London 2012

Dél-koreai ülősztrájk a páston - eredmény nélkül

  • VNA

Hiába tiltakozott vehemensen, hiába folytatott ülősztrájkot a bírói ítéletek ellen, a dél-koreai párbajtőröző így sem jutott be a londoni döntőbe.

Furcsa közjáték zajlott le a női párbajtőrvívás hétfő esti olimpiai elődöntőjében. A címvédő német Britta Heidemann hatalmas küzdelemben, hosszabbítás után 6-5-re győzött a dél-koreai Shin Lam ellen. A 6-5-ös eredménnyel véget ért találkozó után azonban az Ázsia-bajnok Lam nem akarta elismerni az ellenfél mindent eldöntő találatát. A hosszabbításban ugyanis Kim volt a kedvezményezett, aki ezt kihasználva sorra együttes találatokra késztette ellenfelét, ami továbbvitte az ő kedvezményét. A hosszabbítás idejének lejárta előtt (a koreai szerint már utána) viszont Heidemann megszúrta őt, és ezzel továbbjutott.

Lam hiába tiltakozott és kért az addigi hosszas elemzés után is még újabb vizsgálatot, a zsűri végül több mint húsz perc után helybenhagyta a pást mellett meghozott ítéletet, így végül a londoni német küldöttség első érmét szerző Heidemann jutott a döntőbe, a páston zokogó Lam legnagyobb bánatára.

A koreai Lam nem akarta elhagyni a pástot, nem értette, miért kapott ki - Fotó: telegraph.co.uk

Lam annyira elkeseredett, hogy nem akart lejönni a pástról, hiszen - a szabályok értelmében - ebben az esetben elismerte volna vereségét. A végletekig elkeseredett vívó tíz percig ült még kétségbeesve a pást szélén, míg végül meg tudták őt győzni arról, hogy jöjjön le. Ilyen idegállapotban persze nem sok esélye volt az ezt követő bronzmeccsen, ahol - 9-7-es vezetése után - 15-11-es vereséget szenvedett a kínai Sun Yuyie-től. Az incidens a továbbjutó Heidemannt is megzavarta, aki a fináléban az ukrán Jana Semjakinától kapott ki 9-8-ra.

London 2012
Vívás, női párbajtőr egyéni
az elődöntőben:
Jana Semjakina (Ukrajna) - Szun Jün-csie (Sun Yujie, Kína) 14-13
Britta Heidemann (Németország)-Sin A Lam (Koreai Köztársaság) 6-5
 
a 3 helyért: Szun Jün-csie - Sin A Lam 15-11
 
a döntőben: Semjakina-Heidemann 9-8
 
női párbajtőr, olimpiai bajnok:
    Jana Semjakina (Ukrajna)
2. Britta Heidemann (Németország)
3. Szun Jün-csie (Sun Yujie, Kína)