London 2012

Hatodszor lett olimpiai bajnok az olaszok zászlóvivője

  • Vásárhelyi Tamás

Egyéniben nem sikerült, de csapatban újra olimpiai bajnok lett a női tőrvívás nagy klasszisa, az olasz Valentina Vezzali.

Az egyéni versenyek lezárultával csütörtökön a csapatküzdelmek is elkezdődtek a londoni olimpia vívó versenyein. A női tőrözők versenyében a favorit olasz csapat győzött, amely az egyéni verseny első három helyezettjével felállva tudott diadalmaskodni. A nagy esélyes olasz csapat a legjobb nyolc közé erőnyerőként jutott be, ahol a házigazda briteket intézte el könnyedén (42-14), majd a franciák ellen is tükörsimán (45-22) lépett tovább az elődöntőből. Az olaszokra senki sem tudott igazán veszélyes lenni ezen az estén, hiszen a döntőben tizennégy tussal (45-31) múlták felül a másik ágról Dél-Korea és Japán legyőzése árán döntőbe jutó orosz válogatottat is.

Vezzali az 1996-os atlantai olimpia óta mindig aranyéremmel térhet haza - Fotó: AFP

A csapatban szereplő Valentina Vezzali ezzel sorozatban ötödik olimpiáján szerzett aranyérmet, ráadásul most hatodszor lett olimpiai bajnok. Ez volt a veterán vívó kilencedik olimpiai érme, amellyel egykori csapattársát, a nyolc olimpiai medáliával rendelkező Giovanna Trillinit hagyta el a vonatkozó rangsorban. Ő lett egyben az első női vívó, aki hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Mivel Vezzali az egyéni "kudarc" (bronzérem) után kijelentette, hogy még a riói olimpián is szeretne indulni, ott akár a vívó rekordert, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt is utolérheti a vonatkozó sikerlistán. Az olaszok klasszisa újabb sikerével a legsikeresebb női olimpikonok listáján is előkelő helyre jött fel:

A nyári olimpiák történetének legsikeresebb női sportolói
név nemzet aranyérem ezüstérem bronzérem sportág
1. Larissza Latinyina szovjet 9 5 4 torna
2. Birgit Fischer német 8 4 - kajak-kenu
3. Jenny Thompson amerikai 8 3 1 úszás
4. Vera Caslavska cseh 7 4 - torna
5. Valetina Vezzali olasz 6 1 2 vívás
6. Kristin Otto német 6 - - úszás
7. Amy van Dyken amerikai 6 - - úszás