Championship

Bahreini befektetők teszik újra gazdaggá a Leeds Unitedet

A jelenlegi tulajdonos és a vásárlók közös bejelentése szerint az angol Leeds United hamarosan a bahreini székhelyű GFH Capital befektetőcsoport tulajdonába kerül.

A klubot 72,85 százalékban birtokló Ken Bates és a bankcsoport képviselői május óta tárgyalnak az adásvételről, és Bates megkapta a szükséges biztosítékokat arról, hogy a GFH Capitalnak megvannak a forrásai.

"Hosszú út volt, de jó helyen vagyunk. Mindkét oldal azon dolgozott az utóbbi napokban, hogy lezárja a tárgyalásokat. Továbbra is a dolgunkra figyelünk, és remélhetőleg nagyon hamar végzünk" - mondta Bates, aki korábban a Chelsea elnöke is volt.

A GFH Capital befektetési igazgatója, Salem Patel azokat is igyekezett megnyugtatni, akik szerint az iszlám erkölcsi kódex és vallási törvényrendszer, a Saria miatt a klub nem jár jól a tulajdonosváltással.

"Megértjük, hogy vannak kételyek azt illetően, hogy hogyan fog működni a Leeds United az irányításunk alatt. Fontos, hogy tisztázzuk, hogy a Saria nem fogja akadályozni ezt a tranzakciót és a klub jövőjét sem fogja károsan befolyásolni. Az a célunk, hogy biztosítsuk a forrásokat a Leeds sikeres és fenntartható jövőjéhez a pályán és azon kívül is" - mondta a pénzügyi szakember.

A jelenleg a Championship nyolcadik helyén álló klub korábban háromszor volt Anglia bajnoka - legutóbb 1992-ben -, és csúcsidőszakát az 1960-70-es években élte, 1975-ben BEK-döntős volt. Az ezredforduló környékén befektetéseknek köszönhetően néhány évre újra a nemzetközi foci komoly szereplőjévé vált - elődöntős volt az UEFA-kupában, majd a BL-ben is -, de a pénz elfogytával sztárjait - többek között Rio Ferdinandot - kénytelen volt eladni. 2001 után egyre lejjebb süllyedt, az azóta eltelt időben már a harmadosztályban is szerepelt.