Premier League

Suárez nélkül is lealázta a Liverpool a Newcastle-t

  • Szabó András

Minden idők legnagyobb vereségét mérte a Liverpool a Newcastle Unitedra. A Premier League 35. fordulójában a két csapat közötti mérkőzés nem volt meccs; Brendan Rodgers együttese már a harmadik percben megszerezte a vezetést.

Talán vetélytársának, az Evertonnak a délutáni győzelmét látva szedte össze magát a Liverpool, talán Luis Suárez tízmeccses eltiltása ellen akartak tiltakozni; mindenesetre tény, hogy hónapok óta nem játszott ennyire jól Brendon Rodgers csapata, mint Alan Pardew Newcastle-ja ellen.

A Vörösök ugyanis már a harmadik percben vezetést szereztek: egy bal oldali szögletet nem sikerült elég messze takarítania a Szarkák védelmének, s Coutinho beívelését Agger szép mozdulattal, ívelten csúsztatta Elliott felett a kapuba. 0-1!

A gól után tovább rohamoztak a vendégek; főleg Coutinho volt elemében, aki középen, Sturridge mögött játszva ontotta magából a veszélyes passzokat. A 17. percben megajándékozta egy ilyennel a Chelsea-től igazolt támadót is, aki levette neki a lasztit; az angol válogatott támadó pedig már egyedül Elliottal szemben sem volt önző, hanem kipasszolta a labdát a balszélre, ahol az érkező Hendersonnak már csak az üres kapuba kellett passzolnia. 0-2!

A két gólos hátrányban már illett elkezdenie a Unitednek is focizni. A hazaiak pedig első helyzetükből egyből egy ziccert hagytak ki: a 36. percben Haidara szépen vitte el Downing mellett a labdát, majd adott középre az alapvonal mellett. A beadás Perchet találta meg, aki azonban nyolc méterről, senkitől sem zavartatva öt méterrel melléfejelt.

Az emiatt teljesen frusztrált északkeletiek a félidő végén már többször is odapakoltak ellenfeleiknek. Előbb Jonas faultolta sárga lapot érően Sturridge-et, majd Cabaye csúszott bele csúnyán Hendersonba. Persze a liverpooliak sem voltak szentek: Glenn Johnson például a lábánál fogva rángatta az őt szerelő Cheick Tiotét.

A mérkőzésnek jót tett ezért a szünet, amelyben kettőt is változtatott Alan Pardew, s bejött a hosszú sérülés után visszatérő Hatem Ben Arfa is. A francia azonban nem hozott jó óment csapatának: tíz perccel az újrakezdés után ugyanis túl sokáig dajkálta a játékszert az oldalvonalnál, amit Coutinho egy kis segítséggel elvett tőle, majd egy csel után Sturridge-hez játszotta a labdát. A Suárez helyén kezdő támadó pedig nem hibázott, s tíz méterről szétlőtte a hálót. 0-3!

A 23 éves játékos pont azért távozott januárban a Bajnokok Ligája-győztestől, mert középcsatárként szeretett volna pályára lépni. Öt perccel később kiderült, mennyire jól ismeri önmagát: amolyan Pippo Inzaghisan volt a megfelelő helyen, s amikor Gerrard kiugratta Hendersont, már csak az üres kapuba kellett továbbítania a sunderlandi nevelése miatt duplán is kifütyült középpályás passzát. 0-4!

A hatalmas előnyben sem vett visszább a Liverpool. A 75. percben még a vállsérülése után visszatérő Fabio Borini is betalált (0-5), majd a dühből Coutinhóba csúszó Debuchy kiállítása után Henderson szabadrúgásból megszerezte idei hetedik bajnoki gólját. 0-6!

A hét közben még Suárez eltiltása miatt könnyebbnek ígérkező mérkőzésen így hihetetlen nagy pofont kaptak a Szarkák, akiket a St. James' Parkban 1925 óta, azaz 88 éve nem intéztek el ennyire. Gólkülönbségük miatt akár még a kiesés szele is megcsaphatja őket, ha a Villa és a Wigan is győzni tud a következő héten, a Norwich, illetve a West Bromwich ellen.

A Liverpool már csak azért kaparhat, hogy fél évszázad után először ne végezzen két egymást követő szezonban is az Everton mögött. Erre ilyen produkcióval persze még így is minimális esélyük van; a táblázat elején három forduló alatt öt pontot ledolgozni lehetetlennek tűnik.

Premier League
35. forduló
Newcastle United - Liverpool 0-6 (0-2)
Gól: Agger (3.), Henderson (17., 76.), Sturridge (54., 60.), Borini (74.)
Kiállítva: Debuchy (75.)