London 2012

Az olimpiai ötödik Harcsa Zoltán családi házra teszi félre a jutalmát

  • B. Molnár László

Nemcsak a londoni olimpián ötödik helyen végzett 19 éves tehetség teljesítményét, hanem a Magyar Ökölvívó Szakszövetség munkáját is elismerte Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen állami kitüntetéseket – így Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) –, valamint miniszteri elismerő okleveleket vehettek át a londoni olimpián és paralimpián nem érmes, de pontszerző helyezést elért versenyzők, köztük az 5. helyen végző Harcsa Zoltán ökölvívó Balog Zoltántól, illetve Czene Attilától, a tárca sportpolitikáért felelős államtitkárától, valamint Szekeres Pál helyettes államtitkártól. Az eseményen a Magyar Ökölvívó Szakszövetség munkáját is elismerték.

Harcsa Zoltán olimpiai ötödik helyezett ökölvívó örül egyik győzelmének a londoni olimpián 2012-ben.

"Életem egyik legemlékezetesebb napján vagyok túl, jó volt együtt látni valamennyi olimpiai és paralimpiai pontszerzőt. Jó érzés volt ismét újra együtt lenni a sporttársaimmal. Ez a kitüntetés hatalmas elismerés a számomra, és egyértelműen eddigi pályafutásom csúcsát jelenti. Nagyon hálás vagyok az edzőmnek, Szántó Imrének, akivel ezt az eredményt együtt értük el, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek, hogy mindent megtett azért, hogy életem legfontosabb versenyére zökkenőmentesen tudjak felkészülni. Őszintén remélem, hogy négy év múlva, Rióból már érmesként térek majd haza" – jelentette ki a 19 éves Harcsa Zoltán, aki a 75 kilós kategóriában, élete első felnőtt olimpiáján lett ötödik.

A londoni eredményéért járó 10 millió forintot egyébként már megkapta, sőt, már azt is eldöntötte, mire fogja elkölteni.

"A családdal együtt leültünk, és megbeszéltük, mibe fektessük a pénzt. Végül abban egyeztünk meg, hogy beteszem a családi kasszába, és ezzel járulok hozzá a régóta dédelgetett tervük megvalósításához, egy családi ház megvételéhez. Még nem döntöttük el, hogy melyik ingatlan mellett tesszük le a voksunkat, hiszen többet is megnézünk, még mielőtt választunk. Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, akik végig támogattak és mellettem álltak, így a lehető legtermészetesebb, hogy most én is segítek álmaik megvalósításában" – árulta el Harcsa Zoltán.

A MÖSZ vezetői és munkatársai is örültek az elismerésnek, és valamennyien abban bíznak, hogy a 2016-os riói olimpia után már újra magyar érmest is ünnepelhet az ország az ökölvívók között.