NHL

Shutouttal ért véget a Devils vereségsorozata

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 90. játéknapján a New Jersey Devils pontot tett tíz mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériájának végére a Philadelphia 3-0-s legyőzésével. A Toronto továbbra sem érezheti magát biztonságban, miután hazai pályán 5-3-ra felsült a New York Islanders ellen, a Washington pedig nyolc megnyert mérkőzés után vesztett Ottawában.

Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 0-3

A legfrusztrálóbb az lehetett a New Jersey Devils számára az elmúlt tíz meccsen, hogy rendre úgy kaptak ki, hogy lövések számában felülmúlták az ellenfeleiket. A játékosok és az edzők kitartottak a taktika mellett, és várták, hogy megtörjön a jég - vagy éppenséggel Martin Brodeur átka a 666. győzelem miatt.

A csoportrivális Philadelphia Flyers otthonában ki is jött a lépés a Devilsnek, mely sorozatban nyolcadik mérkőzésén lőtte túl az aktuális ellenfelét. A különbség, hogy most már sikerült a korongot túljuttatni a gólvonalon, háromszor is. Ryan Carter és Matt D'Agostini avatták fel Ilja Brizgalovot, majd Adam Henrique üres kapura alakította ki a 3-0-s végeredményt, amivel véget ért a rémálom az Ördögök számára.

Martin Brodeur pályafutása 121. shutoutját és 667. győzelmét jegyezte csütörtökön

Martin Brodeur 23 védéssel jegyezte szezonbeli második shutoutját, és egyben 11. hibátlan mérkőzése volt ez a Flyersszel szemben. A narancsmezesek ezzel gyakorlatilag elköszönhetnek a playofftól, a nyolcadik Rangersnek egy pontot kell szereznie az utolsó öt mérkőzésükön, hogy hivatalossá váljon. Peter Laviolette vezetőedző eddig mind a három idényében rájátszásba vezette a csapatot, ez a sorozat most megszakad.

A Devilsnek sem áll sokkal jobban a szénája, hat pont a hátrányuk a nyolcadik Rangers mögött, ugyanakkor kétszer is megmérkőznek a Parkőrökkel. A tízmeccses vereségsorozat azonban az ő sorsukat is megpecsételte, és sok segítségre lenne szükségük a körbeverések során, hogy keleti bajnoki címvédőként ők is játszhassanak májusban.

New York Rangers - Florida Panthers 6-1

Rögtön korrigálta a philadelphiai bakit a New York Rangers, és ezzel őrzi továbbra is nyolcadik helyét a keleti főcsoportban. A délkeleti csoport tavalyi bajnokának nem sok esélye volt a Madison Square Gardenben, bár az első harmad után még azt hihették a szurkolók,  hogy szoros mérkőzés kerekedik ebből.

Henrik Lundqvist védéseivel azonban felőrölte a Florida játékosainak önbizalmát, a Rangers csatárokét meg Scott Clemmensen duzzasztotta fel, aki a meccs végére hat gólt is beeresztett 30 lövésből. Lundqvist 34 védéssel zárta a találkozót, Derick Brassard és Mats Zuccarello dupláztak a hazaiak részéről.

Toronto Maple Leafs - New York Islanders 3-5

Továbbra sem nyugodhatnak meg a Toronto drukkerek, hiszen matematikailag még mindig meg van rá az esély, hogy ne kerüljenek playoffba. A csapat elmúlt meccseken mutatott teljesítménye alapján lehet is ok az aggodalomra. Bár a hazaiak egy kettős emberhátrány kivédekezésével kezdték az Islanders elleni derbit, majd kétgólos előnyre is szert tettek, azt követően átengedték a terepet a vendégeknek, ami alaposan megbosszulta magát.

Az Islanders még az első harmad vége előtt megfordította a mérkőzést, majd meg sem állt öt gólig. John Tavares duplázott és kiosztott egy gólpasszt, Brad Boyes pedig gólt és két asszisztot jegyzett a találkozón. A végére Dion Phaneuf kozmetikázott az eredményen, de ezt már maximum Jevgenyij Nabokov bánhatta a kapusstatisztikák miatt. Az Islanders feljött két pontra a Torontóra, és nagyon közel jár ahhoz, hogy 2007 után ismét rájátszásban szerepelhessen.

Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2-1

A Columbus Blue Jackets hiába pörgette fel játékát a címvédő Los Angeles Kings ellen, és játszott egy playoffba illő mérkőzést a Királyokkal, nem volt elég a pontszerzéshez, amivel véget ért a Kékkabátosok ötmeccses győzelmi sorozata. Jonathan Quick a hazaiak kapujában ismét az a domináns hálóőr volt, mint a tavalyi rájátszásban, főleg a harmadik harmadban, amikor a vendégek mindent megtettek a kiegyenlítés érdekében.

Quick 20 védéssel járult hozzá a Columbus megállításához, Drew Doughty és Kyle Clifford pedig a gólokat szállították a hazaiaknak. A vendégek egyetlen találatát Dalton Prout szerezte, Szergej Bobrovszkij 21 védést mutatott be. A Blue Jacketsnek még van hátra három mérkőzése, és továbbra is nyolcadikak nyugaton, de az üldözőiknek mind kevesebbet játszottak.

Ottawa Senators - Washington Capitals 3-1

Az NHL egyik legjobb formájában érkezett a Washington a kanadai fővárosba, ahol megtapasztalhatták, hogy milyen lenne egy potenciális playoff-mérkőzés. A Washington nem tudta megcáfolni a kritikusait, miszerint csak a gyenge csoportriválisok ellen tudnak igazán játszani, és Ottawában csak 19 lövésig jutottak Alexander Ovecskinék.

Kyle Turris duplázott, Craig Anderson pedig 18 védéssel zárta a mérkőzést, mellyel a Senators egy pontra megközelítette az ötödik Torontót a főcsoportban, eggyel kevesebb lejátszott mérkőzéssel. A Washington előnye a csoportban hirtelen két pontra apadt, miután a Winnipeg Jets hosszabbításban legyőzte a Carolinát, így a szezon hajrájára minden nyílttá vált a délkeleti csoportban.

NHL
90. játéknap
New York Rangers - Florida Panthers 6-1
Toronto Maple Leafs - New York Islanders 3-5
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 0-3
Ottawa Senators - Washington Capitals 3-1
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 3-2
St. Louis Blues - Phoenix Coyotes 2-1 szétlövésekkel
Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes 4-3 h.u.
Dallas Stars - Vancouver Canucks 5-1
San Jose Sharks - Minnesota Wild 6-1
Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2-1
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* - x 42 70 1. Pittsburgh Penguins* - x 43 66
Anaheim Ducks* - x 43 60 2. Montreal Canadiens* - x 44 59
Vancouver Canucks* 44 55 3. Washington Capitals* 44 50
Los Angeles Kings 44 55 4. Boston Bruins - x 42 57
San Jose Sharks 44 55 5. Toronto Maple Leafs 44 53
St. Louis Blues 43 52 6. Ottawa Senators 43 52
Minnesota Wild 44 51 7. New York Islanders 44 51
Columbus Blue Jackets 45 49 8. New York Rangers 43 48
Dallas Stars 43 47 9. Winnipeg Jets 44 48
Detroit Red Wings 43 47 10. Buffalo Sabres 44 44
Phoenix Coyotes 43 44 11. New Jersey Devils 43 42
Edmonton Oilers 42 39 12. Philadelphia Flyers 44 41
Calgary Flames 43 38 13. Tampa Bay Lightning 44 38
Nashville Predators 44 38 14. Carolina Hurricanes 43 37
Colorado Avalanche 43 35 15. Florida Panthers 43 32
LM=lejátszott meccs, P=szerzett pont, *=csoportelső x=bejutott a playoffba