London 2012

A vártnál nehezebben, de olimpiai bajnok a Dream Team

  • Barcsai Róbert

A vártnál sokkal nagyobb csatát hozott az olimpiai férfi kosárlabda-döntő, ahol az Egyesült Államok Spanyolországgal találkozott. Ugyan az amerikaiak nagyrészt uralták a találkozót, a spanyolok mégis szorosan tapadtak ellenfelükre, és LeBron Jamesék csak az utolsó negyedben tudták kiharcolni a 107-100-as sikert.

USA öröm

Összejött az álomdöntő az olimpia férfi kosárlabda-fináléjában, hiszen az Egyesült Államok válogatottja Spanyolországgal mérkőzött vasárnap délután. A találkozó a vártnál sokkal szorosabban alakult, de a Dream Team így is 107-100 arányban nyert.

Nagy meglepetésre a spanyolok kezdték jobban a találkozót, akik már 12-7-re is vezettek az első játékrészben. Az Egyesült Államok válogatottja aztán összekapta magát, és sorban szállították a triplákat, amelyből összesen hetet dobtak a játékrész során. Az első negyed 35-27-es amerikai előnnyel ért véget, Kevin Durant ekkor már 12 pontnál járt, de érdekes módon a másik oldalon Juan Carlos Navarro még nála is jobb volt, ő 14 egységet szorgoskodott össze.

A második negyedben a spanyolok bebizonyították, hogy mennyire szívósak is valójában, ugyanis rögtön egy 7-0-s rohammal kezdtek, sőt, gyakorlatilag az egész játékrész során kiválóan tartották magukat Gasolék. Ezzel szemben a Dream Team dobószázaléka nagyon visszaesett, amelynek az lett az eredménye, hogy ekkor már összesen 12 alkalommal cserélt gazdát a vezetés, a csapatok pedig 59-58-as állásnál vonulhattak nagyszünetre.

A szünet után nem sokkal Spanyolország átvette a vezetést, de a déliek képtelenek voltak három pontnál nagyobb előnyt szerezni, ráadásul az amerikaiak is jól tartották magukat. A játékrész végén aztán Kevin Durant elkezdte szórni a tripláit, ennek ellenére mégsem sikerült elhúznia a Team USA-nek, hiszen a negyed végén még mindig 83-82 volt az állás.

A záró negyed elején aztán az amerikaiak igyekeztek elhúzni, amely össze is jött, hiszen négy perc elteltével már tíz egység volt a Team USA előnye. Spanyolország láthatóan nem tudott újítani, és bár négy perccel a vége előtt még felcsillant a reménysugár, de LeBron James egy hatalmas zsákolással szertefoszlatta az ibériai álmokat.

A mérkőzés 107-100-as eredménnyel ért véget, ami azt jelenteti, hogy Peking után ismét az Egyesült Államok szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. Az ezüstérmes Spanyolország, a bronzérmes Oroszország lett, míg Argentína a negyedik pozíciót szerezte meg.

A döntő legeredményesebb játékosa Kevin Durant lett 30 egységgel, míg a másik oldalon Pau Gasol 24 pontot termelt.

Olimpia, férfi kosárlabda
A harmadik helyért
Argentína-Oroszország 77-81
Döntő
USA-Spanyolország 107-100