London 2012

Afrika már vívásban is hódít - megvan az első érmük

  • VNA

Egyiptomi tőröző lett második kedden a londoni olimpián, így már vívásban is van Afrikának olimpiai érme.

Kedden este rendezték a londoni olimpián a férfi tőrvívás döntőjét. A fináléban hatalmas meglepetésre ott szerepelt egy egyiptomi vívó, Alaaeldin Abouelkassem is. A fináléban ugyan vereséget szenvedett a kínai Lej Sengtől, de így is történelmet írt. Ő lett ugyanis ebben a sportágban az első afrikai vívó, aki olimpiai elődöntőbe tudott kerülni és aki végül érmet is szerzett. 

Az egyiptomi vívó történelmi tettet vitt véghez Londonban - Fotó: UPI/Terry Schmitt

Úgy tűnik tehát, hogy folytatódik a Pekingben elkezdődött tendencia, amely szerint a korábbi hagyományos vívó nemzetek (orosz, olasz, német, francia, magyar) mellett egyre több kontinens vívói aratnak sikereket. Az algériai édesanya és egyiptomi apa gyermekeként világra jövő Abouelkassem remeklése azért nem okozott nagy meglepetést, hiszen tavaly vb-ötödik volt, ráadásul a nyolcadik helyen áll a nemzetközi szövetség világranglistáján. Ráadásul még azt sem mondhatjuk, hogy a balkezes egyiptomi vívó sikere érdemtelen lenne, hiszen a döntőig vezető úton legyőzte a világbajnok olasz Andrea Cassarát és a korábbi négyszeres vb-első német Peter Joppichot is.

A döntő meglehetősen drámaian alakult a számára, hiszen az asszó elején, 4-2-es vezetésénél hosszú percekig kellett a bal karját ápolni. Ezt követően is jól vívott, sőt 13-11-nél már két tusra került a győzelemtől. Ekkor azonban kínai ellenfele négy tust adott zsinórban és fordított.