Premier League

A Chelsea kiszenvedte győzelmet a Stoke ellen, Gerával nyert a West Brom

A Chelsea Ashley Cole 85. percben szerzett góljával megszerezte a három pontot a Stoke City ellen a Stamford Bridge-en az angol labdarúgó-bajnokság 5. fordulójában. A Gera Zoltán visszakerült a West Bromwich Albion kezdőjébe, csapata egy góllal verte a Readinget.

Chelsea-Stoke

Roberto Di Matteo ismét a kezdőbe jelölte a Juventus ellen duplázó Oscart, az akkor a padon kezdő Juan Mata is lehetőséget kapott, Frank Lampard és John Terry csak a cseresorban volt. A Kékek nem teketóriáztak, a kezdő sípszó után nekimentek a Stoke-nak, a mérkőzés elején a vendégeknek többször kellett elhárítaniuk a légi veszélyt a Torresnek címzett labdáknál, noha ez inkább fordítva szokott lenni. A spanyol a 7. percben a kapu fölé fejelt, nem volt igazán veszélyes a mozdulat.

A Mata-Oscar-Hazard hármas igencsak kreatívan játszott, de az első húsz percben a Stoke előtt adódott a legnagyobb helyzet a gólszerzésre: Whelan szabadrúgása után Walters a felső lécre fejelt, Cech-en nem múlt volna a gól.

A 26. percben a Chelsea is közel járt a gólhoz, Mata emelt be a védők mögé, de Torres rosszul vette le a labdát, és luftot rúgott, Begovicé lett a labda. A 36. percben Cameron érkezett egy lecsorgó labdára a kapu előterében, de Petr Cech védett.

A félidő végén nagyon beszorult a Stoke, a Chelsea próbált türelmesen járatta a labdát, de nem találtak rést a pajzson.

A második félidő elején Oscar vétette észre magát, előbb sárgát kapott egy véleményes műesésért, majd lapos lövésére vetődött Begovic. Megint beszorult a Stoke, az 52. percben ugyanakkor nagy helyzetet szórakozott el Mata. Di Matteo Hazard-Moses cserével újított, míg Tony Pulis Charlie Adam helyére Michael Owen küldte be.

A 66. percben Oscar ismét laposan, a tizenhatos bal oldaláról próbálkozott, Begovic odaért a labdára. A brazil volt a legaktívabb a hazaiak támadósorából, négy perccel később 17-ről a bal alsó mellé tüzelt. Egyre nyomasztóbb volt a Kékek fölénye, Mikel jobbról, 14 méterről, Begovic kezébe lőtt, a másik oldalon Etherington jutott el Cech kapujáig, de mellé helyezett.

A hajrára érkezett a pályára Frank Lampard, és a 85. percben összejött a gól: Mata parádés passzt adott sarokkal az ötösön álló Ashley Cole-nak, akinek csak a hálóba kellett passzolnia a labdát (1-0). A 87. percben Victor Moses futott versenyt Etheringtonnal, de odalett a ziccer. A 89. percben John Terry érkezett stabilizálni az utolsó percekre - a Chelsea megőrizte az előnyt, és négy győzelemmel és egy döntetlennel továbbra is vezeti a tabellát. A Fazekasok először kaptak ki a szezonban.

A többi mérkőzésen

Gera Zoltán négy mérkőzéses szünet után ismét szerepet kapott a West Bromwich Albionban, Steve Clark a kezdőcsapatba jelölte a Reading ellen. A válogatott csapatkapitánya jó passzokkal és a második félidő elején egy szép lövéssel vétette észre magát, a 70. percben cserélték le. A birminghamiek végül Romelu Lukaku góljával nyertek az újonc ellen.

A szintén újonc Southampton megszerezte első győzelmét: a Szentek az Aston Villa ellen a 36. percben hátrányba kerültek - Darren Bent február után szerzett ismét gólt a PL-ben - de a második félidőben öt perc alatt megfordították az állást, sőt, a vége kiütés lett.

A West Ham a hosszabbításban mentett pontot hazai pályán a Sunderland ellen, a Fekete Macskáknál Steven Fletcher negyedik gólját jegyezte.

Premier League, 5. forduló:
Chelsea-Stoke City 1-0 (0-0)
gól: A. Cole (85.)
 
Southampton-Aston Villa 4-1 (0-1)
gól: Puncheon (72.), Lambert (58., 90+5. - 11-esből), Clyne (63.), illetve Bent (36.)
 
West Bromwich Albion-Reading 1-0 (0-0)
gól: Lukaku (71.)
 
West Ham United-Sunderland 1-1 (0-1)
gól: Nolan (90+3.), illetve S. Fletcher (10.)
 
Wigan Athletic-Fulham 1-2 (0-0)
gól: Koné (90+1.), illetve Rodallega (31.), Duff (68.)
 
Korábban:
Swansea City-Everton 0-3 (0-2)
gól: Anichebe (22.), Mirallas (43.), Fellaini (82.)
kiállítva: Dyer (58. - Swansea)
 
Vasárnap:
FC Liverpool-Manchester United 14:30
Newcastle United-Norwich City 16:00
Manchester City-Arsenal 17:00
Tottenham Hotspur-Queens Park Rangers 17:00