London 2012

Országos csúccsal ötödik a férfi vegyes váltónk

Az úszóknál a férfi 4x100 méteres vegyes váltó volt a londoni ötkarikás játékok utolsó versenyszáma. Az egyik leglátványosabb megmérettetésben ott volt a magyar csapat is, amely a Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik összeállításban új országos csúccsal az ötödik helyet szerezte meg. A versenyt az amerikaiak nyerték meg a japánok és az ausztrálok előtt. Michael Phelps pályafutása utolsó olimpiai versenyén 18. ötkarikás aranyát szerezte meg.

Pulai Bencét váltja Kozma Dominik a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 4x100 méteres vegyesváltó versenyszámának döntőjében a Vizesközpontban 2012. augusztus 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

A hátúszással kezdődött a futam, a mieink közül Cseh László 50 méteren másodikként fordult Grevers mögött, de 100 méterhez érve már "csak" a harmadik pozícióban volt a magyar váltó.

A 200 m vegyesen bronzérmet szerző Cseh Lászlót az olimpiai bajnok Gyurta Dániel váltotta, aki 150 méternél és 200 méternél is harmadikként fordult. 

A pillangózó Pulai Bencén volt ezután a sor. Fiatal versenyzőnk nem okozott csalódást, remek idővel tartotta a tempót a mezőnnyel, így az utolsó 100 méterhez érve még mindig érmes helyen úsztak a mieink. 

Az utolsó szakaszban Kozma Dominik azonban nem volt könnyű helyzetben, mivel az ausztrál James Magnussen - a szám specialistája - is ekkor szállt medencébe. Az ausztrál klasszis beelőzte a magyar és a brit váltót is, de az élen haladó amerikai-japán duót már ő sem tudta befogni.

Végül 3:29:35-ös idővel az amerikai csapat szerezte meg az első helyet, a 3:31:26-as idővel célba érő Japán előtt. A dobogó legalsó fokára az ausztrálok állhatnak fel.

A mieink az ötödik helyre értek oda, megelőzve a német, a holland és a kanadai váltót.

London 2012
férfi 4x100 vegyes váltó
1. Egyesült Államok (Matthew Grevers, Brendan Hansen, Michael Phelps, Nathan Adrian) 3:29.35 perc
2. Japán (Irie Rioszuke, Kitadzsima Koszuke, Macuda Takesi, Fudzsi Takuro) 3:31.26
3. Ausztrália (Hayden Stoeckel, Christian Sprenger, Matt Targett, James Magnussen) 3:31.58
...5. MAGYARORSZÁG (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) 3:33.02