NB I visszatekintő

Minek ez a cirkusz?

  • Göbölyös János

A hétvégén folytatódott az OTP Bank Liga. Összeállításunkban a harmadik forduló mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel.

Sousa nem bírta idegekkel, a lelátón fejezte be a Honvéd elleni meccset - Fotó: vidi.hu

Korai volt az öröm. Bő két héttel ezelőtt rajtolt az NB I, s bár a szezonnyitó fordulók látogatottsága rendszerint átlag feletti, a kánikula meg az olimpia sem tudta féken tartani a szurkolókat. Több, mint harmincezren gondolták úgy, hogy ott a helyük a stadionban - igaz, nem egyben, hanem nyolcban...A négyezres átlagra büszkék ugyan nem lehettünk, de legalább újra azt érezhettük, hogy a futball - még ha az magyar is - érdekli az embereket. Azóta túl vagyunk két hétvégén, és sajnos át kell értékelni a helyzetet. A második és a harmadik kört bántó érdektelenség övezte, és most nem elsősorban azokra a klubokra gondolok, amelyek képtelenek legalább egy-kétezer nézőt kicsalogatni a meccseikre, hanem az úgymond közönségvonzó csapatokra. Diósgyőrben és Szombathelyen - hazai viszonylatban - nincs nagy gond a jegybevétellel, de vajon mivel magyarázható a Debrecen, a Videoton, a Ferencváros drasztikus nézőszám csökkenése, nem beszélve Győrről, ahol ha marad ez a tendencia, az ETO akár az edzőpályáján is megrendezhetné a soros bajnokiját. Mindez még elkeserítőbb, ha hozzátesszük, hogy az imént felsorolt négy együttesből az egyik még mindig a legnépszerűbb magyar csapat, a másik három pedig az előző szezon arany, ezüst és bronzérmese.

Tudom, nem új keletű a probléma, évek, évtizedek óta tart a folyamat, s bár a nyár elején megünnepeltük a létszámemelkedést, ha pontosa(bba)k akarunk lenni - márpedig ez a cél -, akkor a becsült adatok helyett a beléptető rendszereknek higgyünk. Ezek viszont - egy-két kivételtől eltekintve - nincsenek. Ha majd valamikor lesznek, azzal biztonságosabbá, ellenőrizhetőbbé válnak ugyan a stadionok, a lelátók, ugyanakkor véget ér a most még nagyvonalú kerekítésen és bemondáson alapuló nézőszám közlés. Hogy ne érjen minket még nagyobb meglepetés, azért maguk a csapatok tehetnek - színvonalasabb futballt, izgalmasabb mérkőzéseket kellene játszaniuk. Ha ezt sikerül elérni, jöhet a következő cél, amit nevezzünk csak egyszerűen kupa tavasznak, azaz legyen legalább egy (az sem baj, ha kettő) olyan csapatunk, amelyik a szezon második felében is rendszeres résztvevője valamelyik európai sorozatnak. A Debrecen és a Videoton két lépésre van attól, hogy bekerüljön ebbe a körbe, és legalább az őszt végigjátssza a nemzetközi porondon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy itthon hétről-hétre olyan terhelést kapjanak, amivel a külföldi, középkategóriás ellenfelekkel tétmeccseken felvehetik a versenyt.

Az OTP Bank Liga harmadik fordulójában volt ugyan néhány olyan mérkőzés, amely közelített az európai trendhez, az összkép azonban még mindig túl vegyes. Fogadjuk el a mostanában sűrűn hangoztatott indokot, ami lehet ugyan magyarázat, de az esetek többségében inkább kifogásnak minősíthető, miszerint rövid volt az idő a felkészülésre, nem állt össze a keret, tart még a csapatépítés. A legmarkánsabban Jos Daerden, az Újpest trénere fogalmazta ezt meg a paksi döntetlen után, amikor kijelentette, hogy néhány héten belül nagyszerű csapata lesz. Kérdés persze, mennyi az a néhány, és hogy kitart-e addig a türelem. Nem is elsősorban a szintén belga tulajdonos, hanem a szurkolók részéről. A csapat a klub történetének egyik legsiralmasabb szezonját produkálta, nem biztos, hogy tolerálható még egy hasonlóan gyenge szezon. Márpedig a kezdés erre utal, mert bár szombaton sikerült megszerezni az első pontot, fél órás emberelőnyben játszva ez a teljesítmény a minimum szintet súrolta. A következő forduló mindenesetre kulcsfontosságú lehet a lilák számára, hiszen a Fradi elleni derbi tétje túlmutat a pont(ok)on, a presztízs legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az eredmény.

Ha már a szurkolóknál tartunk, az Albert Stadionban és az ETO Parkban normális esetben taps járt volna a lefújás után a hazai csapatnak, hiszen mindkettő nyert. A Fradi-tábor meg is köszönte a játékosoknak a győzelmet, Détári Lajos arca és nyilatkozata azonban egyértelműen azt tükrözte, nem a legideálisabb az edző-szurkoló kapcsolat. Az Üllői úton persze mindig is voltak, és lesznek is néhányan, akiknek semmi és senki nem jó, a baj akkor van, ha a kisebbség a hangosabb. Döme nem vette fel a kesztyűt, fanyar humorral reagált az őt és játékosait ért kritikákra, s mivel jól jött ki belőle, talán elgondolkodtatott, és maga mellé állított néhány hőzöngőt.

Pintér Attilának nehezebb dolga van. Tény, hogy a rajt nem tett jót sem az ő, sem pedig a csapat megítélésének, a debreceni zakó mérete túl nagy volt ahhoz, hogy hamar feledhető legyen, a Haladás elleni hazai döntetlen csak fokozta a feszültséget, ami most tömeges (ami azért az ezres nézőszám tükrében kissé megmosolyogtató) tüntetésbe torkollott. Tény, hogy az utolsó öt percben sikerült megfordítani az eredményt, ám amikor ez megtörtént, akkor sem halkult el a ,,Pintér takarodj!". A kórus nyilván elégedetten tért haza a meccsről, jól megmondták a magukét az edzőnek, ám gyanítom, semmit nem értek el vele. Pintérnél legalább is nem, ő - ellentétben Détárival - még csak nem is célzott a történtekre.

A forduló legszebb jelenete

Nikolics Nemanja viszont célzott és lőtt is. A Videoton-Honvéd rangadó, de talán a teljes szezon legemlékezetesebb pillanata Ivan Lovric produkciója volt, a kispestiek horvát védője bravúrkapusokat meghazudtoló módon tenyerelte ki a fehérvári csatár tizenegyese után a labdát, megtartva ezzel az eredményt, azaz a három pontot csapatának. Az eseményeket akkor már fél órája a lelátóról figyelő Paulo Sousa meglehetősen higgadtan nyilatkozott a mérkőzés után, igaz, nem a sajtótájékoztatón, azon ugyanis nem jelent meg. A portugál tréner a klub honlapján értékelt, a csapatát és a meccset reálisan, a kiállítását már nem annyira. Szerinte ugyanis a negyedik játékvezetővel folytatott folyamatos vitája nem ért piros lapot. Lehet... Azon viszont nem ártana elgondolkodnia a jövőben, hogy a nagyjeleneteivel nem csak magának, hanem a Videotonnak is árt. Itthon kevésbé, mert bő és erős a kerete, külföldön azonban meggondolandó cirkuszolni. Tíz nap múlva Trabzonban a törökök ellen például sokkal kifizetődőbb lenne higgadtnak maradni. Padon és pályán egyaránt...

OTP Bank Liga 2012-2013
A 3. forduló eredményei
GYŐRI ETO FC-KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 2-1 (0-1)
ETO Park, 1000 néző. Vezette: Pánczél Krisztián (Albert István., Kis Zoltán)
Győr: Sztevanovics – Svec, Lipták, Dinjar – Kronaveter, Pátkai, Kamber, Trajkovics - Koltai (Dina, 52.), Ahjupera (Strestík, 46.), Andrics (Varga R., 39.). Vezetőedző: Pintér Attila. Cserepad: Molnár P., Takács Á., Völgyi, Varga R., Strestík, Nicorec, Dina.
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Zámbó, Pavlovics – Pedro, Safarics, Balázs B. (Haruna, 81.), Kovács O. - Oláh, Vrucina (Waltner, 56.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Posza, Jánvári, Major, Bőle, Kovács O., Fenyvesi, Haruna, Waltner.
Gólszerző: Varga R. (84.), Dina (86.), ill. Oláh (44.)
Sárga lap: Svec (9.), Lipták (79.)
 
FGSZ SIÓFOK-SZOMBATHELYI HALADÁS 0-3 (0-2)
Siófok, 800 néző. Vezette: Berke Balázs (Vámos Tibor, Demeter János)
Siófok: Szatmári – Mogyorósi, Lengyel, Nyári, Fodor M., Windecker (Gál, 65.)  – Pál (Molnár M., 57.), Kecskés, Melczer (Nagy T., 27.), Sipos N. - Dajics. Vezetőedző: Horváth Károly. Cserepad: Heinrich, Fehér Zs., Gál, Kiss Zs., Nagy T., Horváth B., Molnár M.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Fehér Z., Tóth P. – Nagy I G., Iszlai, Radó (Kulcsár K., 78.), Rajos (Kenesei, 46.), Halmosi - Andorka (Búrány, 58.). Vezetőedző: Artner Tamás. Cserepad: Gőcze, Búrány, Horváth A., Kulcsár K., Szakály A., Kenesei, Ugrai.
Gólszerző: Radó (3.), Iszlai (29., 11-esből), Kenesei (77.)
Sárga lap: Windecker (37.), Lengyel (69.), ill. Andorka (56.)
 
DEBRECENI VSC-TEVA-KTE-PHOENIX MECANO 2-1 (1-0)
Debrecen, 4000 néző. Vezette: Farkas Ádám (Szpisják Zsolt, Kelemen Attila)
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Mészáros, Máté (Simac, 46.), Korhut – Kulcsár T. (Bódi, 54.), Varga J., Szakály P., Rezes (Ramos, 81.) - Sidibe, Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Polekszics, Simac, Ramos, Yannick, Bernáth, Bódi, Lucas.
KTE: Németh G. – Sós, Balogh B., Vaskó, Mohl – Bori, Farkas B. (Tölgyesi, 79.), Szavics, Forró (Tarabai, 63.) – Litsingi, Jorginho. Vezetőedző: Török László. Cserepad: Antal B., Koszó, Tölgyesi, Tarabai, Patvaros, Pekár, Varga R.
Gólszerző: Kulcsár T. (23.), Coulibaly (73.), ill. Vaskó (53.)
Sárga lap: Nagy Z. (64.), Szakály P. (71.), ill. Sós (66.)
 
DIÓSGYŐRI VTK-EGRI FC 1-0 (0-0)
Diósgyőr, 7000 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Farkas Balázs, Horváth Róbert)
DVTK: Ribánszki – Vági, Gal, Hanek, Gohér – Gosztonyi, Abdouraman, Elek Á. (Gallardo, 75.), Luque – Seydi (Bacsa, 82.), Tisza (Fernando, 66.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Tajti, Rakovics, Vadász, Bogáti, Fernando, Gallardo, Bacsa.
Eger: Sztanó - Preklet, Kovács G., Katona A., Hamouz - Dobrics, Balogh Zs. (Albert, 79.), Koós (Farkas Á., 63.), Pavicsevics, Piller (Pavlov, 57.) - Pisanjuk. Vezetőedző: Simon Antal. Cserepad: Brljak, Mecsinovics, Albert, Farkas Á., Stanislaw, Hristov, Pavlov.
Gólszerző: Seydi (46.)
Sárga lap: Tisza (53.), Abdouraman (65.), ill. Pavicsevics (53.), Kovács G. (86.)
 
FERENCVÁROS-LOMBARD PÁPA 4-1 (2-1)
Albert Stadion, 3700 néző. Vezette: Németh Ádám (Kispál Róbert, Medovarszki János)
FTC: Jova – Grúz (Orosz, 80.), Klein, Sváb – Jovanovics, Gyömbér (Csukics, 70.), Böde, Józsi - Alempijevics, Máté, Somalia (Gárdos, 83.). Klubmenedzser: Détári Lajos. Cserepad: Gyenes, Fülöp, Csukics, Gárdos, Hakola, Orosz, Beliczky.
Pápa: Szűcs – Horváth L., Balogh B. (Tóth G., 76.), Rodenbücher, Németh M. – Quintero, Maróti, Arszics (Fellai, 46.), Szabó O. - Seye, Simon A. (Dóczi, 64.). Vezetőedző: Bene Ferenc. Cserepad: Markek, Dóczi, Fellai, Présinger, Tóth G., Nagy G., Benko.
Gólszerző: Józsi (6., 17., utóbbit 11-esből), Klein (68.), Máté (73.), ill. Maróti (9.)
Sárga lap: Grúz (10.), Klein (33.), ill. Rodenbücher (5.), Szabó O. (42.)
Piros lap: Rodenbücher (16., második sárga lap)
 
VIDEOTON-BUDAPEST HONVÉD 0-1 (0-1)
Székesfehérvár, 3000 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Ring György, Lémon Oszkár))
Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Szekeres (Nikolics N., 59.), H. Sánchez – Haraszti (Gyurcsó, 59.), Mitrovics, Kovács I., Renato Neto, Walter Lee (Oliveira, 71.) - Torghelle. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Tujvel, Gyurcsó, Nikolics N., U. Nikolics, Oliveira, Sándor Gy., Tóth B..
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Ignjatovics, Debreceni, Baráth – Zsivanovics, Johson, Ivancsics (Faggyas, 72.), Diarra (Vécsei, 60.), Diaby (Vernes, 67.) - Délczeg. Vezetőedző: Marco Rossi. Cserepad: Czuczi, Bjelkanovics, Fejes, Vécsei, Hidi, Faggyas, Vernes.
Gólszerző: Zsivanovics (11.)
Sárga lap: Mitrovics (20.), Haraszti (38.), Caneira (42.), Kovács I. (62.), Renato Neto (69.), ill. Diaby (20.), Ignjatovics (30.), Lovrics (76.), Faggyas (79.), Kemenes (81.), Baráth (95.)
Piros lap: Kemenes (91., második sárga lap)
 
MTK BUDAPEST-PÉCSI MFC-MATIAS 0-0
Hidegkuti Stadion, 600 néző. Vezette: Kassai Viktor (Takács Gábor, Szalai Dániel)
MTK: Hegedűs - Wolfe, Kelemen, Vukmir, Hidvégi - Zsidai, Nikházi (Lázok, 84.), Vadnai, - Vass, Tischler (Balajti, 57.), Csiki (Ladányi, 70.). Vezetőedző: Garami József. Cserepad: Groppioni, Nagy T., Hajdú, Ladányi, Balajti, Lázok, Pál.
PMFC: Dibusz – Causic, Krejci, Fodor, Zeljkovics - Szatmári (Harsányi, 80.), Horváth A., Wittrédi (Nagy O., 61.), Akassou - Grumics, Bajzát (Okoronkwo, 61.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bodnár, Demjén, Nagy O., Harsányi, Okoronkwo, Horváth Zs.,
Sárga lap: Zeljkovics (27.), Krejci (44.), Szatmári (73.), Okoronkwo (90.)
 
MVM PAKSI FC-ÚJPEST FC 2-2 (2-1)
Paks, 1500 néző. Vezette: Erdős József (ifj. Tóth Vencel, Viszokai László)
Paks: Pokorni – Heffler T., Éger, Sifter, Szabó J. – Bartha, Kulcsár D., Fiola, Báló (Sipeki, 57.) - Heffler N. (Csehi T., 63.), Simon A. (Tököli, 74.). Megbízott vezetőedző: Máté Csaba. Cserepad: Csernyánszki, Csehi T., Zsók, Tököli, Mészáros, Kiss T., Tököli.
Újpest: Balajcza – Proesmans, Mihajlovics, Chema Antón, Iandoli – Remili, Christ, Kovács D. (Zamostny, 70.), Vasziljevics, Balogh B. - Zarisz. Vezetőedző: Jos Daerden. Cserepad: Horváth T., Litauszki, Pollák, Vermes, Nagy P., Sztaniszavljevics, Zamostny.
Gólszerző: Simon A. (22.), Éger (39.), ill. Zarisz (20.), Remili (55).
Sárga lap: Heffler T. (28.), Szabó J. (47.), ill. Proesmans (38.), Zarisz (40.), Christ (50.), Chema Antón (57.)
Piros lap: Szabó J. (61., második sárga lap)
MESTERI MONDATOK
A 3. forduló után

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.

Prukner László (Kaposvár) önkritikája és kritikája: ,,Nagyon zaklatott vagyok, elnézést érte, de tényleg magunkat vertük meg - külső segítséggel.".

Bene Ferenc (Pápa) a téves játékvezetői döntésekről: ,,Most jött el a pillanat, amikor nem szeretnék szakmai értékelést adni, ilyen még nem történt edzői pályám alatt. Azt gondolom, rosszkor voltunk, rossz helyen...igen, "kicsit rossz érzésem" van a bírói ítéletekkel kapcsolatban...az első negyedórában olyan dolgok történtek, ami egy fél szezonra is sok, és ami nem a mi munkánkról szól, de ilyenkor nyelni kell egyet, és készülni a következő mérkőzésre. Gratulálok a Ferencvárosnak ahhoz, ahogy ezt a lehetőséget kihasználta, maximálisan jól futballoztak és megérdemelték a győzelmet. 2-1-ig bíztam egy jobb eredményben. Mi futballmeccsre jöttünk ide, de ez nem hasonlított arra, a Ferencvárosnak viszont gratulálok a győzelemhez."

Détári Lajos (Ferencváros) párbeszéde a riporterrel:
+ A pontrúgásokra kimondottan figyeltek ezen a mérkőzésen?
– Nem nagyon gyakoroljuk ezeket, hiszen nálunk nincsenek is.
+ Nem gyakorolják az edzéseken a pontrúgásokat?
– Nem, edzés nincsen.
+ Akkor mi történik, amikor edzésidő van?
– Megtáltosodott a csapat valamiért.
+ Ez közönségnek szól?
– Nem, senkinek.
+ Edzésidőben mi történik, csak beszélgetés van, vagy van valami különleges foglalkozás?
– Sok beszélgetés és kártyázás.
(Forrás: Sport TV)

OTP Bank Liga 2012-2013
A bajnokság állása
  1. Budapest Honvéd 3 3 0 0 4-1 +3 9
  2. Szombathelyi Haladás 3 2 1 0 8-3 +5 7
  3. Debreceni VSC-Teva 3 2 0 1 6-3 +3 6
  4. Diósgyőri VTK 3 2 0 1 4-3 +1 6
  5. Ferencváros 3 1 2 0 5-2 +3 5
  6. MTK Budapest 3 1 2 0 4-2 +2 5
  7. Pécsi MFC-Matias 3 1 2 0 3-2 +1 5
  8. Videoton FC 3 1 1 1 2-2 0 4
  9. Győri ETO FC 3 1 1 1 4-6 -2 4
10. Kaposvári Rákóczi 3 1 0 2 3-5 -2 3
11. MVM Paksi FC 3 0 2 1 4-5 -1 2
12. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 3 0 2 1 3-4 -1 2
13. Lombard Pápa FC 3 0 2 1 2-5 -3 2
14. Újpest FC 3 0 1 2 3-5 -2 1
15. Egri FC 3 0 1 2 3-6 -3 1
16. FGSZ Siófok 3 0 1 2 1-5 -4 1
OTP Bank Liga 2012-2013
A góllövőlista állása
2 gólos: Iszlai Bence (Haladás), Józsi György (Ferencváros), Kenesei Krisztián (Haladás), Kulcsár Tamás (Debrecen), Könyves Norbert (MTK), Radó András (Haladás), L'Imam Seydi (Diósgyőr), Ibrahima Sidibe (Debrecen), Simon Attila (Paks)
1 gólos: Aleksandar Alempijevics (Ferencváros), Andorka Péter (Haladás), Nemanja Andrics (Győri ETO), Adamo Coulibaly (Debrecen), Délczeg Gergely (Honvéd), Souleymane Diaby (Honvéd), Mihai Dina (Győr), Szasa Dobrics (Eger), Éger László (Paks), Fernando (Diósgyőr), Miroszlav Grumics (PMFC), Halmosi Péter (Haladás), Heffler Norbert (Paks), Alekszandar Ignjatovics (Honvéd), Jorginho (Kecskemét),  Martin Klein (Ferencváros), Rok Kronaveter (Győri ETO),  Jose Luque (Diósgyőr), Maróti Béla (Pápa), Máté János (Ferencváros), Németh Norbert (Eger), Nikolics Nemanja (Videoton), Oláh Lóránt (Kaposvár), Igor Pisanjuk (Eger),  Remili Mohamed (Újpest), Mouhamadou Seye (Pápa), Sipos Norbert (Siófok), Sós Márkó (Kecskemét), Szakály Péter (Debrecen), Tischler Patrik (MTK), Torghelle Sándor (Videoton), Varga Roland (Győr), Vaskó Tamás (Kecskemét), Vermes Krisztián (Újpest), Waltner Róbert (Kaposvár), Wittrédi Dávid (PMFC), Rafe Wolfe (MTK), Zámbó Bence (Kaposvár), Yadin Zaris (Újpest), Zoran Zeljkovics (PMFC), Boris Zivanovics (Honvéd)
OTP Bank Liga 2012-2013
A 4. forduló programja
Dátum Párosítás Időpont
2012.08.17., péntek Kecskeméti TE-Phoenix Mecano-Kaposvári Rákóczi 19.00
2012.08.18., szombat Szombathelyi Haladás-Diósgyőri VTK 14.00
2012.08.18., szombat Pécsi MFC-Matias-DVSC-Teva 18.30
2012.08.18., szombat FGSZ Siófok-Győri ETO 20.45
2012.08.19., vasárnap Budapest Honvéd-MVM Paks 16.30
2012.08.19., vasárnap Újpest FC-Ferencváros 16.30
2012.08.19., vasárnap Lombard Pápa FC-MTK Budapest 16.30
2012.08.19., vasárnap Egri FC-Videoton 18.30