Krikett

Nem játszik több egynapos meccset az indiai legenda

  • VNA

Sachin Tendulkar neve fogalom Indiában - a krikett legenda nem játszik többé egy napos mérkőzésen hazája válogatottjában.

ár Magyarországon nem annyira ismert sportág a krikett, az azt figyelemmel kísérők száma alapján a világ legnépszerűbb sportágai közé sorolható. A hatalmas lakosságszámmal rendelkező ázsiai országokban (pl. Banglades, Pakisztán, India, Srí Lanka) nemzeti sportnak számító játék egyik legnagyobb sztárja (a krikett Lionel Messije) az indiai Sachin Tendulkar, akinek minden lépését figyelemmel kíséri a média. Így az a hír sem maradhatott kommentár nélkül, amely szerint az indiai legenda bejelentette, hogy visszavonul az egynapos (az ún. ODI) krikett válogatott mérkőzésektől.

A krikett eredeti (és leghosszabb) verziójában, az öt napos mérkőzésekből álló ún. teszt változatban egyelőre feltehetően még marad az indiai válogatottban Tendulkar, legalábbis szűkszavú mostani lemondó nyilatkozatában erre a kérdéskörre nem tért ki. Ez azt jelenti, hogy saját tervei szerint ott lesz februárban az Ausztrália elleni tesztmérkőzéseken. Az elmúlt napokban pedig indiai források már arról cikkeztek, hogy a jövő áprilisban a negyvenedik életévét is betöltő Tendulkar végleg visszavonul a sportág valamennyi verziójától.

Tendulkar az indiai kirkett elmúlt húsz évének meghatározó alakja volt - Fotó: telegraph.co.uk

"Eldöntöttem, hogy visszavonulok az egynapos krikett-től. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra ,hogy részese lehettem a világbajnoki címet szerző csapatnak tavaly. A 2015-ös világbajnokságra viszont már egy új, egy fiatalabb csapat kell, amelynek az építését a lehető leghamarabb meg kell kezdeni" - nyilatkozta a hazájában a legnagyobb sportsztárnak számító Tendulkar, aki 463 válogatott mérkőzés alatt 18.426 futást (a krikettben ebben a "mértékegységben" számolják az elért pontokat) ért el, a találkozók során pedig összesen 49 alkalommal ért el száz futásnál is többet (az un. century, amely meglehetősen ritka eredmény ebben a játékban) - ezen számok mindegyike rekord, amelyet valószínűtlen, hogy valaha is megdöntenek.

A több mint húsz éves nemzetközi pályafutásra visszatekintő Tendulkar 2010 februárjában az első olyan ütőjátékos lett, aki képes volt 200 futást (double-century) elérni egy válogatott egynapos mérkőzésen Dél-Afrika ellen. "A visszavonulás az ő döntése volt, őt senki sem teheti ki a válogatottból. Talán még játszhatott volna a Pakisztán elleni találkozókon, de ha ő így érezte, akkor ez volt a helyes döntés" - nyilatkozta a hír kapcsán Sourav Ganguly Tendulkar korábbi csapattársa.