London 2012

Karakas Hedvig a bronzéremért küzdhet

Aranyponttal legyőzte az orosz Irina Zabludinát Karakas Hedvig, így a 22 éves magyar lány a bronzéremért léphet tatamira a női 57 kg-osok versenyszámában.

Karakas Hedvig az előző mérkőzésén meglehetősen vitatható körülmények között maradt alul az román Corina Caproiriu-val szemben. Az orosz versenyző az elődöntőért folytatott mérkőzésen az amerikai Marti Malloy ellen szintén bírói döntéssel maradt alul.

Karakas szemmel láthatóan nagyon elfáradt a román Eb-győztes elleni mérkőzésén, a bírók a mérkőzés első feléhez érve passzivitás miatt meg is intették őt.

Az újpestiek versenyzője ezután minden erejét összeszedve vágott neki a hátralévő időnek, de sem az orosz, sem a magyar lány nem tudott értékelhető akciót véghez vinni.

Az öt perc alapidő után ismét a háromperces ráadás következett, majd néhány másodperc elteltével Karakas egy yuko értékű dobást hajtott végre orosz ellenfelén. A szabályok értelmében a hosszabbításban úgynevezett aranypont lép életbe, vagyis aki először értékelhető támadást visz véghez, az megnyeri a mérkőzést.

"Jól esett ez a dobás! A kondimmal sosem volt probléma, most sem hagyott cserben, ez mindig nagy fegyverem volt" - nyilatkozott Karakas arról, hogy egymás után második meccse a hosszabbításban dőlt el. "A lábam továbbra is fáj, sőt fokozódik a fájdalom, de nem foglalkozom vele, próbálom kiiktatni."

"Tizenkilencre lapot húztunk, és bejött" - mondta Illés Sándor, Karakas edzője. "Ha megkapja második intését, akkor eldőlt volna a találkozó. De fordított, ami nem kis dolog."    

Karakas győzelmével a harmadik helyért harcolhat, ellenfele az Eb-harmadik francia Automne Pavia lesz, aki az elődöntőben a világbajnok japán Macumoto Kaoritól kapott ki.