London 2012

Ellenfelét és edzőjét is a földbe döngölve döntős a birkózó Lőrincz Tamás

Remekül küzdve döntőbe jutott a 66 kilogrammosok kötöttfogású birkózásában Lőrincz Tamás a londoni olimpián.

Az elődöntőben a 2006-os Európa-bajnok, többször érmes Lőrincz ellenfele a 2009-ben és 2011-ben is vb-ezüstöt szerzett grúz Manuhar Tszhadaia volt. A grúz próbált az első menet első percében akciót indítani, de Lőrincz remekül bújt ki ebből, és amikor mindketten a földre estek, ellenfele mögé került, és megpörgette. 3-0-s előnybe került, amit állásban remek védekezéssel meg is tartott, ezzel megnyerte a menetet.

Lőrincz Tamás (pirosban) küzd a grúz Manuhar Tszhadajával a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében a 2012-es londoni nyári olimpián, az ExCel központban 2012. augusztus 7-én. A magyar versenyző nyert, ezzel bejutott a döntőbe.

A másodikban sokáig állásban gyűrték egymást a felek, majd megint úgy kerültek a földre, hogy Lőrincz Tamás maradt felül, és ki is tudta emelni, majd el tudta dobni Tszhadaiát. Ezzel 3-0-ra vezetett, majd még egy mögékerülést is végrehajtott, így fölényesen, 4-0-ra nyerte ezt a szakaszt, amivel már a mérkőzés is megvolt. 66 kilogrammos birkózónk a döntőbe jutott.

Lőrincz örömében Takács Ferencet, a magyar válogatott másodedzőjét is felnyalábolta és a szőnyeghez vágta. Szerencsére mindketten megúszták sérülés nélkül az egyébként szép akciót, így a továbbjutást ünnepelve hagyták el a csarnokot Struhács György szövetségi kapitánnyal együtt.

"Tamás egész nap remekül birkózik, jól összpontosít, de így is meglepett, milyen könnyedén jutott túl kiváló ellenfelén az elődöntőben" - értékelt az MTI-nek Struhács György. "Nagyon motivált volt, bízott benne, hogy fináléba juthat, és ez az álma valóra vált."

A döntőben a magyar versenyző ellenfele a dél-koreai Kim Hjon-vo lesz, aki a pekingi címvédő francia Steeve Guenot-t búcsúztatta az elődöntőben. A finálét magyar idő szerint 20 órától rendezik.