Serie A

A botló Intert, valamint a Laziót is megelőző Fiorentina volt az este nyertese

Alaposan átalakították a tabella első felét, legalábbis a közvetlen élmezőny mögötti pozíciókat az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának vasárnap esti mérkőzései. A játéknapot a negyedik helyről indító Internazionale hazai pályán 1-0-ra kikapott a Bolognától, a Fiorentina viszont a Lazio otthonában aratott 2-0-ás győzelmet, így a Lilák a rómaiakat és a milánóiakat is megelőzték a táblázaton.

Internazionale-Bologna

Cseppnyi megilletődöttség nélkül, bátran kezdett a Bologna a San Siróban, előbb Frederik Sörensen fejese, majd Manolo Gabbiadini lövése járt közel a gólhoz, ám előbbi a kapu fölé szállt, utóbbi pedig az oldalhálóban landolt. Alessandro Diamanti kiválóan mozgatta a vendégcsapatot, a középpályás leheletfinom átadása után Alberto Gilardino bombázott keresztbe a kapu előtt. Az Inter lényegében gólhelyzet kialakítása nélkül futballozta végig az első félidőt, fásultan és körülményesen labdázott a házigazda, minimális veszélyt sem jelentve a bolognaiakra.

Andrea Ranocchia (középen) és Manolo Gabbiadi harcol a labdáért - Fotó: AFP

A térfélcsere után hiába tűnt úgy, hogy a milánóiak rendezték a sorokat az öltözőben, elég volt egyetlen megingás hátul és a látogató máris büntetett. Diego Pérez tökéletes indítását Gilardino látványos mozdulattal, felugorva továbbította a hálóba jobb oldalába. (0-1) A szünetben beállt Antonio Cassano vezérletével nagy rohamot indított Andrea Stramaccioni legénysége, Gianluca Curcinak fontos védéseket kellett bemutatnia a válogatott támadó, valamint Fredy Guarin kísérleténél is. A Bologna labdajáratással igyekezett lassítani a tempón, ám Stefano Pioli fiait az utolsó pillanatig hatalmas nyomás alá helyezte a házigazda. A támadók pontatlanságán és Curci bravúrjain múlott, hogy a későn ébredő Inter elbukott saját közönsége előtt.

Lazio-Fiorentina

A nemzetközi kupaindulást jelentő pozíciók megszerzése szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés elején a vendég Violák akarata érvényesült. Sőt, a firenzeiek az első húsz perc végén a vezetést is megszerezték, Adam Ljajics átadás után Stevan Jovetics talált a kapuba, a montenegrói támadó mesteriek tekert a jobb alsó sarokba. (0-1) A kapott gólból csak a félidő hajrájára tért magához a Lazio, ekkortájt többször is eljutott a vendégek kapujáig, ám Emiliano Viviano útját állta a próbálkozásoknak.

A második félidő pocsékul kezdődött a rómaiak számára, öt perc elteltével már 0-2 állt az eredményjelzőn, miután Ljajics szabadrúgásból tekert okosan a bal alsó sarokba. A szakadó esőben rövid időre még lendületet vettek a hazaiak - Viviano előbb Hernanes szabadrúgását, majd Sergio Floccari próbálkozását mentette bravúrral szögletre -, ám a hajrára belefáradtak az eredmény üldözésébe, így a Lilák különösebb nehézség nélkül tudták megtartani kétgólos előnyüket a Stadio Olimpicóban. Az utolsó pillanatokban Stefan Radu még kozmetikázhatott volna az álláson, Vivianót viszont ezen az estén nem lehetett becsapni.

Győzelmével a Fiorentina két helyet javított a tabellán elfoglalt pozícióján, hiszen a legyőzött fővárosiak mellett a hazai pályán botló Internazionalét is megelőzte.

Serie A
28. forduló
Internazionale-Bologna 0-1 (0-0)
Gólszerzők: Gilardino (57.)
 
Lazio-Fiorentina 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Jovetics (20.), Ljajics (50.)
 
Korábban:
Juventus-Catania 1-0 (0-0)
Chievo Verona-Napoli 2-0 (2-0)
Cagliari-Sampdoria 3-1 (1-0)
Palermo-Siena 1-2 (1-0)
Parma-Torino 4-1 (0-0)
Atalanta-Pescara 2-1 (1-1)
 
Szombaton játszották:
Udinese-Roma 1-1 (0-1)
 
Pénteken játszották:
Genoa-Milan 0-2 (0-1)