NHL

Dupla hosszabbítás után csúsztak el a Pingvinek

  • MD

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoportdöntőjében a Boston Bruins már 3-0-ra vezet összesítésben, miután a harmadik meccsen dupla hosszabbítás után 2-1-re leverte a Pittsburgh Penguinst.

Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 2-1 2x h.u.

A Boston Bruins tökélyre fejlesztette a Pittsburgh Penguins ellen, hogyan kell rögtön az első lövésből gólt szerezni, és ahogy a második meccsen, úgy a Pingvinek szempontjából élet-halál derbinek ígérkező harmadik felvonáson is már a második percben betaláltak. David Krejci maradt üresen a kapu mögött, a cseh csatár pedig nyugodtan felvihette a pakkot a kapu előterébe, ahonnan kegyetlenül bevágta azt Tomas Vokoun mögé. Krejcinek ez volt a kilencedik találata a playoffban, amivel vezeti a góllövő listát is a pontlista mellett.

A Penguins eltökéltnek tűnt, hogy ezen az estén nem adja könnyen a bőrét, és heves rohamot intéztek Tuukka Rask kapuja ellen, azonban a finn portás folytatta remek játékát a főcsoportdöntőben. Amíg azonban a Pingvinek leginkább távolról veszélyeztettek, addig az igazi gólhelyzeteket a Bocsok alakították ki: Brad Marchand és Torey Krug lövésénél is Tomas Vokounnak kellett igazán a helyzet magaslatán lennie.

A folytatásban Bylsmának sikerült felpaprikáznia Sidney Crosbyékat, akik újult elánnal estek neki a Bostonnak. A dominancia kiteljesedéséhez asszisztált két pittsburghi emberelőny is, de hiába dolgoztak ki rengeteg helyzetet a Pingvinek, Rask állta a sarat. Már-már úgy tűnt, hogy a finn kapus teljesen belemászott a fejekbe, azonban egy támadó harmadban megnyert buli után Paul Martin vitte be a korongot a kapu mögé, majd lendületből zseniális passzt adott Chris Kunitznak, aki belőtte a felsőbe a pakkot.

A Pittsburgh könnyen átvehette volna az eredményjelzőn is a meccs irányítását, azonban a következő emberelőnyt sem tudta gólra váltani. Sőt, Gregory Campbell hősies helytállása - a csatár a bokájával blokkolt egy lövést, de sérülten is végig védekezte az emberhátrányt - megihlette a bostoni játékosokat, és Tomas Vokoun percei következtek. A pörgős iramú harmad végén a Boston is emberelőnyhöz jutott, és teljesen be is szorították a vendégeket a saját zónájukba, de mégis döntetlennel vonulhattak szünetre a csapatok, a kapusok parádéinak köszönhetően.

A vérmérséklet a harmadik harmadban elérte a tetőfokát, és az odaszólások mellett már kisebb kakaskodások is tarkították a mérkőzést. A Pittsburgh jött ki jobban ebből, és tovább növelte a differenciát a lövések számában, azonban Raskon nem tudták túljuttatni a korongot.

A Boston két emberelőnnyel is operálhatott a harmadban, azonban a vendégek védekező játékosai tökéletesen oldották meg a veszélyt, jóformán lövésig sem jutottak a Bocsok. A játékrész végére ismét a Pingvinek akarata érvényesült, és a hazai szurkolók négy perccel a vége előtt a szívükhöz is kaphattak, ám Jevgenyij Malkin lövésének a kapuvas útját állta. Rask a hátralévő időben is stabil maradt, így 1-1-es döntetlenről készülhettek a játékosok a hosszabbításra.

A hosszabbításra ismét fordult a játék képe, ugyanis a Boston jött ki frissebben. Nathan Horton előbb szólót rontott, majd kilőtte a kapuvasat a hosszú oldalon. A Pittsburgh egy emberelőnnyel jöhetett volna vissza a mérkőzésbe, de ezt is kihagyták Crosbyék, akik egyre fáradtabban mozogtak a jégen.

A Boston a hosszabbítás második felében kétszer is emberfórhoz jutott, az egyiket mondhatni ajándékba kapták: a már percek óta a jégen lévő Malkin kiemelte a pakkot a pályáról, megkapta játékkésleltetésért a két percet, azonban Tomas Vokoun és a védekező játékosok kihúzták kapott gól nélkül a ráadást. A szünet nagyon jól jött a Pingvinek számára.

A második hosszabbításban Jaromir Jagr varázsolt a Pittsburgh harmadon belül, előbb gyönyörűen játszotta meg David Krejcit, majd maga dönthette volna el a mérkőzést, de Vokoun hárította mindkét helyzetet. A túloldalon Jarome Iginla adhatott volna fricskát az őt kifütyülő közönségnek, de Rask és a visszazáró védelem tisztázott.

A drámai pillanatok a dupla ráadás vége felé jöttek, amikor először Craig Adams szólaltatta meg a kapuvasat - ami már a nyolcadik kapuvas volt a Pingvinek számára a mérkőzésen -, majd Sidney Crosby vesztette el a sisakját, de így is majdnem összehozta a győztes gólt a Pingvineknek. Ezután Jaromir Jagr unta meg a mérkőzést, korongot szerzett a félpályánál - megkérdőjelezhető módon -, Brad Marchand meglódult a játékszerrel a bal szélen, erősen középre játszott, ahol Patrice Bergeronnak csak bele kellett kapnia a korong útjába, hogy az védhetetlenül vágódjon a hálóba. Bergeron az első kör hetedik meccse után ismét a legjobbkor találta meg a góllövő ütőjét!

A Boston így egy végletekig kiélezett meccsen törte össze a Pittsburgh játékosok szívét, és 3-0-ra vezet a párharcban. Ez volt Bostonban a leghosszabb mérkőzés az 1990-es Edmontonnal vívott nagydöntő óta. A Bruins a második kör után ismét 3-0-s előnnyel rendelkezik, és a pénteki negyedik meccsen akár pontot is tehet a főcsoportdöntő végére. A Bocsok már öt meccse veretlenek otthon, és az idei playoffban 4-1 a mérlegük a hosszabbításban.

NHL rájátszás
Keleti főcsoportdöntő
Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 2-1 2x h.u.