NHL

Szergej Goncsárt Dallasba cserélték

  • MD

Az Ottawa Senators megvált a 39 éves Szergej Goncsártól, akit a Dallas Starshoz küldtek egy feltételes hatodik körös draft jogért cserébe.

Szergej Goncsár a Pittsburgh elleni búcsút követően kifejtette, hogy szeretne Ottawában maradni, méghozzá további két évre. Az orosz védő eme kívánsága már nem fog teljesülni, ugyanis a kanadai csapat elcserélte őt a Dallas Starshoz egy feltételes hatodik körös draft jogért cserébe az idei újonc börzére.

A Stars új általános igazgatója, Jim Nill azzal a szándékkal szerezte meg Goncsár játékjogát, hogy két évre állapodjon meg vele. A texasiak az elmúlt nyáron nem ijedtek vissza a kiidősödő játékosoktól, hiszen Jaromir Jagrrel és Ray Whitney-vel is szerződést kötöttek, utóbbival két évre, holott mindketten már 40 felett jártak.

Szergej Goncsár a Dallastól megkaphatja a hőn áhított kétéves szerződést

"Az ilyen játékosok igazi profik, ezért játszanak olyan hosszú ideig. Ha megnézik, hogy mit csinált tavaly, ő egy top védő volt a ligában. Szerintem akármelyik csapat szívesen erősítene egy ilyen játékossal" - nyilatkozta Nill.

Goncsár tavaly három gólig és 27 pontig jutott 45 meccsen, amivel a védők rangsorában 16. helyen zárt. A legnagyobb erénye azonban talán mégis az, hogy még 39 évesen is bírja az NHL tempóját - az elmúlt idényben majdnem 24 perc jégidőt átlagolt az Ottawában, és a lockout alatt a Metallurgban is játszott a KHL-ben, ahol 29 pontot regisztrált. A Metallurggal egyébként már szóba is hozták Goncsárt, hogy amennyiben nem kapna kétéves szerződést, hazaköltözne Oroszországba.

A csere értelmében az Ottawa akkor kapja meg a draftjogot, ha a Dallas július 4-ig megállapodik Goncsárral. Az orosz védő 2010-ben kötött hároméves szerződést az Ottawával, ami évente 5.5 millió dollárt fizetett neki. Következő kontraktusa előreláthatólag kevesebbet fog fizetni neki, de a környezetváltozás mellett Alex Goligoski is rábírhatja Goncsárt a texasi maradásra, mivel az ifjú védővel egy párt alkottak Goncsár pittsburghi évei alatt.