London 2012

A franciák csak egy negyeden át tudtak ellenállni a Dream Teamnek

  • Barcsai Róbert

Vasárnap kezdetét vette a férfi kosárlabda torna a londoni ötkarikás játékokon, és csupán a harmadik mérkőzésig kellett várnunk arra, hogy igazán nagy rangadót láthassunk. A címvédő Egyesült Államok csapata az Eb-ezüstérmes franciákkal játszott, Kevin Duranték pedig 98-71 arányban győzedelmeskedtek.

Ronny Turiaf és Kobe Bryant

Vasárnap 15:30-kor lépett pályára az olimpiai címvédő Egyesült Államok, méghozzá egy igazán pikánsnak ígérkező mérkőzésen, az Eb-ezüstérmes Franciaország ellen.

A várakozásoknak megfelelően az igencsak agresszív védekezést választó Dream Team kezdte jobban a mérkőzést, hiszen a franciák gyakorlatilag csak futottak az amerikaiak után. Érdekesség, hogy hárompercnyi játék után a Mike Krzyzewski alacsonyabb szerkezetre váltott, Carmelo Anthony vette át Tyson Chandler helyét. Az első játékrészben az USA gyakorlatilag végig 4-5 ponttal vezetett, ám a negyed második felében Deron Williams révén rengeteget hibázott a címvédő, így Tony Parker vezérletével egy pontra zárkózott fel Franciaország.

A második negyedre aztán megrázták magukat az amerikaiak, az első negyedet pont nélkül záró LeBron James triplával nyitott, sőt, az offenzíva itt nem állt meg, hiszen három perc alatt 11-0-s rohanást vitt véghez a Dream Team. A második játékrészben több szép megmozdulást is láthattunk az amerikaiaktól, míg a franciák rendkívül szenvedtek, Tony Parker például abszolút beleszürkült a mezőnybe, és pontot sem szerzett. A negyed során a két együttes közötti különbség 10-15 pont között állandósult, az eredményjelző pedig 52-36-os állást mutatott a szünetben. Az első félidő legeredményesebb játékosa Kevin Durant volt, 15 ponttal, míg LeBron James csupán öt egységig jutott.

A Dream Team a második félidőt is élesen kezdte, hiszen Durant és Bryant triplájának, valamint Chandler duplájának köszönhetően 8-0-val nyitották a harmadik negyedet. Ezt követően 15-20 pontos különbség állandósult a két csapat között, amelyre aztán a negyed végén érkezett még egy 8-0-s amerikai rohanás.

Az utolsó játékrészre gyakorlatilag már nem maradt nyitott kérdés, így Mike Krzyzewski azt is megengedhette magának, hogy beküldje az NBA-tapasztalattal még nem rendelkező, az idei drafton az első helyen elkelt játékosát, Anthony Davist is.

A mérkőzés 98-71-es USA győzelemmel ért véget, a legeredményesebb játékos Kevin Durant lett 22 ponttal, őt pedig Kevin Love követte 14-gyel. A másik oldalon Traoré 12, míg Parker 10 egységgel zárt.

Olimpia, férfi kosárlabda
A játéknap eddigi eredményei
Nigéria-Tunézia 60-56
Brazília-Ausztrália 75-71
USA-Franciaország 98-71