London 2012

Berki riválisa szerint felül kellene vizsgálni a lólengés végeredményét

Bár a lólelengés olimpiai ezüstérmese, a brit Louis Smith eleinte méltatta legyőzőjét, Berki Krisztiánt, most már lejárató kampányt folytat, egészen odáig ment el, hogy felül kellene vizsgálni a pontozóbírók ítéletét és nekiadni az aranyérmet.

Bár Louis Smith eleinte méltatta legyőzőjét, Berki Krisztiánt, most már szánalmas lejárató kampányt folytat ellene.

Az Újpest tornásza parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal a londoni fináléban. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Smith nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.

"Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem" - jelentette ki akkor Smith. "Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást."

Nos, azóta a pekingi bronzérmes angol azzal haknizik a szigetországi sajtóban, hogy óriási igazságtalanság érte őt...

"Nekem kellett volna adni az aranyat, neki az ezüstöt. Nem érdekel a helyezés megosztása. Az én gyakorlatom nehezebb volt, több kockázat volt benne, az én javamra kellett volna ítélniük a bíróknak. Amikor a pontozást megváltoztatták, és a 10-es skáláról áttértek a magasabb pontszámokkal való értékelésre, az arra ösztönözte a tornászokat, hogy még nehezebb és látványosabb gyakorlatokat adjanak elő. De nincs semmi értelme az egésznek, ha azért büntetnek valakit, mert nehéz gyakorlatot ad elő" - panaszkodott a Sky Sportsnak.

"Úgy gondolom, felül kellene vizsgálni a pontozást, ha ez megtörténik, remélem, én kapom meg az aranyat." Smith hozzátette, nem valószínű, hogy ott lesz Rióban, a londoni lett volna az utolsó esélye az olimpiai bajnoki címre.