Férfi kézilabda

Kiütéses győzelemmel előnyben a Veszprém

  • 63/MTI

A férfi kézilabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésén a címvédő MKB Veszprém 33-23-as győzelmet aratott a Pick Szeged csapata ellen, így 1-0-ra vezet a két győzelemig tartó párharcban.

Zsinórban ez volt a 13. bajnoki döntő, amit két csapat részvételével rendeztek meg, de akárcsak az elmúlt négy évben, idén is az MKB Veszprém számított a toronymagas favoritnak.

Mindkét oldalon volt egy-egy fontos hiányzó, a hazaiaktól Alilovic, a riválistól a csapatkapitány Vadkerti hiányzott, de várhatóan majd a következő, keddi összecsapáson már mindketten ott lehetnek.

Ahogy azt várni lehetett, a Veszprém kezdte jobban a mérkőzést, de a Szeged bátor játékával tartani tudta a lépést (3-3). Az első tíz perc végére azonban felkeményedett a veszprémiek védekezése, Fazekas védéseivel és Terzic találataival negyedóra elteltével 8-5 lett az állás. Ekkor Skaliczki László egy időkéréssel próbálta meg feltartóztatni az MKB-t - kevés sikerrel. A hazaiaknál támadásban többen is remekeltek, beállóban Sulic tarthatatlannak bizonyult, így a játékrész hajrájához érve már négygólos volt a hazaiak fórja. A magabiztos előnybe belealudt egy picit a Veszprém, a Pick a hibákat kihasználva Lasica góljaival utolérte ellenfelét. Mikor úgy tűnt, döntetlennel mennek be az öltözőbe a csapatok, Nagy László egy csodálatos átlövésgóljával újra előnybe került az MKB (16-15).

A második félidő elején 17-16-nál egy kimaradt szegedi ziccer elegendő volt a Veszprémnek, hogy lendületbe jöjjön, és pillanatok alatt időkérésre kényszerült a Pick. Azonban mint kiderült, ez már nem volt elég a hazai lendület megtörésére: fokozatosan nőtt az MKB előnye, s a 47. percben már 29-19 volt az állás. A meccs ekkorra eldőlt, s a hajrában mindkét gárda a cseresorát szerepeltette.

A Veszprém-Szeged döntők során most fordult elő hatodik alkalommal, hogy a házigazda minimum kétszámjegyű különbséggel diadalmaskodott.

A második összecsapás kedden lesz 19 órakor Szegeden. Ha szükséges, a harmadik találkozót május 26-án Veszprémben rendezik 12.45-kor.

Férfi NB I, döntő, 1. mérkőzés
MKB Veszprém - Pick Szeged 33-23 (16-15)
Veszprém Aréna, 4500 néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.
Veszprém: Fazekas – Gulyás 3, NAGY L. 5, SULIC 5, Rodriguez, TERZIC 5, Iváncsik G. 1. Csere: Borbély (kapus), Schuch, Császár 3, Laluska 1, UGALDE 6, Iváncsik T. 1 (1), Jamali 3, Oneto, Pesic. Vezetőedző: Carlos Ortega.
Szeged: Mikler – Prodanovics, Ancsin 4, Czina, Blazevic, Zubai 1, Kekezovics 3. Csere: Tatai (kapus), Sulc 2, Larholm 5 (1), Buday, Lasica 3, Pribanic 2, Balogh Zs. 3. Vezetőedző: Skaliczki László.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/1.
A két nyert mérkőzésig tartó párharc állása 1-0 a Veszprém javára.