Tenisz

Nisikori a politikai zűrzavar ellenére indul Sanghajban

A japánok első számú férfi teniszezője, Kei Nisikori indul az október 7-én kezdődő Sanghaji Mesterek Tornáján, annak ellenére, hogy a japán-kínai konfliktus miatt az elmúlt héten számos japán állampolgárt ért inzultus Kínában a kelet-kínai szigetcsoport feletti vita miatt.

"Minden rendben lesz. nem folyok bele ebbe a vitába, az én dolgom a tenisz, és hogy a legjobbamat nyújtsam a pályán" - nyilatkozta Nisikori, akiknek barátja, az asztaliteniszező Kasumi Ishikawa, a londoni olimpia ezüstérmese nem utazott el egy kínai világkupa-versenyre, mert a szervezők nem tudták garantálni biztonságát. "Ő a barátom, és szomorú ez az egész ügy. Sajnos már a sportra is hatással van, de bízunk benne, hogy jó véget ér a történet."

A Floridában élő 23 éves teniszező tavaly pályafutása egyik legjobb eredményét érte el Sanghajban, elődöntős volt, ezért is indul szívesen a tornán. "A célom csakis a győzelem lehet. A következő hetekben három tornát rendeznek Ázsiában, a szezonnak ez a része különösen fontos nekem."

Kínában a múlt kedd óta folynak Japán-ellenes tüntetések, amelyek azután törtek ki, hogy a tokiói kormány megvásárolta egy magánszemélytől a szigetország ellenőrzése alatt álló, de Peking által magáénak követelt, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport három tagját. Kína-szerte számos támadás ért japán állampolgárokat és cégeket az elmúlt egy hétben, aminek következtében a legtöbb japán tulajdonú gyár és bolt bezárt az országban.