Férfi kézilabda-vb

Harcra fel! Jöjjenek a dánok!

Szerda este 20.45 perckor a magyar férfi kézilabda válogatott a Spanyolországban zajló világbajnokság negyeddöntőjében az Európa-bajnok Dánia ellen lép pályára. Mocsai Lajos együttesének pokolian nehéz dolga lesz, hiszen az északiak a torna egyik legnagyobb esélyesének számítanak.

Mióta 2010-ben Mocsai Lajost a Magyar Kézilabda Szövetség megválasztotta szövetségi kapitánynak, a magyar válogatott sikert sikerre halmoz a különböző világversenyeken. A 2011-es világbajnokságon a hetedik és egyben olimpiai selejtezőt érő helyen sikerült végeznie a csapatnak, olyan együttesek előtt végezve ezzel, mint Lengyelország, Norvégia vagy Németország. A következő fontos állomás a csapat életében a 2012-es Európa-bajnokság volt, ahol a válogatott a halálcsoportnak titulált négyesből - a címvédő Franciaországot is legyőzve - veretlenül jutott tovább a középdöntős szakaszba, és bár újabb bravúrokat nem sikerült elérnie, a végén megszerzett nyolcadik hely miatt így is büszkék lehettünk. A szerbiai tornát követően Svédországban kellett helytállni a csapatnak, hiszen a legfontosabb feladat csak akkor következett: ki kellett harcolni az olimpiai részvételt. A magyar válogatott Göteborgban sem vallott szégyent, az Eb-n ötödik helyen záró macedón alakulatot és Brazíliát is két góllal legyőzte, így 2004 után újra szereplője lett az ötkarikás játékoknak. Londonban aztán felért a csúcsra a csapat, hiszen szenzációs szerepléssel végül a negyedik helyet sikerült megszereznie - beállítva ezzel története legjobb eredményét. A Nagy Lászlóval megerősödött együttesünk a brit fővárosban szurkolók millióinak okozott hatalmas boldogságot, hiszen az Izland ellen hosszabbításban megnyert negyeddöntő valószínűleg minden idők egyik legnagyszerűbb magyar győzelme volt. Válogatottunk végül Franciaország, Svédország és Horvátország mögött a negyedik lett, olyan ellenfeleket előzve meg ezúttal is mint a mostani ellenfél Dánia, a pekingi döntős Izland, az Eb-2. Szerbia vagy a vb-3. Spanyolország.

A világbajnokságon újabb fejezet íródhat a magyar válogatott sikerkönyvébe, hiszen a minimális célt már teljesítve szerdán negyeddöntőt vív a csapat. A csoportkörben a horvátoktól és a spanyoloktól is simán vereséget szenvedő Mocsai-legénység a nyolcaddöntőben egy nyögvenyelős első félidő után valósággal átgázolt a szebb napokat is látott lengyel alakulaton, így készülhet immáron a hetedik találkozójára. A szerdai ellenfél abszolút a legjobbak közül való, így valójában nincs veszítenivalónk az összecsapásán.

Ulrik Wilbek együttese a kétezres évek második felétől folyamatos fejlődésen esik át, a 2009-es vb-n a 4., a 2010-es Eb-n az 5. helyet szerezte meg, a 2011-ben már csak hosszabbításban kapott ki a vb döntőjében Franciaországtól, hogy aztán a 2012-es Eb-n már megállíthatatlanul törjön a csúcsra. Az olimpiai viszont nagy csalódás volt az északiak számára, hiszen a későbbi ezüstérmes svédek a negyeddöntőben megálljt parancsoltak szomszédaiknak.

A spanyolországi vb lebonyolításából fakadóan lett volna rá mód, hogy elkerüljük a dánok ágát és egy könnyebbnek tűnő, de semmiképpen nem könnyű vonalon megpróbáljunk a legjobb négy közé kerülni. Ennek ellenére Mocsai Lajos és a válogatott a becsületesebb utat választotta, és amiatt aligha neheztel rájuk bárki is. Így a szerdai mérkőzés egy igazi csemege lesz a kézilabdabarátok számára, hiszen két igen nagy tradíciókkal rendelkező ország csapata feszül majd egymásnak.

"Ezzel a csapattal öröm együtt dolgozni. Mindenki tudja a feladatát, elszánt, megfelelően motivált, és éles helyzetekben is képes maximálisan összpontosítani. Várjuk a dánokat, nekik ugrunk" - nyilatkozta a lengyelek legyőzése után Mocsai Lajos. A dán csapat kirobbanó formában várja a mieink elleni ütközetet, a csoportmérkőzések során ötből öt győzelmet aratott - Izlandot, Oroszországot és Macedóniát is megerőltetés nélkül verte meg - a nyolcaddöntőben pedig Tunéziát intézte el játszi könnyedséggel. Az is a dánok mellett szól, hogy ők egy nappal többet fordíthattak a regenerálódásra mint a mieink, ugyanakkor elhagyták a zaragozai csarnokot, így még nem játszottak - sőt, nem is edzettek - a barcelonai arénában - ez viszont a mieinknek kedvezhet.

A dánok és a magyarok legutóbb a londoni olimpián találkoztak, és az északiak 27-25-re nyertek. A két gárda az elmúlt nyolc évben csupán háromszor meccselt, a tavalyi ötkarikás fellépést megelőzően a 2006-es Eb-n 29-25-re a dánok, a 2007-es vb-n pedig 30-29-re a magyarok diadalmaskodtak. Az összesített mérleg magyar fölényt mutat (19 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség), ám az utóbbi tíz párharcból a magyarok csupán háromszor győztek, a dánok hatszor nyertek és volt egy döntetlen is.

"A világ egyik legjobb csapata a dán, nem mi vagyunk a negyeddöntő esélyesei" - hangsúlyozta a szövetségi kapitány a kezi.hu-nak. "Elsősorban az indításaikat kell majd megakadályozni. Annyira gyorsan játszanak, hogy eddig minden ellenfelüket bele tudták kényszeríteni abba, hogy többet hibázzanak náluk. Kedd este már edzettünk, a dánok indításait igyekeszünk megakadályozni. Az olimpián rendkívül szoros meccset játszottunk az Európa-bajnok ellen, esélyünk is volt a döntetlenre, végül csak az utolsó fél percben tudták bebiztosítani a győzelmüket. Ebből építkezünk."

"Úgy megyünk ki a pályára, hogy legyőzhetjük a dánokat - mondta Mikler Roland a delmagyar.hu-nak, aki 38,5 százalékos védési hatékonysággal teljesít eddig a tornán. - Nem mi vagyunk a meccs esélyesei, tudjuk, hogy milyen játékerőt képviselnek a dánok, de mindent megteszünk majd azért, hogy bejussunk a legjobb négy közé. Ha úgy küzdünk, mint tettük a lengyelek ellen, akkor bármi előfordulhat. Kedd délelőtt volt egy kis kikapcsolódásra idő, így remélem, hogy újult erővel léphetünk este a pályára. Érzékeljük, és jó érzés látni, hogy a lelátón sok-sok honfitársunk drukkol nekünk. Egy-egy „Hajrá, magyarok!" kiáltás is hatalmas erőt ad a meccsen."

A magyar csapatban a tornán eddig remekelnek a kapusok - Tatai a posztrangsorban az 1., míg Mikler a 9. - és a védőmunkára sem lehet panasz. Támadásban Császár Gábor játékára nagy szükség lesz, de az irányító továbbra sincs teljesen egészséges állapotban vírusos betegsége miatt. Iváncsik Gergő a lengyelek ellen úgy tűnik felébredt, a beállós poszton Szöllősi nem tud hibázni, míg Nagy László vélhetően ezúttal lényegesen több időt tölthet a pályán, mint legutóbb.

Az biztos, hogy nem kell feltartott kézzel a pályára lépnünk a skandinávok ellen, hiszen a magyar válogatott már teljesítette a minimális célkitűzést azzal, hogy beverekedte magát a legjobb nyolc csapat közé. A Mocsai-csapat továbbra is tagja a nemzetközi elitnek, ebből pedig önbizalmat meríthet valamennyi játékos. Reményeink szerint a tét nem nyomja rá a bélyegét a mérkőzésre, és egy felszabadult magyar csapatot láthatunk majd Barcelonában. Hajrá, Magyarok!

A 20.45-perckor kezdődő mérkőzésről élő szöveges tudósítást olvashatsz itt, a hatharom.com-n!

Férfi kézilabda vb, negyeddöntő
Dánia - Magyarország 20.45 Barcelona, Palau Saint Jordi
Barcelona, Palau Saint Jordi
Keretek
Magyarország:
Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged),
Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Milorad Krivokapics (Cimos Koper, szlovén), Mocsai Tamás (Hannover-Burgdorf, német), Nagy László (MKB Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
 
Dánia:
Kapusok: Niklas Landin (Löwen) Jannick Green (Silkeborg)
Jobbszélső: Hand Lindberg (Hamburg) Lasse Svan Hansen (Flensburg)
Jobbátlövők: Kasper Soondergaard (Skjern)
Irányítók: Bo Spellerberg (Kolding) Rasmus Lauge Schmidt (Silkeborg)
Beállók: Rene Toft Hansen (Kiel) Henrik Toft Hansen (Silkerborg), Jesper Noddesbo (Barcelona)
Balátlövők: Mikkel Hansen (PSG) Nikolaj Markussen (Atlético Madrid) Mads Mensah Larsen (Aalborg) Kasper Nielsen(Silkeborg) Henrik Mollgaard (Skjern)
Balszélsők: Anders Eggert (Flensburg) Casper Mortensen (Silkeborg)
A két csapat vb meccsei
Nyolcaddöntő Dánia Tunézia 30 - 23
Csoport Dánia Macedónia 33 - 30
Csoport Izland Dánia 28 - 36
Csoport Dánia Chile 43 - 24
Csoport Oroszország Dánia 27 - 31
Csoport Dánia Katar 41 - 27
       
Nyolcaddöntő Magyarország Lengyelország 27 - 19
Csoport Magyarország Algéria 29 - 26
Csoport Magyarország Spanyolország 22 - 28
Csoport Horvátország Magyarország 30 - 21
Csoport Ausztrália Magyarország 13 - 43
Csoport Magyarország Egyiptom 32 - 23
A két csapat egymás ellen *
2012.07.29 Olimpia Magyarország Dánia 25 - 27
2007.01.20 Világbajnokság Dánia Magyarország 29 - 30
2006.01.26 Európa-bajnokság Dánia Magyarország 29 - 25
* - Az utóbbi pár évben