Magyar válogatott

Szürkébe borulva - értékelés

  • P. Kele János

Románia elleni presztízsmeccsel indítottuk 2013-as tétmeccseink sorát és bár sokáig nekünk állt a zászló, végül kénytelenek voltunk megelégedni a 2-2-es döntetlennel. Szokásunknak megfelelően ezúttal is értékeljük a játékosok teljesítményét, ám szokásunkkal ellentétben ezúttal egy szakértőt vonunk be - a szó innentől Ferenczi Attiláé, A-licenszes edzőé, szakíróé, a magyar futball-tradíció jeles kutatójáé.

KEZDŐCSAPAT

6,5
KIRÁLY GÁBOR (36 éves, 1860 München, 89/0)
Magabiztosan, jól védett. A védelmet jól irányította, nem igazán éreztük Bogdán hiányát, ráadásul többször megkönnyítette a labdakihozatalainkat hatalmas kirúgásaival, indításaival.

 

6
VANCZÁK VILMOS (29 éves, FC Sion, 69/3)
Néha igen bizonytalan volt a védőmunkájában, viszonylag sok megingása akadt hátul. A gólja fontos volt, hiszen más irányt szabott a mérkőzés menetének, azonban a támadásokat kevésbé tudta segíteni - pedig jobbhátvédként a modern futballban ma már ez is alapfeladata lenne.

5,5
KORCSMÁR ZSOLT (23 éves, Brann, 16/0)
Az első félidőben szokatlanul bizonytalan volt a pálya tengelyében. A második félidő elején volt egy nagyon jó periódusa, többször jól szerelt és jó tempóban indította a támadásokat - ennek nagyjából akkor szakadt vége, amikor összehozott egy tizenegyest a románoknak. Pár perccel később ugyan a másik tizenhatoson belül már nem elkövette, hanem kiharcolta a szabálytalanságot maga ellen, mégsem mondhatjuk, hogy igazán jó teljesítményt nyújtott volna.

5,5
MÉSZÁROS NORBERT (32 éves, Debreceni VSC, 7/0)
Még Korcsmárnál is szürkébben játszott, nagyon sok bizonytalansága akadt. Az első félidőben majdnem rúgatott egy gólt a románokkal, amit szerencsére megúsztunk. Játéka egyszerű és sallangmentes volt, de közel sem árasztotta magából azt a nyugalmat, amit vártunk volna tőle.

6
KÁDÁR TAMÁS (22 éves, Diósgyőri VTK, 9/0)
Nem tudott hibátlanul játszani, hiszen egy pár helyzetet kialakítottak a románok az ő oldalán az első félidőben. Ennek ellenére különösebben nem marasztalható el, hiszen aktívan részt vett a támadásokban, sokat segített a bal oldali támadásvezetésekben. Viszonylagos lassúsága miatt talán nem a vonal mellett képes legjobb játékára, de így is a keret messze legjobb balhátvédje.

6
PINTÉR ÁDÁM (24 éves, Real Zaragoza, 15/0)
A játék védekező részét nagyon jól megoldotta, ütközött, labdákat szerzett, szerelt, becsúszott - egyszóval mindent, amit egy védekező középpályásnak illik. A támadó részt illetően viszont sokkal több potenciál lenne a játékában, ha a labdakihozatalokban aktívabban részt venne. Ez persze nem csak az ő hibája, mert ezt edzésen kéne leiskolázni.

6
HAJNAL TAMÁS (32 éves, VfB Stuttgart, 54/6)
A gólpassza jókor jött. Nyugalmat kölcsönzött a csapatnak. A labdakihozatalok nagyon rá voltak kihegyezve, ami elég egysíkúvá tette a játékunkat. Adott egy gólpasszt, Vanczáknak, a feladatát hellyel-közzel megoldotta.

 

6
KOMAN VLADIMIR (24 éves, FK Krasznodar, 27/7)
Volt egy- két kulcspassza, amiben több lehetőség volt, mint amit kihoztak belőle a támadók. Jól fogta meg a tempót. Ha kellett, felgyorsította a játékot, ha kellett lelassította. Amit hiányolok tőle, hogy egy az egy ellen teljesen veszélytelen, nagyon sokszor inkább a veszélytelen, biztos megoldást választja a kicsit kockázatosabb helyett.

6,5
DZSUDZSÁK BALÁZS (25 éves, Dinamo Moszkva, 51/10)
Energikusan játszott, több jó beadása volt. Szélről jóformán csak ő jelentett veszélyt. Sajnos bombái ma nem jöttek be, és a szögleteknél, szabadrúgásoknál sem brillírozott.

 

5,5
SZABICS IMRE (31 éves, Sturm Graz, 34/13)
Lelkesen játszott. Sokat futott, néha még a labdát is megtartotta, azonban egy jó Rudolf játékát megközelíteni sem tudta. A sebessége jól láthatóan megkopott, de Gera hiányában hellyel-közzel meg tudja oldani a csatár mögötti játékot.

 

5,5
SZALAI ÁDÁM (24 éves, Mainz 05, 16/7)
A meccs embere lehetett volna, ha a helyzeteit kihasználja. Sokat harcolt, futott, helyzetbe került, de ez kevés, mert - közhely -, de az ő játékát csak a gól minősíti. Abból pedig ezúttal egyet sem szerzett, s - nem csak ezen, de - így elúszott a győzelem.


CSERÉK

5,5
VARGA JÓZSEF (24 éves, debreceni VSC, 19/0)
Hozta fegyelmezett, rakkolós játékát. Hamar felvette a meccs ritmusát, de semmi több, a támadásokat ezúttal nem tudta olyan intenzíven segíteni, mint szokta.

 

 

0
KOVÁCS ISTVÁN (21 éves, Videoton, 1/0)
Nagyjából tíz percet kapott bemutatkozásként a fiatal Vidi-játékos, és bár különösebben sokat nem tett hozzá a meccshez, nem mondhatjuk, hogy ne lett volna biztató legalább a mozgása. Volt egy lendületes megindulása, de a román védők csúnyán felvágták.

0
HALMOSI PÉTER (33 éves, Haladás FC, 34/0)
Csak pillanatai voltak a pályán, időhúzó jelleggel cserélte be Egervári mester. Gyakorlatilag labdába sem ért, de pechjére belülről élhette át a drámai utolsó pillanatokat.

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat, Egervári Sándor illetve Victor Piturca értékelését, és nézd meg magyar játékosok Hathárom TV-nek adott nyilatkozatait, a találkozóról valamint az utcai balhéról készült fotókat!

(Fotók: mlsz.hu)