Biatlon

Zajceva győzelem - Gössner bakiparádé Oberhofban

  • VNA

A stabil lövészetet és jó sífutást bemutató orosz Olga Zajceva sikerével ért véget a női üldözéses Világkupa verseny Oberhofban.

Vasárnap délután a  nők 10 km-es üldözéses versenyével folytatódott a biatlon Világkupa sorozat németországi Oberhofban. A szombati sprintverseny végeredménye alapján indultak a versenyzők, így elsőként a német Miriam Gössner rajtolt , aki tőle nem szokatlan módon ezúttal is rosszul lőtt. A győzelmi esélyek már rögtön az első lövészetnél elúsztak számára, ahol mind az öt korongot (!) elhibázta, így öt büntetőkört, közel 750 métert kellett sífutnia. Gössner ugyan ezután is sokat hibázott, összesen tíz hibával zárt, de kiemelkedő sífutó tudásával így is a 10. helyre sikerült bejönnie.

Az első lövészet után a hibátlanul célzó Tora Berger állt az élre, aki azonban a második fekvő lövészetnél négyet is hibázott, így az ő győzelmi esélyei is elúsztak. A harmadik, immáron álló sorozatban az orosz Olga Zajceva csak egyszer hibázott, amivel átvette a vezetést az addig az élen haladó Andrea Henkeltől. A harmadik helyre ekkor a cseh Veronika Vitkova jött fel, de két ukrán, Olena Pidrusna és Valj Szemerenko is ott volt szorosan a nyomukban.

Az utolsó sorozatban az orosz versenyző nem hibázott, így végül simán nyerte meg a versenyt a  csak 1-1 alkalommal hibázó Vitkova- Szemerenko páros előtt. A mai futamot a 16. helyen megkezdő cseh Vitkova életében először tudott dobogóra kerülni a Világkupában.

Biatlon Világkupa - Oberhof (GER) - női üldözéses verseny
1. Olga Zajceva (RUS) 32:01,9 3 lövőhiba (0+2+1+0)
2. Veronika Vitkova (CZE) +25,9 mp (1+0+0+0)
3. Valj Szemerenko (UKR) +28,4 mp (0+1+0+0)
4. Tora Berger (NOR) +36,8 mp (0+4+2+1)
5. Darja Domracseva (BLR) +39,7 mp (2+1+1+1)
6. Marie Laure Brunet (FRA) +48,0 mp (0+0+0+0)

Érdekesség, hogy a mezőnyből mindössze ketten lőttek hibátlanul, a hatodikként végző francia Brunet és a 16. helyen záró kínai Zsang. Az üldözéses versenyen Tora Berger végül a negyedik helyen zárt, ezzel pedig továbbra is őrzi vezetését az összetett Világkupa élén. A biatlonosok 2012/13-as Világkupa sorozata a jövő hétvégén egy másik német helyszínen, Ruhpoldingban folytatódik.

A női biatlon Világkupa összetett állása - 10 verseny után
1. Tora Berger (NOR) 485 pont
2. Miriam Gössner (GER) 377 pont
3. Andrea Henkel (GER) 356 pont
4. Darja Domracseva (BLR) 335 pont
5. Olga Viluhina (RUS) 317 pont
6. Marie Dorin Habert (FRA) 311 pont