Bundesliga

A Leverkusen második helyen telel, Szalai gólpasszt adott

A Bundesliga tizenhetedik fordulójában a Leverkusen 3-0 arányban verte a Hamburgot, ezzel a második helyen zárta az őszt. A magyaroknak felemás napjuk volt: Szalai Ádám csapata, a Mainz Hajnal Tamás alakulata, a Stuttgart ellen győzött, a magyar csatár gólpasszt adott. Huszti Szabolcs klubja, a Hannover kikapott, Stieber Zoltán együttese, a Greuther Fürth ikszelt.

Leverkusen-Hamburg

A Leverkusen az egyetlen veretlen csapat volt a meccs előtt hazai pályán a Bundesligában, de alaposan felforgatott kezdővel álltak fel a hazaiak. A védelemből Kadlec és Toprak sérült, Carvajal és Reinartz eltiltott volt. Ennek ellenére a Leverkusen már a harmadik percben vezetést szerezhetett volna, de Schürrle Adlerral szemben a jobb kapufát találta el.

Ami késett az nem múlott, a félidő derekán már a vendégek kapujában landolt a játékszer. Schürrle ívelt középre a bal szélről, Castro középen amolyan jégkorongos módra belenyúlt a labdába, ami Kiessling elé került, aki hét méterről a jobb sarokba emelt (1-0).

Kiessling duplázott a Hamburg ellen

Nem esett azonban kétségbe a Hamburg, s egy percen belül majdnem egyenlítettek a vendégek: egy jobb oldali beadás után Rudnevs fejjel a kapufát találta el, majd a kipattanót Aogo az égbe vágta. Szűk tíz perccel később ráadásul növelte előnyét a Leverkusen: Kiessling ugratta ki Schürrlét, s a jobb oldali kapufa, amely korábban meghiúsította kísérletét, most kegyes volt a támadóhoz (2-0).

A második játékrészben is a hazaiak voltak aktívabbak, s annak derekán Schürrle a felső lécet találta el, majd percekkel később már 3-0 állt az eredményjelzőn. Egy kapuskirúgás után Westermann csúnyán alászaladt a labdának, Kiessling egyedül vezethette azt Adlerra, s átemelte a hálóőrt (3-0).

Győzelmével a Leverkusen a második pozícióban telelhet a tabellán, kilenc ponttal elmaradva a Bayern München mögött. Kieesling tizenkét góljával egyedül vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

Mainz-Stuttgart

Szalai Ádám és Vedad Ibisevic párharcaként is lehetett aposztrofálni a mérkőzést. Ibisevic csapata húsz góljából tízet szerzett, Szalai kilenccel együttese találatainak kis híján felét érte el. Az első félidő azonban eléggé egysíkúra sikeredett, a Mainz több alkalommal vezetést szerezhetett volna. A harmadik percben Szalai továbbított Baumgartlinger elé, aki 11 méterről nem találta el a labdát, majd közel tíz perccel később Pospech beadása után Ulreich kiejtette a játékszert, de Ivanschitz lövését a gólvonalról tisztázták.

A szünet után azonban jött a hideg zuhany: Ibrahima Traoré adott középre a bal szélről, a labda egészen a hosszú sarokig szállt, ahol érkezett Harnik, aki Heinz Müller kapus mozgásával ellentétes irányban fejelte a játékszert, s a kapus bevédte azt (0-1). Néhány perccel később ismét pechje volt a hazai együttesnek, ezúttal Marco Caligiuri kísérletét vágták ki a gólvonalról.  

A Mainz azonban eddig többet kezdeményezett, s ez az 55. percben kifizetődött: Pospech adott középre a jobb szélről, középen érkezett Nicolai Müller, aki kapásból a hosszú sarokba vágta a labdát (1-1). Szűk tíz perccel később ráadásul fordíthatott volna a Mainz, de Szalai lövését Ulreich hárította. A 71. percben már vezetést szerzett a Mainz: Szalai csúsztatta a labdát Müller elé, aki egyedül vezethette azt Ulreichra, átemelte a hólóőrt, majd az üres kapuba fejelt (2-1).

Végérvényesen a ráadásban döntötték el a meccset a hazaiak, akkor Soto húzott befelé a jobb oldalról, majd a léc alá vágta a labdát (3-1). Győzelmével a Mainz megelőzte a Stuttgartot a tabellán, Hajnal Tamás a 68.percben állt be a vendégekhez.

Düsseldorf-Hannover

Huszti Szabolcs legutóbb a Leverkusen ellen tizenegy fordulót követően talált be, a magyar játékos ezúttal is a Hannover kezdőcsapatában kapott helyet. Ez a mérkőzés azonban nem Husztiék szája íze szerint alakult. Előbb az első félidő derekán sérülés miatt le kellett cserélni Jan Schlaudraffot, majd a 39. percben vezetést szereztek a hazaiak. Balogun centerezett a jobb oldalról a hosszú sarok felé, ahol Schahin emelkedett a legmagasabbra, majd a kapuba bólintott (1-0). A Düsseldorf csatárának ez volt ötödik találata a bajnokságban, ezzel ő csapata házi gólkirálya.

A Hannover számára a második félidő közepén sikerült az egyenlítés: Schmiedebach adott középre a jobb oldalról, Diouf mellre vette a labdát, majd a levegőből a bal alsó sarokba lőtte azt (1-1). Nem volt csúnya találat. A mérkőzést eldöntő gól azonban még azon is túltett. A 83. percben a kaputól 18 méterre szabadrúgáshoz jutott a Düsseldorf, melyet a dán Ilsö tekert a sarokba (2-1).
A Düsseldorf így a vártnak megfelelően, a Hannover meglepetésre zárta az alsóházban az őszt.

Fürth-Augsburg

A Bundesliga két legrosszabb formában lévő csapata csapott össze a Trolli Stadionban. A Fürth 14, az Augsburg kilenc meccs óta volt nyeretlen. Nem jó előjel volt az együttesek számára, hogy eddig mindössze öt klub telelt nyolc ponttal féltévnál, s közülük az összes kiesett.

A találkozón a vendégek már a 10. percben előnybe kerültek. Werner ívelt középre egy szabadrúgást a bal oldalról, Mölders túlugrotta őrzőjét, Nehriget, majd a kapu bal oldalába fejelt (0-1). A Greuther Fürthöt nagyon megfogta a korán bekapott gól, igazi lehetőséget sem tudtak kialakítani az első félidőben.

A hazaiak azonban kitartóan mentek az egyenlítés után, s ez a második félidő derekán kifizetődött: egy megpattanó beadás a lécről Sobiech elé került, aki közelről a kapuba fejelt (1-1). Több gól azonban nem esett, a hátralévő időben a hazaiaktól Mavraj, a vendégektől a csereként beállt Giovanni Sio kiállítása borzolta a kedélyeket, így mindkét csapat számára a lehető legrosszabb eredmény született.

Stieber Zoltán a hazaiaknál végigjátszotta a mérkőzést.

Az ötödik mérkőzésen

A Wolfsburg csapatából már a 16. percben kiállították Josuét, így a Farkasoknak nem volt esélyük a Frankfurt ellen 2-0-ra elveszített összecsapáson.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239614  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239618  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239620  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239619  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239615 
Bundesliga
17. forduló
Bayer 04 Leverkusen-Hamburger SV 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Kiessling (27., 66.), Schürrle (36.)
 
1. FSV Mainz 05-VfB Stuttgart 3-1 (0-0)
Gólszerzők: N. Müller (55., 71.), Soto (90+2.) ill. Harnik (48.)
 
Fortuna Düsseldorf-Hannover 96 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Schahin (39.), Ilsö (83.) ill. Diouf (69.)
 
SpVgg Greuther Fürth-FC Augsburg 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Sobiech (69.) ill. Mölders (10.)
Kiállítva: Mavraj (76.) ill. Sio (85.)
 
VfL Wolfsburg-Eintracht Frankfurt 0-2 (0-2)
Gólszerzők: A. Meier (13.), Inui (18.)
Kiállítva: Jusué (16.) - Wolfsburg