Serie A előzetes

Újoncok ellen a milánóiak, többen is a nulladik pontjukért hajtanak

Nyolc mérkőzéssel folytatódik vasárnap este a Serie A 2012-13-as idényének első fordulója. Az előző szezonban ezüstérmes Milan az egyéves Serie B-s tagság után visszajutott Sampdoriát fogadja, az Inter pedig a szintén újonc Pescara vendége lesz.

Milan-Sampdoria 18:00
Tv: Sportklub
Hatharom-tipp: 1

Zlatan Ibrahimovic, Antonio Cassano, Thiago Silva, Alessandro Nesta, Mark van Bommel, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Gianluca Zambrotta. Kilenc név a Milantól távozó játékosok közül, amiből látszik, hogy óriási átalakuláson megy át a piros-fekete együttes. Részben érthető is a vérfrissítés, hiszen a fentiek közül nem mindenki teljesített jól az elmúlt idény(ek)ben, néhányukat utolérte a kor, de gyakorlatilag a fél tavalyi kezdőcsapat elhagyta Milánót - vagy annak kék-fekete felébe ment át -, az ilyen mértékű változást pedig minden gárda nehezen viseli el.

A bejövő oldalon Giampaolo Pazzini, Riccardo Montolivo és Christian Zapata a legnagyobb nevek, és van is esély arra, hogy mindhárman bemutatkoznak a Sampdoria elleni mérkőzésen. A várható kezdőt elnézegetve Massimo Allegri vezetőedzőnek nem feltétlenül kell panaszkodnia, de azért lehetnek gondjai. A védelem teljesen átalakul az előző évihez képest, és az is nagy kérdés, hogy kihez nyúl majd, ha cserélnie kell. Főleg csatárposzton. Ott ugyanis legfeljebb megközelítőleg sikerült pótolni Ibrahimovicot Pazzinivel - akit azért sokkal inkább ki kell szolgálni, mint a svédet -, de a tavalyi nagy gondot, az ezen a szinten nem megfelelő cserejátékosok problémáját nem biztos, hogy sikerül orvosolni.

A vendégcsapat ugyan újonc, de azért nem felejthetjük el, hogy csak egy évet töltött a Serie B-ben, a 2009-10-es szezonban pedig még az élvonal negyedik helyén végzett. Persze a kerete azóta átalakult - többek közt ezért is zuhant ki 2011-ben az első osztályból -, de rutinos játékosokat azért bőven találunk náluk, és igyekeztek is mindent megtenni a nyáron azért, hogy legalább erős középcsapat lehessenek az új idényben: megszerezték Maxi Lópezt, Andrea Polit, Lorenzo de Silvestrit, Massimo Maccaronét vagy épp Angelo Palombót.

Az együttes magyar válogatott játékosát, Laczkó Zsoltot immár közel két hete az ukrán Dinamo Kijevvel hozták szóba, de azóta sem érkeztek új hírek az esetleges távozásáról. Ennek ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy az első fordulóban ott lehet a csapatban, valószínűleg jegeli őt Ciro Ferrara vezetőedző, amíg eldől a sorsa.

A Sampdoria egyébként egypontos levonással kezdi az idényt a fogadási botrányban való érintettsége miatt, így egy döntetlennel csak a negatív tartományból lépne ki.

Pescara-Internazionale 20:45
Tv: Sportklub
Hathárom-tipp: 2

Könnyedebb falatnak ígérkezik az Inter számára a Pescara, mint a Milannak a Sampdoria, de azért a kék-feketéknek nem árt óvatosnak lenniük a Serie A-ban rég látott újoncokkal. A tavalyi - saját szintjükön katasztrofális - szezonban a Novarától sikerült oda-vissza kikapniuk, a 4. fordulóban elszenvedett első vereség pedig Gian Piero Gasperini vezetőedző távozásához vezetett.

A milánóiak - bár az előző szezonban sem álltak annyira rossz nevekből - most azért jobban néznek ki, mint egy évvel ezelőtt. Már ami a neveket illeti. Leginkább más Serie A-s csapatokból erősítettek - a kapuba Udinéből Samir Handanovicot, a védelembe Palermóból Maítas Silvestrét, a középpályára Nápolyból Walter Garganót, Bolognából Gaby Mudangayit, a csatársorba a Milanból Antonio Cassanót, Genovából pedig Rodrigo Palaciót igazolták le -, de azért a Portóból megvásárolták Álvaro Pereirát is. A kispadjukon a fél éve még ifiedző Andrea Stramaccioni ül, akinek tűrhetően sikerült az előző szezont befejezni, kilenc meccsből ötször nyertek, két döntetlent játszottak és kétszer kaptak ki vele. Az igazi próba azonban az új idény lesz számára.

A Pescarai Delfinek legutóbb húsz éve, az 1992-93-as szezonban jártak az első osztályban, az óta többnyire a Serie B-ben töltötték az időt, de túl vannak egy csődön és egy újraalapításon is. Utóbbi 2009-ben történt, így komoly bravúr, hogy máris felkerültek a legmagasabb szintre. Arra azért nem adunk sok esélyt, hogy sokáig maradnak. Bár igyekeztek erősíteni, de többnyire nagyon fiatal játékosokkal, a transfermarkt.de becslése szerint pedig a csapat játékosainak összértéke mintegy 27,5 millió euró - kevesebb, mint az Internél Wesley Sneijderé.

Atalanta-Lazio 20:45
Hathárom-tipp: 1

Bergamóban lassan hozzászoknak, hogy mínuszból kell rajtolni, a tavalyi hatpontos levonáshoz képest a mostani két egységnyi büntetés pedig még egész kényelmes, már az első körben pozitív mutatóba fordítható.

Ráadásul meg is van erre az esélyük a bundabotrányban igen komolyan érintett - meglepő módon ugyanakkor meg nem büntetett - Lazio ellen, amely komoly erősítésként talán csak a Lyonból érkező Edersont tudja felmutatni. A kispadon a bosnyák Vladimir Petkovic váltotta a sokat kritizált Edy Reját, de ez kissé megelőlegezett bizalomnak tűnik. A szakember ugyan két-két kupa- és bajnoki ezüstöt fel tud mutatni Svájcból, de az előző idényben kénytelen volt lemondani a Lázár Pált is foglalkoztató török Samsunspornál, miután folyamatosan kieső helyen voltak, majd egy hónapra "beugrott" Vanczák Vilmosékhoz Sionba, mielőtt Rómába tette át a székhelyét. Kíváncsian várjuk, hogy többre lesz-e képes a Sasokkal, mint elődje.

  • AC Milan - Sampdoria 2012-08-26 18:00:00
  • Pescara - Inter 2012-08-26 20:45:00
  • Atalanta - Lazio 2012-08-26 20:45:00
  • Palermo - SSC Napoli 2012-08-26 20:45:00
  • Roma - Catania 2012-08-26 20:45:00
  • Chievo - Bologna 2012-08-26 20:45:00
  • Genoa - Cagliari 2012-08-26 20:45:00
  • Siena - Torino 2012-08-26 20:45:00

Roma-Catania 20:45
Hatháromtipp: 1

Rómában az olasz bajnokság egyik nagy vándormadara, az 1997-99 között a Farkasoknál már megfordult cseh Zdenek Zeman folytatja a Luis Enrique által megkezdett - és eddig legfeljebb közepesen sikeres - építkezést. Az együttest az amerikai válogatott Michael Bradleyvel, a friss Eb-ezüstérmes Federico Balzarettivel, néhány brazil játékossal (Leandro Castán, Dodó, Marquinho) és egy jó marék fiatallal igyekezett megerősíteni.

A Catania az előző szezonban sokáig a tabella első feléhez tartozott, a Roma ellen pedig két döntetlent ért el, de ne felejtsük el, hogy valószínűleg mindkét dologban nagy szerepe volt Vincenzo Montellának, aki szombaton már a Fiorentinát vezette győzelemre az Udinese ellen! A szicíliaiak így egyelőre az új szezon egyik nagy kérdőjelének tekinthetők, akikről tudjuk, hogy jó eredményekre képesek, de abban nem lehetünk biztosak, hogy ezeket az eddig csak a Serie B-ben tevékenykedő Rolando Maran vezetésével is elérik.

Palermo-Napoli 20:45
Hathárom-tipp: X

Ha fentebb kérdőjeleket emlegettünk, a Napoli kapcsán is ezt kell tennünk, hiszen az égszínkékek a nyáron eladták a csapat nagy triumvirátusának egyik tagját, Ezequiel Lavezzit, és abban sem lehetünk biztosak, hogy Edinson Cavani és Marek Hamsík egy hét múlva még nápolyi játékosok lesznek. Különösen előbbi neve bukkant fel többször a Juventus vagy épp a Chelsea egyik kiszemeltjeként, és könnyen lehet, hogy ha ezek a klubok valamiért nem tudják megszerezni mondjuk Fernando Llorentét, illetve Hulkot, akkor "ráfanyalodnak" az uruguayira. Feltéve persze, hogy a ritka következetes olasz klubvezetők közé tartozó De Laurentiis elnök hajlandó bárkivel üzletet kötni.

A Palermónál a tavalyi szezon kiegyensúlyozatlansága - tíz hazai siker mellett egyetlen idegenbeli győzelem, az utolsó nyolc meccsen pedig mindössze négy pont - után idén valószínűleg némi stabilitásra vágynak leginkább. Ahhoz, hogy ez magától jöjjön, túl sokan távoztak ebben az átigazolási időszakban a csapattól, így az új mesternek, Giueseppe Sanninónak bőven van feladata.

Serie A
1. forduló
Milan-Sampdoria 18:00
hatharom-tipp: 1
Atalanta-Lazio 20:45
hatharom-tipp: 1
Chievo-Bologna 20:45
hatharom-tipp: X
Genoa-Cagliari 20:45
hatharom-tipp: 1
Palermo-Napoli 20:45
hatharom-tipp: X
Pescara-Inter 20:45
hatharom-tipp: 2
Roma-Catania 20:45
hatharom-tipp: 1
Siena-Torino 20:45
hatharom-tipp: 2
 
Szombaton játszották:
Fiorentina-Udinese 2-1
Juventus-Parma 2-0