NHL

A Bocsok a Pingvinekbe is haraptak egy nagyot

  • MD

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának keleti főcsoportdöntőjében a Boston Bruins 2-0-s előnyre tett szert a párharcban, miután a második meccsen 6-1-es győzelmet aratott idegenben.

Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 1-6

Szinte bele sem rázódhattak a hazai drukkerek a szurkolásba a Boston máris megszerezte a vezetést Brad Marchand révén. A játékosoknál jobb csak a szurkolók voltak jobban megilletődve a gyors góltól, ám Sidney Crosbyék lassanként felvették a ritmust, igaz veszélyeztetni nem tudták Tuukka Rask kapuját.

Az ütközős, letámadós hokival azonban sakkban tudták tartani a Bruins-játékosokat, egészen Brooks Orpik kiállításáig. Bár a Penguins kivédekezte a két percet, az öröm korai volt: Kris Letang kapkodva szabadított fel a kapu mögül, a korong Torey Krughoz került, aki rádurrantott a kék vonalról, a kipattanót pedig Nathan Horton tessékelte be.

A Pingvinek ezt követően a teljes kitámadásra adták le voksukat, de a Bruins gyorsan jelezte, hogy micsoda nagy hiba ez ellenük. Egy tanítanivaló akció után a playoff eddig legtöbb pontját szerző játékosa, David Krejci növelte háromgólosra a vendég előnyt, ami egyben Tomas Vokoun napjának végét is jelentette a pittsburghi kapuban.

Brad Marchand gyorsan megszerezte a vezetést, ami után már vissza sem néztek a Bocsok

Az igazi hidegzuhany az utolsó percben jött, amikor is Brandon Sutter egy hatalmas gólt akasztott Tuukka Rask kapujába. A hátralévő fél percben azonban nem tudták megtartani a lélektani előnyt Crosbyék, és Jaromir Jagr szép korongszerzése után egy újabb tanítani való támadást vezényelt le ezúttal a Boston első sora, és ahogy kezdődött, úgy zárult végül az első harmad: Marchand-találattal. Marc-Andre Fleury így rögtön első lövéséből gólt kapott, amivel nem bizonyította, hogy hiba lett volna eddigi mellőzése Dan Bylsma vezetőedző részéről.

A szünet nem volt elegendő Bylsma mester számára, hogy rendbe rakja a Pingvinek megtépázott önbizalmát, így a folytatás első felében hiába vett vissza a Bruins, Crosbyék jóravaló helyzetet sem tudtak teremteni. A mélypont a pittsburghi emberelőny volt, mely alatt a Boston veszélyesebb támadásokat vezetett, mint az emberfórban játszó hazaiak.

A harmad végére a Pittsburgh kitámadott, és Tuukka Rasknak többször is a reflexeire kellett hagyatkoznia, azonban a hőn áhított találat nem jött össze a hazaiak részéről. A Boston az utolsó percben egy ígéretesnek tűnő kontrával jelezte, hogy ha nyíltsisakos játékot erőltet továbbra is a Penguins, az könnyen megbosszulhatja magát. Újabb gól azonban nem esett, így maradt a három találatnyi különbség a két csapat között.

Ami nem sokáig tartott ki, hiszen a Bruins a harmadik harmadban is gyorsan villantott, és Patrice Bergeron már az ötödik vendég találatot jegyezte az estén. A Pingvinek még mentek a becsületükért a játékrész hátralévő részében, de Tuukka Rask rendre végállomást jelentett a korong útjának.

Az i-re a pontot Johnny Boychuk tette fel, aki hatalmas bombával alakította ki a 6-1-es végeredményt. Rask végül 26 védéssel zárta a találkozót, míg a két pittsburghi portás egyaránt három kapott góllal kulloghatott az öltözőbe.

1945 óta egyszer sem fordult elő, hogy a legjobb négy között az a csapat, mely az első két hazai mérkőzését elvesztette, továbbjutott volna. Utoljára 2-0-ról pont a Pittsburgh állt fel a Boston ellen 1991-ben, de akkor az első két mérkőzést Bostonban rendezték. A párharc szerdán a Bruins otthonában folytatódik.

NHL rájátszás
Keleti főcsoportdöntő
Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 1-6