London 2012

Saját édesanyja adta át az érmet a brit lovasnak

Igazi kuriózum a lovastusa csapatverseny eredményhirdetésekor - Zara Phillips saját édesanyjától kapta meg olimpiai érmét.

Kedden rendezték meg a lovastusa csapatversenyét a londoni olimpián. Az esemény kiemelt figyelmet kapott a briteknél, annál is inkább, mert itt indult II. Erzsébet királynő unokája, Zara Phillips is. A kiváló lovas már a 2004-es és a 2008-as játékokon is szerepelhetett volna, de akkor lovának (Toytown) sérülése miatt végül nem tudott részt venni az olimpián. Most azonban ott volt a londoni versenyen és a brit csapat tagjaként ezüstérmes lett.

Zara Phillips nyakába édesanyja, Anna hercegnő akasztotta az olimpiai ezüstérmet - Fotó: Tom Jenkins /Guardian

Az éremszerzés mellett aztán az eredményhirdetésnél is különleges pillanatokat élhetett meg Phillips, hiszen a medáliát saját édesanyja, az 1976-os olimpián szintén lovaglásban szereplő Anna hercegnő akasztotta a nyakába. Hasonló családi vonatkozású éremátadás eddig egyszer zajlott le az olimpiákon, még a 2006-os torinói téli olimpián. Akkor az 50 km-es férfi sífutásban győztes olasz Giorgio di Centa a záróünnepségen saját testvérétől, az akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként funkcionáló Manuela di Centáttól vehette át az aranyérmet.