NHL

Korábbi vezetőedzőket is érdekel a Vancouver irányítása

  • MD

A Vancouver Canucks az edzői stáb menesztésével kezdte meg az új fejezetet a csapat történetében, és máris megjelentek az első nevek Scott Arniel, valamint a Buffalo edzőlegendája, Lindy Ruff személyében, akik átvehetik a gyeplőt a kanadai együttesnél.

Hét év után menesztették Alain Vigneault-t a Vancouver Canucks éléről, és egyes korábbi NHL-es vezetőedzők nem voltak restek kifejezni, hogy mennyire visszavágynak a jégkorongvilág krémjébe. Az sem lenne probléma számukra, ha pont egy papíron kupaesélyes Vancouverrel folytathatnák karrierjüket.

Lindy Ruff és Scott Arniel is benne lesznek a mixben, akiket majd meginterjúvol a Vancouver menedzsmentje az állást illetően. Ruff az elmúlt 14 évben a Buffalo Sabrest irányította, majd idén 17 mérkőzés után kitették a szűrét. Ruff NHL-es edzői repertoárjában van két 50 feletti győzelemmel zárult szezon, valamint további négy, melyekben legalább 40 skalpot sikerült begyűjtenie. 2010-ben tagja volt az olimpiai bajnok kanadai válogatott edzői stábjának, valamint az idei vébén ő vezette a Juharleveleseket.

Lindy Ruff szeretne visszatérni az NHL-be vezetőedzőként, lehet a Vancouver lesz a következő kenyéradója?

"Az a tervem, hogy visszatérjek edzősködni, de jelenleg nincsenek rövidtávú terveim. Nem hiszem, hogy most érdemes beszélni a vancouveri helyzetről. Csak tegnap láttam, hogy elküldték az edzői stábot. Személy szerint úgy vélem, hogy Alain egy nagyon jó munkát végzett ott, de az utóbbi pár playoff csalódást keltőre sikeredett" - nyilatkozta Ruff.

Míg Ruff a lehető legtapasztaltabb a lehetséges utódok között, addig Arniel a személyes kapcsolatai révén válhat befutóvá. Az 50 éves mester másfél évet trenírozta a Columbus Blue Jackets együttesét, de azon kívül három alkalommal is a Canucks berkein belül dolgozott. Először a korábbi farmcsapat, a Manitoba Moose segédedzője volt, majd később a vezetőedzője, míg idén az új farmegyüttes, a Chicago Wolves mestere volt. Arnielt további két évre szóló AHL-es kontraktus köti a Canuckshoz. A columbusi évek miatt sokan visszalépésként tekintenek rá, de a szakember tisztában van az őt ért virtuális kritikákkal.

"Tudják mit?! Columbus számomra egy tapasztalat volt. Akár jó, akár rossz, mindkettőből tanulsz. Megadta a lehetőséget, hogy az NHL szintjén lehessek vezetőedző, tehát legalább ezen nem kell még egyszer átessek" - válaszolt a kritikákra Arniel.

"Az elmúlt másfél évben rettentően sokat tanultam az NHL-ről. Tudatosan igyekeztem minél több csapat játékát megnézni, akár megfigyelőként, akár TV-n keresztül. Néztem az edzőket, a játékosokat, talán többször is, mint azelőtt bármikor. Akármikor jön a következő NHL-es lehetőség, biztosra akarok menni, hogy készen állok rá, és mindent megtettem azért, hogy fejlődjek."

Arniel szerint az, hogy nincs playoff-tapasztalata, szintén nem egy hátráltató tényező, elvégre Paul MacLean is anélkül került az Ottawa élére, valamint korábban Dan Bylsma is anélkül nyert Stanley-kupát a Pittsburgh Penguinsszel.

Mike Gillis is megerősítette, hogy Arnielt számba fogják venni.

"Természetesen Scottot is meghallgatjuk. Van nagy tapasztalata, és a kisebb ligákban elképesztő sikereket jegyzett, és úgy tűnik, hogy az edzők rengeteget tanulnak a negatív tapasztalatokból és a menesztésekből."