Az utóbbi időben sikerült bevételekre is szert tennünk, így az ülőliftet, a sánc vízelvezető rendszerét is felújítottuk, valamint sikerült 2000 tonna (!) sárréteget eltakarítanunk az érkezőzónából" -  nyilatkozta a létesítmény igazgatója, aki hozzátette, hogy hamarosan megkezdik a hóágyúk beszerzését is. A nekifutó lejtő ugyan rövidebb lesz, mint a régi, de a szakmai zsargonban a zsűritávolság alapján történő kategorizálásban így is HS-175-ös sáncot alakítanak ki, amellyel újfent hatra bővülhet a világ sírepülő sáncainak listája.