US Open

Serena Williams óriási küzdelem után 15. GS-győzelmével zárta tökéletes nyarát

Wimbledon és a londoni olimpiai játékok bajnoka, a hazai pályán játszó Serena Williams nyerte a US Open női egyéni versenyét, miután két szélsőséges játszma után döntő szettben legyőzte a világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát.

Egész nyáron mutatott, szinte tökéletes formáját és kettejük egymás elleni mérlegét látva (9-1 az amerikai javára) annak ellenére is Williams tűnt a döntő favoritjának, hogy Azarenka a világelső, az Ausztrál Opent - szintén kemény pályán - megnyerte és a US Openen a könnyű ellenfelekkel szemben dominanciára való képességét, a nehezebbekkel szemben pedig küzdőszellemét is megmutatta.

Ennek megfelelően Wimbledon és az olimpia bajnoka jól kezdett, a fehérorosz viszont nagyon idegesen. Lassan indult a labdákra, saját adogatásánál sem tudta uralni a labdameneteket, és amikor az amerikai bele-belehibázott a játékba, arra általában szintén egy nagy bakival válaszolt.

Ennek megfelelően Williams azonnal brékelőnybe került, ezt rengeteg nyerőjének és Azarenka dekoncentráltságának köszönhetően végigvitte az első játszmán, aminek utolsó játékánál még egyszer elvette ellenfele adogatását, így 6:2-vel került előnybe.

Ahogy az női mérkőzéseken előfordul, a második szettben nagyot fordult a játék. A 14-szeres Grand Slam-bajnok amerikai érthetetlen módon hibázgatni kezdett, a fonákja úgy, ahogy működött, tenyeressel viszont egyre kevésbé találta a pályát. A világelső eközben belemelegedett a meccsbe, összeszedte az önbizalmát, és egyre stabilabbá vált.

Serena Williams örül egy pontnak a Viktorija Azarenka elleni mérkőzésén a US Open női egyesének döntőjében 2012-ben.

Annak ellenére, hogy Williams mostanában minden mérkőzése előtt elmondja, hogy a legfontosabb számára, hogy nyugodt maradjon, hagyta magát felbosszantani, nagyon megfeküdte a gyomrát, hogy az egyik vonalbíró lábhibát mondott egy adogatásánál. Ahogy 2009-ből emlékezhetünk rá, ezt nehezen viseli, akkor Kim Clijsters meccslabdájánál a mérkőzés elvesztését jelentő büntetőpontot ért a kirohanása egy vonalbíró ellen.

Ezúttal ilyesmire nem került sor, de az adogatását kétszer is elveszítette, mivel nagyon sokszor kényszerült második szervára, azokat pedig Azarenka egyre jobban fogadta, és a kialakuló labdamenetekben is pontos volt. 5:2-es előnyénél a fehérorosz ugyan izgult egy kicsit, vétett két kettős hibát is, de végül két jó adogatással lezárta a szettet.

A döntő játszma egy-egy nehéz adogatójátékkal indult, de ekkor még mindkét teniszezőnő hozta a maga pontját, utána viszont Serena Williams hibázott, rendkívül agilis ellenfele brékelőnybe került. Ettől kezdve elsősorban a küzdőszellem dominált, mindketten megszakadtak szinte minden pontért, és közben azért egy-egy szép labdamenetet, ütést is láthattunk.

A 2011-ben is döntőt játszó amerikai ebben a harcban vissza tudta venni az elvesztett adogatást, 3:3-nál azonban elfáradni látszott, az első szervái nem jöttek be, a másodikakat pedig Azarenka nagyon keményen megtámadta, így újra ő került brékelőnybe. Ugyan a következő gémben ő sem játszott sokkal jobban - Williams el is jutott bréklabdáig -, de amikor kellett, jól adogatott, és ezekben a labdamenetekben dominálni is tudott, így egy játékra került a meccs és a torna megnyerésétől.

A korábbi háromszoros US Open-bajnok nehezen, de meccsben tartotta magát, így a fehérorosznak magának kellett kiharcolnia a győzelemhez szükséges pontot. Kellett volna, ugyanis a saját adogatásánál megint nem játszott jól, nem tudott az első ütésekből jó helyzetbe kerülni, sorra vesztette a labdameneteket, és a pont végül amerikai ellenfeléé lett.

Williams ezt követően a korábbiaknál sokkal könnyebben hozta szerváját, azaz már ő vezetett 6:5-re, Azarenkának a mérkőzésben maradásért kellett küzdenie. Az amerikai azonban ekkor lelki fölénybe került, és hiába küzdött keményen a fehérorosz, talán nem is volt esélye. Williams volt a harcosabb, és ekkor már ellenfele viszonylagos stabilitása is kevés volt. Egyszerűen nem tudta befejezni a saját adogatójátékát, meccslabdához juttatta az amerikait, ekkor pedig hosszúra ütött egy alapvonali ütést, ezzel pedig elveszítette a döntőt.

Serena Williams így 15. egyéni Grand Slam-győzelmét szerezte meg, míg Viktorija Azarenka az Ausztrál Openen aratott sikere után a második GS-döntőjét elveszítette.

US Open
Női egyes, döntő
Serena Williams (amerikai)   Viktorija Azarenka (fehérorosz)
6:2, 2:6, 7:5
13 Ászok 0
5 Kettős hibák 4
43/80 = 54 % Jó első adogatások 65/101 = 64 %
33/43 = 77 % Első adogatásokból megnyert pontok 36/65 = 55 %
15/37 = 41 % Második adogatásokból megnyert pontok 19/36 = 53 %
200 km/h Leggyorsabb adogatás 171 km/h
176 km/h Első adogatások átlagsebessége 157 km/h
142 km/h Második adogatások átlagsebessége 136 km/h
9/13 = 69 % Hálónál megnyert pontok 12/17 = 71 %
5/14 = 36 % Bréklabdák 4/8 = 50 %
46/105 = 44 % Fogadóként megnyert pontok 32/85 = 38 %
44 Nyerő ütések 13
45 Ki nem kényszerített hibák 28
94 Összes pontok 87
Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
A US Open ideje alatt minden nap közzéteszünk egy tenisz vonatkozású kvízkérdést. Neked nincs más dolgod, mint tippelni, és máris ott a lehetőség, hogy nyerj velünk.
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei):
Roger Federer baseball sapka,  Roger Federer tenisz póló, Roger Federer tenisz rövidnadrág, Roger Federer teniszütő (Wilson). A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy RF emblémával ellátott baseball sapka.