Serie A

A hajrában nyert a Juventus, Veronában bukott a Napoli

A listavezető Juventus győzött, az üldöző Napoli viszont vereséget szenvedett az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, vagyis a Serie A 28. fordulójában, vasárnap délután. A Zebrák küzdelmes mérkőzésen Emanuele Giaccherini révén múlták felül a Cataniát, míg a déli kikötőváros csapata a Chievo otthonában kapott ki 2-0-ra. A két rivális között ennek következtében kilenc pontra nőtt a különbség.

Juventus-Catania

A bajnoki táblázatot a forduló előtt hatpontos előnnyel vezető Juventus azt a kétarcú Cataniát látta vendégül, amely a sérülések és eltiltások miatt ezúttal meglehetősen felforgatott összeállításban kezdte a mérkőzést. A házigazda gyakorlatilag végig dominált az első félidőben, Mirko Vucsinics átlövési kísérletét Mariano Andújar szögletre mentette, majd a montenegrói támadó közelről a kapufát is eltalálta. Utóbbihoz azért szükség volt az ügyetlenkedő szicíliai védőkre is, akik felszabadítás helyett egymást zavarták a kapu előterében. A játékrész hajrájában ráadásul a reklamáló Rolando Maran vezetőedzőt elküldték a vendégek kispadjáról, így a szakember a folytatásban már csak a lelátóról szemlélhette az eseményeket.

Pablo Alvarez (balra) és Mikro Vucsinics csatája - Fotó: AFP

Hogy a Celtic ellen sikeresen megvívott Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő párharc utóhatása volt, netán a Veronából érkező hírek okozták, nem tudjuk, mindenesetre a Zebrák nem rángatták az istrángot annak érdekében, hogy egy góllal mihamarabb megtörjék a látogatók lelkesedését. Gyűrték egymást becsülettel a felek, ám helyzetek, helyzetecskék csak elvétve alakultak ki. A csattanó a hosszabbításra maradt, Paul Pogba parádés labdaátvétele után középre adott, Andújar rossz helyre tenyerelte a labdát, Emanuele Giaccherini pedig közelről betalálva kilencpontosra növelte csapata előnyét a táblázaton. (1-0)

Chievo Verona-Napoli

Merthogy a hat tétmérkőzés óta nyeretlen Napolinak a Stadio Bentegodiban volt jelenése, az üldöző Milan pénteki győzelmével ráadásul Walter Mazzarri legénysége lépéskényszerbe került. Az előzetes várakozásokra rácáfolva a Chievo kezdett bátrabban, Cyril Théréau lövésénél az 5. percben Morgan De Sanctisnak szögletre kellett menteni. A fokozódó hazai nyomás nem sokkal később góllá érett, Boukary Dramé távoli kísérletére már nem ért oda a nápolyiak portása. (1-0) Amikor már úgy tűnt, hogy a kezdeti sokk után éledező déliek átveszik az irányítást, egy hosszú indítás után Théréau is beköszönt, így a félidőre már kétgólos előnnyel vonulhattak a veronaiak. (2-0)

A térfélcserét követően sem vett vissza a tempóból a házigazda, Dario Dainelli sárga lapos szabálytalansága után viszont a Napoli jutott büntetőhöz, balszerencséjükre Christian Puggioni kapus bravúrral hárította Edison Cavani tizenegyesét. Az igazi büntetést Alberto Paloschi zúdíthatta volna a világoskékekre, aki kontratámadás végén a harmadik találatot is megszerezhette volna, ám kissé elkapkodta a lehetőséget. A Napoli minden erejét mozgósította a gólszerzés érdekében, ám az eredmény már nem változott.

További mérkőzések

A Cagliari hazai pályán rendkívül könnyedén, 3-1-re győzött a Sampdoria ellen, a szárdok mindhárom találatát Víctor Ibarbo szerezte, a vendégek az utolsó pillanatokban büntetőből szépítettek. A Palermo-Siena kiesési rangadó a sereghajtó szicíliaiak számára indult jobban - a hazaiak közvetlenül a szünet előtt szereztek vezetést -, ám a látogatók a második félidőben megfordították az eredményt és rendkívül értékes pontokat szereztek.  A középmezőny második feléhez tartozó Parma és Torino csatája az első félidő eseménytelensége után izgalmas folytatást hozott, ám hiába került előnybe Giampiero Ventura együttese, a házigazda pármaiak szűk negyedóra alatt négyszer is betaláltak, s végül a triplázó Amauri vezérletével magabiztos győzelmet arattak.

Serie A
28. forduló
Juventus-Catania 1-0 (0-0)
Gólszerzők: Giaccherini (90+1.)
 
Chievo Verona-Napoli 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Dramé (12.), Théréau (43.)
 
Cagliari-Sampdoria 3-1 (1-0)
Gólszerző: Ibarbo (18., 53., 72.) illetve M. López (90+1. - büntetőből)
Kiállítva: Rossettini (90.)
 
Palermo-Siena 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Anselmo (44.) illetve Emeghara (51.), Rosina (72. - büntetőből)
 
Parma-Torino 4-1 (0-0)
Gólszerzők: Amauri (77., 84., 90+1.), Sansone (80.) illetve Santana (56.)
 
Korábban:
Atalanta-Pescara 2-1 (1-1)
 
Később:
20:45: Internazionale-Bologna
20:45: Lazio-Fiorentina
 
Szombaton játszották:
Udinese-Roma 1-1 (0-1)
 
Pénteken játszották:
Genoa-Milan 0-2 (0-1)