Férfi kézilabda

Veszprémben valódi kézilabdavárosba kerülök - Momir Ilics

Amint arról korábban beszámoltunk, az MKB Veszprém három esztendőre szerződtette a THW Kiel szerb balátlövőjét, Momir Ilicset. A 31 esztendős kézilabdázóval a Handball-Planet készített exkluzív interjút.

Hogyan emlékszik vissza leendő klubja, az MKB Veszprém elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő párharcra?

Két rendkívül nehéz mérkőzésre számítottam a topminőséget képviselő magyarok ellen. Az első találkozón mínusz hatról fordítottunk, magam sem tudom, hogyan. Megmutattuk, hogy a legnagyobb erősségünk a szűnni nem akaró küzdőszellemünk. Tudtuk, borzasztóan kemény feladat vár ránk a Veszprém Aréna fantasztikus közönsége előtt, ezért a taktikánk részeként igyekeztünk megbecsülni a labdát, nyugodtnak maradni és kialakítani a megfelelő gólszerzési lehetőségeket. Igazán szomorú vagyok amiatt, hogy két ilyen kiemelkedő gárda közül, mint a Kiel és a Veszprém csak az egyik léphet pályára a kölni négyesdöntőben.

Ön lehet az első szerb kézilabdázó, aki háromszor nyeri meg a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját.

Kezdetben csak egy aranyéremről álmodoztam, de ahogy minden sportembernél, evés közben nekem is megjött az étvágyam. Az előző szezonunk csodálatos volt, hiszen veretlenek maradtunk, talán pályafutásom legjobb időszaka volt. Most viszont "mesterhármassal" szeretném elhagyni Németországot. Idén különösen nehéz dolgunk lesz, a Barcelona, a Hamburg és a Kielce vár ránk. Egy trófea a Lanxess Arenából felejthetetlenné tenné Bundesliga-karrierem lezárását.

Korábban két alkalommal már pályára lépett Kölnben. Előnyt jelenthet Önöknek, hogy tudják, miként kell koncentrálni 20 ezer szurkoló előtt, akiknek többsége ráadásul Kiel-drukker lesz?

A négyesdöntő során mindössze két napod van, hogy megmutasd, amit tudsz. Egy rosszabbul sikerült délután után csomagolhatsz is, úgyhogy a szurkolók önmagukban nem segítenek. Minden csapat az utolsó leheletéig fog küzdeni, nüanszok dönthetnek.

Momir Ilics harmadik Bajnokok Ligája döntőjére készül - Fotó: mondo.rs

Az elmúlt két hétvégén különleges helyzetbe került, hiszen jövőbeli munkaadója ellen kézilabdázott.

Így vagy, ráadásul két fontos mérkőzést vívtunk a Veszprém ellen, nagyon izgatott voltam. Boldog vagyok, hogy aláírtam az MKB-hoz. Kiváló a csapat, valódi kézilabdavárosba kerülök, ahol fantasztikusak a szurkolók. Meglesz a szerepen Carlos Ortega terveiben, minden erőnkkel a Bajnokok Ligájára fogunk összpontosítani. Remélem, hogy jövőre újra Kölnbe utazhatok, immár a Veszprém játékosaként.

Hét esztendő után int búcsút a német bajnokságnak. Magyarország egy új fejezet kezdete lesz a pályafutásában?

Amikor eldöntöttem, hogy távozom Németországból, olyan klubot akartam találni, amelyik trófeákra hajt. Ez volt az első számú feltétel, a THW-nál hozzászoktam, hogy kimagasló célokért küzdünk. A Kiel a világ legjobbja, ahol három csodálatos, sikerekkel teli esztendőt töltöttem. Egy játékos pályafutásában ez a csúcs, de a Veszprém is egy topcsapat nagy ambíciókkal. Komoly eredményeket szeretnék elérni Magyarországon, ennek érdekében pedig száz százalékot fogok nyújtani.

Azzal, hogy Veszprémbe igazol, nem nehezedik majd Önre olyan mértékű megterhelés, melyet a németországi "szerda-szombat" ritmus eredményezett. Ennek a szerb válogatottnál is örülhetnek...

Ez is egyike volt azoknak az okoknak, amiért a váltás mellett döntöttem. A Bundesliga maximumot követel, kőkemény mérkőzések, hosszú utazások, stb. A magyar bajnokság gyengébb, ezáltal energiát takaríthatok meg a döntő jelentőségű Bajnokok Ligája-meccsekre. A válogatotthoz is frissebben csatlakozhatok, amiben tudok, segítek a nemzeti csapatnak. Voltak pillanatok az elmúlt években, amikor erre képtelen voltam, annyira ki voltam merülve.

Ez azt jelenti, hogy nem mondja le a válogatottságot?

Erre most még nehéz válaszolni, mert nem tudom, hogy egyáltalán szerepelek-e a szövetségi kapitány terveiben. Ahogy korábban mondtam, képtelen vagyok nemet mondani a hazámra.