Síugrás

A beteg Schlierenzauer távollétében Bardal nyert Wislában

Szerdán este a lengyelországi Wislában rendeztek síugró Világkupa versenyt, ahol a norvég Anders Bardal győzött. Nem jött össze viszont a jó szereplés az osztrákoknak, akik régen élhettek meg ilyen mélypontot.

A kiemelt figyelemmel kísért Négysáncverseny vasárnapi befejezése után szerdán este némileg csendesebb körülmények között folytatódott a síugrók Világkupa sorozata. Az első alkalommal sorra kerülő wislai Vk-versenyen (melyet a legendás Adam Malyszról elnevezett sáncon rendeztek) ezúttal nem indult el a kisebb betegséggel (enyhe lázzal) küzdő Gregor Schlierenzauer, az idei szezonban már öt versenyt is megnyerő osztrák ugró távolléte pedig azt jelentette, hogy a többiek faraghattak valamit a vele szemben meglévő tetemes ponthátrányukból. Ez a legjobban az összetett Világkupa címvédőjének számító Anders Bardalnak sikerült. A norvég síugró ugyanis már az első sorozatban is a legmagasabb pontszámot kapta, előnyét pedig tovább növelve nyerte meg pályafutása ötödik, szezonbeli első versenyét. A győzelem értékét növeli, hogy a norvég csapat felkészülését egy furcsa tolvajlás nehezítette meg Wislában.

Az idei legjobbját elérő német Richard Freitag lett mögötte a második, míg az életében először Világkupa dobogóra jutó norvég Rune Velta ünnepelhette harmadik helyét. Az első sorozat után még a negyedik helyen állt a bolgár Vlagyimir Zografski, aki viszont alaposan "elizgulta" a második ugrását és végül csak a 29. (!) helyen végzett. Meglepetés volt, hogy a Négysáncversenyen brillírozó Anders Jacobsen is visszafogott volt, aki két közepes ugrással csak a 15. helyet tudta megszerezni.

Az egész versenyre rányomta a bélyegét az erősen változó szél, a német Martin Schmitt például nagy hátszélben ugorva csupán 66 méterig jutott el, így természetesen nem is jutott be a második sorozatba. Érdekesség, hogy Schlierenzauer távollétében az osztrákok finoman szólva is visszafogott teljesítményt nyújtottak, legjobbjuk, Wolfgang Loitzl ugyanis csak a 12. helyet tudta megszerezni.

Síugró Világkupa - Wisla (POL) nagysánc
1. Anders Bardal (NOR) 130,0 m - 128,0 m 264,4 pont
2. Richard Freitag (GER) 131,0 m - 126,5 m 252,2 pont
3. Rune Velta (NOR) 127,0 m - 126,0 m 251,0 pont
4. Robert Kranjec (SLO) 129,5 m - 127,0 m 246,6 pont
5. Simon Ammann (SUI) 125,5 m - 124,5 m 243,6 pont
6. Piotr Zyla (POL) 125,0 m - 123,0 m 240,5 pont

Bár Schlierenzauer kihagyta ezt a versenyt, mivel a rangsorban mögötte álló német Severin Freund is így tett ezúttal, így lényegesen nem változott az összetett Világkupa élmezőnye, csupán annyi történt, hogy Bardal a most megszerzett 100 pontjának köszönhetően Freund elé került a rangsorban. A szerdai verseny után a síugrók mezőnye marad Lengyelországban, hiszen csütörtökön délután már a zakopanei selejtező vár az ugrókra.

A síugró összetett Világkupa állása - 12 egyéni verseny után
1. Gregor Schlierenzauer (AUT) 808 pont
2. Anders Bardal (NOR) 575 pont
3. Severin Freund (GER) 556 pont
4. Anders Jacobsen (NOR) 478 pont
5. Andreas Kofler (AUT) 450 pont
6. Richard Freitag (GER) 368 pont