US Open

A címvédővel nem bírt a bajnokölő, Azarenka és Sarapova is a nyolc között

A címvédő ausztrál Samantha Stosur két játszmában verte a brit Laura Robsont, a korábbi háromszoros bajnok Kim Clijsters és a Roland Garros-győztes Li Na legyőzőjét a US Open női versenyében.

A 18 éves Robson a második fordulóban véget vetett Kim Clijsters egyéni karrierjének, a harmadikban pedig a Párizsban korábban győztes, az Ausztrál Openen döntős Li Nát búcsúztatta - őt azért nem végleg -, így a címvédő Stosur sem készülhetett nyugodtan ellene.

A brit korán el is vette a hetedik kiemelt adogatását, saját szervájánál 40:15-re is állt, ausztrál ellenfele azonban sorozatban nyolc labdamenetet nyert ezt követően, közte visszavette a bréket. Később is volt ugyan lehetősége Robsonnak az újabb előny kiharcolására, de végül ő hibázott a saját adogatásánál, kettős hibával adott pontot Stosurnak, aki 6:4-re be is fejezte az első szettet.

A másodikban sem adta fel a világranglista első 100 helyezettjének legfiatalabbja, bréklabdái voltak, de az ausztrál ilyenkor mindig elővett egy remek szervát, hozta a pontot, és a következő gémben ő vette el ellenfele adogatását. A brit ettől kezdve többet hibázott, az ő szervájánál öt meccslabdája is volt a címvédőnek, aki végül később a nyolcadik ilyen lehetőségét tudta kihasználni.

Samantha Stosur a Laura Robson elleni mérkőzésén a US Open nyolcaddöntőjében 2012-ben.

A világelső és első kiemelt Viktorija Azarenka a grúz Anna Tatisvilivel csapott össze, aki annak ellenére nyugodtan kezdte a mérkőzést, hogy karrierje során először volt érdekelt Grand Slam-tornán a legjobb 16 között. Sőt, az Ausztrál Open győztese tűnt bizonytalanabbnak 2:2-ig, ezt követően azonban jó adogatásokkal és remek alapvonali játékkal a kezébe vette a szettet, amit sorozatban négy játékot nyerve 6:2-vel be is fejezett.

A második játszma is nagyon hasonló volt: 2:2-ig oda-vissza elvették egymás adogatásait, majd Azarenka megint robbantott, Tatisvili egyre pontatlanabbá vált, így végül könnyedén fejezte be a mérkőzést a fehérorosz.

Jóval nehezebben jutott a nyolc közé az orosz Marija Sarapova, akinek komolyan meg kellett küzdenie honfitársnőjével, Nadja Petrovával és egy bő órás esőszünettel is. Az első játszmát viszonylag gyorsan, 31 perc alatt megnyerte 6:1-re a 2006-os bajnok, a másodikban azonban visszaesett a játéka, sokkal rosszabbul adogatott, rengeteget hibázott. Igaz, Petrova így is csak 6:4-re tudta megnyerni a szettet.

A lélektani előny azonban nála volt, vezetett is 2:0-ra a döntő játékrészben, ekkor azonban jött az eső, ami Sarapovának tett jót. A harmadik kiemelt valamelyest javítani tudott a szerváján, magabiztosabban hozta a pontokat, így fordított, és 6:4-re megnyerte a harmadik szettet.

A francia Marion Bartoli kisebb meglepetést okozott az eddig szépen menetelő cseh Petra Kvitová ellen, noha nagyon rosszul kezdte a mérkőzést. Az első játszmában egyetlen egyszer sem tudta hozni az adogatását, simán veszített 6:1-re. Ez után azonban óriásit javult, sokkal agresszívebb lett, az ötödik kiemelt pedig hiába tartotta viszonylag stabilan a saját szintjét, a második szettől új meccs kezdődött, amiben már nem volt esélye a francia ellen, aki 6:2, 6:0-lal nyerte a találkozót.

US Open
női egyes, nyolcaddöntő:
Azarenka (fehérorosz, 1.)-Tatisvili (grúz) 6:2, 6:2
Sarapova (orosz, 3.)-Petrova (orosz, 19.) 6:1, 4:6, 6:4
Bartoli (francia, 11.)-Kvitova (cseh, 5.) 1:6, 6:2, 6:0
Stosur (ausztrál, 7.)-Robson (brit) 6:4, 6:4
 
férfi egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Kohlschreiber (német, 19.)-Isner (amerikai, 9.) 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4
Gasquet (francia, 13.)-Johnson (amerikai) 7:6 (7-4), 6:2, 6:3
Tipsarevic (szerb, 8.)-Zemlja (szlovén) 6:4, 6:3, 7:5
Djokovic (szerb, 2.)-Benneteau (francia, 31.) 6:3, 6:2, 6:2
Ferrer (spanyol, 4.)-Hewitt (ausztrál) 7:6 (11-9), 4:6, 6:3, 6:0
Del Potro (argentin, 7.)-Mayer (argentin) 6:3, 7:5, 7:6 (11-9)
Wawrinka (svájci, 18.)-Dolgopolov (ukrán, 14.) 6:4, 6:4, 6:2
Roddick (amerikai, 20.)-Fognini (olasz) 7:5, 7:6 (7-1), 4:6, 6:4
Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
A US Open ideje alatt minden nap közzéteszünk egy tenisz vonatkozású kvízkérdést. Neked nincs más dolgod, mint tippelni, és máris ott a lehetőség, hogy nyerj velünk.
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei):
Roger Federer baseball sapka,  Roger Federer tenisz póló, Roger Federer tenisz rövidnadrág, Roger Federer teniszütő (Wilson). A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy RF emblémával ellátott baseball sapka.