Síugrás

Jövőre újra világbajnok akarok lenni - Matti Nykänen

Újra komolyabb sportbeli céljai vannak a több magánéleti válságot is túlélt síugró legendának Matti Nykänennek.

A síugró sport egyik legismertebb és legellentmondásosabb alakjának számít a finn Matti Nykänen. Amíg a sáncokon legendás teljesítményeket nyújtott a négyszeres olimpiai bajnok, addig pályafutása befejezése után folyamatosan a botrányairól lehetett olvasni. Az immáron 49 éves egykori síugró rendre feleségei megverésével, válásaival valamint többnyire alkoholos állapotban okozott botrányaival került be a (bulvár)hírekbe. A sokak által minden idők legnagyszerűbb síugrójának tartott Nykänen azonban a hírek szerint újra kezd kilábalni a gondok tengeréből. "A pokol most már meglehetősen távol áll tőlem, kezdek közelíteni a mennyországhoz" - nyilatkozta az önéletrajzi könyvének címére (Üdvözlet a pokolból!) is utaló hatszoros világbajnok síugró, aki most már bánja az elmúlt évtizedek bűneit: "Nem szabadott volna sohasem annyi alkoholt fogyasztanom" - utalt a visszavonulása utáni közel két évtizedes időszakra.

Minden idők egyik legjobb ugrója hosszú éveket hagyot tki, manapság viszont már időnként indul a veteránok között.

A Finnországban - magánéletbeli botrányai ellenére is - rendkívüli módon tisztelt Matti Nykänen ráadásul most újra sportbeli célokat tűzött ki maga elé: "Jövőre szeretnék ismét világbajnok lenni, igaz csak a saját korcsoportomban. Emellett pedig nagyon szívesen lennék valamikor előugró a Négysáncversenyen. A 2014-es szocsi olimpia is egy álom lenne számomra, ha ott ugorhatnék a versenyek előtt. Akkora már pontosan ötven éves leszek, ez csodálatos ajándék lehetne számomra" - nyilatkozta a Welt am Sonntag című újságnak a finn legenda.

A finn síugrót már ebben a szezonban is többször emlegették a sportágon belül. A pályafutása során elért 46 Világkupa győzelme ugyanis egyelőre még rekordot jelent, ezt azonban vészesen közelíti az osztrák Gregor Schlierenzauer, aki három idei sikerét is beleszámolva már 43-nál jár, így akár már ebben a téli szezonban túlszárnyalhatja Nykänent. "Gregor egy nagyszerű ugró, így teljesen rendben van, ha ő veszi el a rekordomat. Nem érzek majd szomorúságot emiatt, sokkal inkább örülök annak, ha ő is sikeresen szerepel" - nyilatkozta rendkívül sportszerűen a finn legenda, aki tavaly Harrachovban hosszú évek kihagyása után a veterán világbajnokságon is elindult.